+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 79   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie głośniki??  (Przeczytany 666844 razy)
misiek
Gość

« Odpowiedz #60 - Czwartek, 26.10.2006, 07:52:25 - NIEPRZECZYTANA »

no to ja sie coś poradze. Mam zamiar zrobić sobie od podstaw całe nagłonienie, obecnie mam zestaw dwudrożny z przudu Monacora 16,5 cm na wytłumionych drzwiach i tweetery philipsa na podszybiu, w bagażniku skrzynie mac audio na wzmacniaczu Audisona srx2
jeden z tych monacorów mi sie przypalił po 8 godzinach imprezy przy aucie i brzęczy.

Planuje zakup dwuch zestawów Tonsil speed 1700 i dać je na wzmaku Carpowera HPB-604
Z przodu nie bedzie problemu bo zmienie głośniki tylko, drugi zestaw bede pakował w tylne drzwi, bede robił panele do drzwi z żywicy.
Jako że mam butle z gazem w kole mam podniesioną podłoge i 5 cm na styropianie, planuje wywalić styropian i zrobić konstrukcje żeby te 2 wzmacniacze upchnąć w podłosze, docelowo jeszcze jakiś kondensator dojdzie bo na chwile obecną już mi światła mrugają.
We wnęce w błotniku też bede robił zabudowe z żywicy (coś jak abdul) na głośnik z tej skrzyni 30cm.
Nie jestem w sumie pewien co do tych głośników podobno grają rewelacyjnie, kumpel nawet je miał chwile obecnie ma Cantony z najwyższej półki i mówi że Tonsile chyba nawet lepiej grały. Zestaw Tonsila mam możliwość wyrwać za szt. 250zł, wzmacniacz za niecałe 400, do tego dojdą maty, przewody, żywica tkanina na obicie, materiał na konstrukcje bagażnika. Myśle że zamkne sie w całości kwotą 1200-1300zł.

auto to Seat Toledo z 92 roku.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #61 - Czwartek, 26.10.2006, 10:57:22 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "misiek"
przypalił po 8 godzinach imprezy przy aucie i brzęczy.

Robie troche ot ale 8h na akumulatorze?? Niemozliwe  :zakrecony:

PS. To czeka wiele pracy ale efekt napewno bedzie  :hmm:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
misiek
Gość

« Odpowiedz #62 - Czwartek, 26.10.2006, 13:11:31 - NIEPRZECZYTANA »

przez 7 godzin chodził na wolnych obrotach :) normalnie po 2 już nie odpala :)
marko
Gość

« Odpowiedz #63 - Czwartek, 26.10.2006, 21:53:39 - NIEPRZECZYTANA »

glosniki!!

HELIX BLUE 62MKII za 289 i HELIX BLUE 52MKII za 299  i MB Quart ESA 216 za 499 czy ktos zna te zestawy glosnikowe, prosze o opinie co do jakosci i co do ich ceny, dodam ze sa to nowki proponowane przez sklep car audio
NATHAN
Świeżak

« Odpowiedz #64 - Piątek, 27.10.2006, 00:54:02 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie co do przygasających radii tudzież wyłączających się (np. starsze modele sony) to dobrze jest zrobić w miarę GRUBY przewód masowy,i to powinno załatwić sprawę...
Pozdro
SMERU
Gość

« Odpowiedz #65 - Piątek, 27.10.2006, 08:28:33 - NIEPRZECZYTANA »

do misiek - ja kupilem w zyciu juz nie jeden glosnik tonsila i prawie zawsze bylem zadowolony.
wiele osob mowi ze tonsil to niska polka nawet nie sluchajac ani razu, bo dla nich to musi byc sprzet za 700 minimum.
speed 1700 nie sluchalem - widze ze sa nowki na allegro - http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=137490456
po 250. kupowalem od tego goscia z wrzesni i bylem zadowolony.
odnosnie wzmacniaczy to nie wiem jak chcesz je upchnac ale pamietaj o chlodzeniu.
a z tylu chcesz dac same midbasy w drzwi czy tweetery tez?
zastanawialem sie kiedys nad twetterami w slupkach u siebie skierowanymi na pasazerow, tak zeby siedzacy z przodu ich nie slyszeli tylko ci z tylu, bo jak z tylu zamontowalem kiedys w polce tweetery to po tygodniu wywalilem bo tylko scene psuly.
misiek
Gość

« Odpowiedz #66 - Piątek, 27.10.2006, 08:43:33 - NIEPRZECZYTANA »

