Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio
»
Jakie głośniki??
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
79
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Jakie głośniki?? (Przeczytany 667385 razy)
Leemarvin
Użytkownik
Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN
Odp: Jakie głośniki??
«
Odpowiedz #120 -
Sobota, 09.12.2006, 11:31:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dawno temu Sonówki wychodziły dobre, teraz firma zeszła na psy pod tym względem.
Jedyny dobry model który mi przychodzi na myśl to 90R, czy jakoś tak, ale jego cena za używke to około 1200plnów.
POszukaj sobie na allegro jakiegoś modelu, w takich pieniądzach wszystkie modele brzmią podobnie, Pionner ma bardziej podbity bas, jesli komuś to odpowiada, JVC gra bardziej miekko, Clariony natomiast wiernie oddają dzwięk, kwestja wyboru i upodobań.
Ważne żeby miało dwie pary RCA, jeśli chce się budować dalej granie w aucie.
Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Leemarvin
Użytkownik
«
Odpowiedz #121 -
Niedziela, 10.12.2006, 17:55:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "marko"
Czy ktos moze cos powiedziec o glosnikach soundstream, niskotonowych, ściślej modele SPL 10 i SPL 15 - wiem ze różnią się średnica, a tym samym parametrami, zakresem częstotliwości itp.
Interesuje mnie to jak to wyglada w praktyce, na co zwracac uwage, szukam niskotonowki ktora gra fajny dynamiczny bas, niekoniecznie dla ludzi na przystankach , moze polecicie jakies modele
Ogólnie Soundstream to świetna firma, ale wybór SPL i to jeszcze 15, to raczej właśnie dla mocnych wrażeń osób na przystankach, bo w środku to już masakra. Zresztą te 350 RMSu już w 10-calowym głośniku o czymś świadczy. Choć dobrze zasilone, napewno pokażą co potrafią.
Leemarvin
Użytkownik
«
Odpowiedz #122 -
Wtorek, 12.12.2006, 14:18:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Budżet??Preferowana muzyka??
A zresztą w ciemno polecę Intertechnik MDS10, a najlepiej 2xIT MDS10 w zamknietej skrzynce dzielonej.
Będzię miodzio.
Ale niech się inni wypowiedzą.
marko
Gość
«
Odpowiedz #123 -
Wtorek, 12.12.2006, 20:20:33 -
NIEPRZECZYTANA
»
Budzet na glosnik - 5, 6 stowek, muza sluchana - rock, metal i od czasu do czasu fajne spokojne utworki z milym dla ucha miesistym basem
Mysle o takim MB Quart DWG 304, mam Mb Quarty na przodzie i jestem z nich zajebisice zadowolony a dodam ze jada na zwyklych kabelkach bez wzmaka, az sie boje
jak beda grac jak dojda dobre kable i wzmak. Czekam na jakies opinie i inne propozycje
Nawias
Gość
«
Odpowiedz #124 -
Czwartek, 14.12.2006, 00:31:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jeszcze zapytam tylko jakiego pioneera bys mogł polecic w cenie około 600zł ?. Ja pracuje w sklepie ze sprzetem rtv i słuchałem ostatnio paru pioneerów i szczerze mowiac nie zauważyłem nic lepszego od gt300 (w cenie oczywiście okolo 600zł)jak mozesz to podaj mi jakis model godny uwagi który słyszałes i wiesz ze jest dobry z góry dzieki !
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #125 -
Sobota, 30.12.2006, 15:02:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mam takie pytanko. Posiadam seata ibizke '99 z fabrycznym radiem (takie z duzym wyswietlaczem). Fabrycznie mam w nim wmontowane glosniki philipsa w drzwiach no i tweetery, nie wiem jakie bo tam jeszcze nie zagladalem. Ogolnie podoba mi sie jak to gra, nawet ladny basik da sie z tego wyciagnac, ale niestety przy glosniejszym sluchaniu zaczynaja harczec. niedwano wyjalem to radyjko do czyszczenia i na jakis czas podpialem sobie radyjko co prawda marnej firmy daewoo, ale za to z mocna koncowka mocy (spalila mi sie i wrzucilem nieco lepsza) no i na tym radyjku te glosniki nawet jak bylo glosno dawaly rade. No i teraz zastanawiam sie: mam w domu wzmacniacz blaupunkta bsa-160 (2x80w) czy warto go podlaczyc pod ten przod?? Kupilem juz maty bitumiczne i zamierzam wytlumic sobie te drzwi, ale nie wiem czy podpiecie wzmacniacza tez cos da?? Do tego rowniez mam jeszcze jeden wzmacniacz jet sound i zastanawiam sie czy wartoby kupic sobie na tyl jakas nieduza skrznie i pod to podpiac. Obecnie na tyle mam tylko male 10cm tonsila 2 drozne(tak zeby sobie tam soc gralo), ale byloby milo gdyby z tylu cos tam sobie uderzalo:) Czekam na rady.
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
Leemarvin
Użytkownik
«
Odpowiedz #126 -
Niedziela, 31.12.2006, 12:55:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Na przód tego Blaupunkta warto podpiąć, bedzie sporo głośniej i może nawet czystsze dzwięki otrzymasz.
Na tył również warto skrzynkę, ale nie pod takiego Jet ... coś tam.
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #127 -
Wtorek, 02.01.2007, 00:17:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
No ok, w takim razie jutro sie zabieram za ten przod, prosilbym tylko o mala podpowiedz ktoredy najlepiej poprowadzic kable do zasilenia wzmacniacza? Rozumiem ze najlepiej wziac + i - z akumulatora. Czy oba te kable moga isc obok siebie? Bo wiem ze np kable dzwieku lepiej zeby nie byly za blisko tych od zasilania... I jeszcze czy zamontowanie wzmacniacza pod siedzeniem pasazera to dobry pomysl?
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
Leemarvin
Użytkownik
«
Odpowiedz #128 -
Wtorek, 02.01.2007, 01:41:52 -
NIEPRZECZYTANA
»
Prąd można najlepiej puścić lewą stroną auta, pod progami, najlepiej bedzie przeprowadzić przewód przez taką małą gumową zaślepkę zaraz za zbiorkiczkiem płynu chłodzącego, przebij ją gwoźdźiem i przeprowadz kabel. Masy nie musisz puszczać od aku, możesz złapać ją z karoserii, tylko trzeba wtedy takie miejsce odrapać z lakieru, ale jeśli masz na tyle przewodu, możesz poprowadzić masę z aku, oba te przewpdy mogą iść koło siebie.
Kable sygnałowe puść drugą stroną auta.
Co do montażu wzmacniacza pod siedzeniem, to taki średni pomysł, bo pasażerowie będą Ci go buciorami niszczyć, zawsze jakaś woda lub wilgoć, szczególnie w zimie, może się dostać do pieca i wogóle utrudniony dostęp do niego bedziesz miał.
To już łatwiej bedzie pod air bagiem pasażera przymocować wzmacniacz i napewno bezpieczniej dla niego.
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #129 -
Wtorek, 02.01.2007, 10:35:31 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ok, skoro juz ciagne ten temat to zapytam jeszcze o jedna rzecz, jak wiadomo moje fabryczne radio w seacie nie ma wyjscia na wzmacniacz, i teraz pytanie czy moge podlaczyc wyjscia z tego radia do wzmacniacza?? A jezeli nie to jaka alternatywa? Nie wiem czy do wzmacniacza mozna podlaczac wejscia wysoko pradowe. Na wzmacniaczu mam tylko regulacja gain..a tak przy okazji do czego ona sluzy?
Ps: Przepraszam ze zawracam glowe, bo domyslam sie ze niektore moje pytania moga byc smieszne, ale z gory dziekuej za pomoc.
->
<-
Leemarvin
Użytkownik
«
Odpowiedz #130 -
Wtorek, 02.01.2007, 12:28:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
Nie da się podłączyć wyjść głośnikowych do wzmacniacza, chyba że wzmacniacz jest wyposażony w wejścia wysokiego poziomu, a ten blau raczej taki nie jest.
Można kupić przejściówkę:
http://www.allegro.pl/item154261699_adapter_przejscie_z_kabli_glosnikowych_na_cinch.html
Gain to coś jak regulacja mocy wydawanej przez wzmacniacz, ale nie do końca, raczej regulacja czułości wejściowej, nie kręc tym do końca, ustaw tak na 1/2, może troszke więcej.
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #131 -
Wtorek, 02.01.2007, 15:37:58 -
NIEPRZECZYTANA
»
No ok, to moze inaczej. Znalazlem na wszystkim znanej stronie z opisami wyjsc opis do kostek tego radia z ktorego wynika ze sa na nim wyjscia liniowe. Kostka jest u mnie nie obsadzona ale jezeli da sie pod to podpiac wzmacniacz to sobie ja zaadaptuje, potrzebuje tylko informacji czy to dedzie dzialac.
->
<-
Leemarvin
Użytkownik
«
Odpowiedz #132 -
Wtorek, 02.01.2007, 16:04:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
A tego czy to bedzie działać i jak to już nie wiem, zawsze możesz podjechać do jakiegoś zakładu CA żeby Ci wyprowadzili wyjścia RCA z przedwzmacniacza radia, to już napewno bedzie działać i bedzie całkeim dobrze jakościowo.
Masz na wzmacniaczu coś takiego jak HIGH INPUT?
Jeśli tak, to możesz się podłączyć z kablami z głośnikowymi z radia do tego wejścia i powinno jakoś grać.
Barthez
Gość
«
Odpowiedz #133 -
Poniedziałek, 19.02.2007, 14:05:11 -
NIEPRZECZYTANA
»
Okazuje się że 1 rzecz nie polega na marce ale na wymiarach . Ja w drzwi przednie zamontowałem zestaw głośnikowy firmy pyle za 270 zł składający się z 2 16,25 cm głośników sredniotonowych o głębokoscii 6,3cm i 2 gwizdków(głośników wysokotonowych) w słupkach cordoby. W zestawie były również zwrotnice
Powiem tak za tą cenę gra to przyzwoicie
mam teraz 8 głosników ale po wymianie tych w drzwiach przednich dopiero widzę jak jest różnica między fabrycznymi a nojkami
i zastanawiam się nad wymianą pozostałych. Gdy coś zrobię dam znać.
Pozdrawiam tri city gdańsk, matarnie, morene, słowackiego, stogi, chełm i oczywiscie niedzwiednik . Braci za kierownicą sie nie traci banda seat gdańśk
peter174
niezależny
Użytkownik
Samochód: ASZ
«
Odpowiedz #134 -
Poniedziałek, 19.02.2007, 15:45:35 -
NIEPRZECZYTANA
»
Barthez
... nie krzycz