Nie no z przodu i z tyłu będą takie same zetsawy czyli w sumie 8 głośników + subwoofer. A chłodzenie to podstawa, jakoś zamontuje wiatraczki pod sterowanie z radia. Tylko nie wiem jakim prądem można obciążyć to sterowanie czy 4 wiatraczki nie za dużo. jak coś to dam przekaźnik.
Nie chce sie w sumie tak rozpisywać bo bedzie że pelam a nic nie robie :) Jak napisałem wyżej wszystko na przyszły rok jak bedzie ciepło, robote zmieniłem i w końcu mam za co sobie sfinansować coś co mnie bedzie cieszyło i zrobie własnymi rękami :) martwi mnie tylko czy alternator wydoli.
marko
Gość

« Odpowiedz #67 - Sobota, 28.10.2006, 10:16:33 - NIEPRZECZYTANA »

poprosze o opinie o takich glosniczkach MB Quart DSF 216
Radekcapri
Gość

« Odpowiedz #68 - Sobota, 28.10.2006, 18:01:51 - NIEPRZECZYTANA »

HELIX BLUE 62MKII
\
czy ktos zna te zestawy glosnikowe

Właśnie takie zakupilem i jestem bardzo miło zaskoczony. Jak na taką cenę głośniki grają bardzo dobrze. Przy wytłumionych drzwiach można osiągnąć całkiem przyjemny basik  :ok:  A tweetery grają czysto i szczegółowo, nawet przy większym natężeniu dźwięku nie dają po uszach zbyt piskiliwymi dźwiękami. To pewnie zasługa jedwabnej kopułki.  Ogólnie stosunek jakość/cena rewelacja.
Miro Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: BMW E91 318D 2009

« Odpowiedz #69 - Niedziela, 05.11.2006, 14:21:12 - NIEPRZECZYTANA »

>>>TU<<<  masz cały komplet.

Moim zdaniem to dobry wybór.Poczytaj jeszcze na forum o wytłumieniu drzwi.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #70 - Niedziela, 05.11.2006, 14:47:34 - NIEPRZECZYTANA »

Te phonocary nie są nic warte, grają gorzej od fabrycznych głośników, jedyny ich plus, to że zagrają głosniej od fabryki, ale co do jakości to tragedia. Nie warto wyrzucać 100plnów na nie, lepiej dozbierać.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Miro Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: BMW E91 318D 2009

« Odpowiedz #71 - Niedziela, 05.11.2006, 14:55:25 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Leemarvin"
Te phonocary nie są nic warte, grają gorzej od fabrycznych głośników
Dziwne,bo słyszałem je w wytłumionych drzwiach i grały całkiem przyjemnie.
Pod samo radio są w sam raz.
Pozatym dużo ludzi je poleca np na elektrodzie,ale jeżeli kolega browar ma więcej kasy na głośniki,to faktycznie lepiej kupić coś lepszego.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #72 - Niedziela, 05.11.2006, 15:37:51 - NIEPRZECZYTANA »

Trzeba też wziąć pod uwagę to, ze fabryczne głośniki w wygłuszonych drzwiach grają całkeim przyzwoicie. Często właśnie spotykam się z prostym błędem osób, które montują nagłosnienie, wydaje im się, że w przygotowanych drzwiach i po montażu nowych głosników uzyskują ogromna poprawę, a to jest zasługa tylko i wyłacznie wygłuszenia drzwi.
Chodzi mi oczywiście o głosniki wyjątkowo budżetowe, żeby nie powiedzieć najtańsze, bo w przetwornikach powyżej 600 plnów jest inaczej, tam już inne rzeczy mają spore znaczenie, również sposób wytłumienia i materiały użyte do tego celu, przewody, ich ekranowanie itd.
Ogólnie warto inwestować w lepsze głośniki, szczególnie na przód, ostatnio słyszałem takie cudo:
http://jtp.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=87&prod_id=2560
i właśnie zaczynam zbiórkę pieniędzy na nie, coś pięknego jak to gra.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
browar
Świeżak

« Odpowiedz #73 - Niedziela, 05.11.2006, 20:57:50 - NIEPRZECZYTANA »

Dziękuję za szybkie zainteresowanie. Widzę , że bez wygłuszenia drzwi się nie obędzie.
A co sądzicie o "firmie" boschmann, przykładowe głośniki:
http://www.allegro.pl/item138277944_sklep_tytanowe_2630cx_400w_chrom_idelane_pod_radio.html
http://www.allegro.pl/item139550953__giga_bass_boschmann_16_5cm_mocna_seria_demo_car.html
http://www.allegro.pl/item137415746_boschmann_xlr_6639s_mega_mocne_golf_ibiza_i_inne.html

Cordoba 1,4 AEX LPG 1997/98
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #74 - Niedziela, 05.11.2006, 22:34:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "browar"
Dziękuję za szybkie zainteresowanie. Widzę , że bez wygłuszenia drzwi się nie obędzie.
A co sądzicie o "firmie" boschmann, przykładowe głośniki:

Wygluszenie to podstawa  ;-)
A z buszmenem daj sobie spokoj!

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 79   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Skocz do: