+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 79   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie głośniki??  (Przeczytany 666934 razy)
mlody_bytom
Gość

« Odpowiedz #45 - Sobota, 30.09.2006, 23:47:52 - NIEPRZECZYTANA »

witam,
Albo ja jestem wybredny, albo zboczony, albo nie wiem co.

Ludzie!! Litosci dla waszych narządów słuchowych:)
Jestem fanem Car Audio i lekko mi sie włos jeży jak widzę wyrzucane pieniądze.
Nie ma sensu kupować wszystkiego na raz, ale slabej jakosci. Z praktyki mogę podpisać się rekoma i nogami pod tym, że każdy nieprzemyślany zakup jest żałowany.
Skoro mowa o głośnikach, to dodam coś od siebie i mam nadzieję, że będzie to pomocne.

Na samym początku trzeba się obowiązkowo zatroszczyć o wygłuszenie drzwi i założenie solidnych dystansów. Nie ma co oszczędzać. Ja założyłem maty BOLL i po kilku miesiącach płaczę, że nie ma ciepła już, bo chcę je odkleić. Wytłumienie Dynamatem to koszt około 250 zł, ale jakość grania głośników wynagrodzi ten koszt, a i drzwi będą lżejsze. Poza tym w aucie od razu zrobi się ciszej, przez co różnica będzie nawet na wyłączonym sprzęcie:)
Kabelki... bez wzmaka: 1,5mm^2 wystarczy, ze wzmakiem: 2,5 mm^2.
Czyli drzwi wytłumione, dystanse z mdf (nie polecam wiórówek, sklejek itp.) założone. Nalezy pamiętać o możliwie dobrej szczelosci (w końcu staramy się zrobić w miarę zamkniętą komorę dla głośnika:) ), oraz nasmarowniu wszystkich cięgien i zamka przed zaklejeniem drzwi.

TERAZ należy odpoweidzieć sobie na jedno zajebiście ważne pytanie.
Czy będę zakładał wzmacniacz, czy też nie. Od tego zależy baaardzo wiele.
Jeśli planujemy wzmacniacz to polecam najpierw rozejrzec się w modelach. Nie sztuką jest kupić mocne głośniki, których nie będziemy w stanie zasilić w naszym budżecie.
Uwierzcie, ze 50 wat na głośniki przednie (które zresztą sa podstawą nagłośnienia), to jest optymalna i wystarczająca moc.
Jendak moc to nie wszystko. Są modele wymagające prądowo, a są i takie które do wybrednych nie należą.
Przy wyborze głośników bez wzmacniacza kierujemy się niską mocą: do 50 w rms maksymalnie, oraz efektywnością. Sprawa istotna. Poniżej 91db przy 1w/m może być cięzko.
Są już parametry, teraz czas na typ.
Oczywiście w drzwi głośnik midbasowy a na kokpit głosnik wysokotonowy. Dobrym rozwiązniem są zwrotnice.  Jeśłi są one jednak rozbudowane (przykladowo 2 rzedu dla mida i tweetera) cena zestawu wzrasta. Przy zastosowaniech budżetowych dopuszczalna jest zwronica 1 rzedu, lub tylko 1 rzedu na sopran. Jakoś się to przeżyje.
Oczywiscie nalezy tez odpowiedzieć sobie na pytanie do jakiej muzyki mają one być. Jeśli mają służyć czystemu słuchaniu zróżnicowanej muzyki to dobrze jak by była  tekstylna kopułka głośnika wysokotonowego. Jeśli ma to być ostre granie techno do sluchania przez ludzi na ulicy i katowania własnych uszu, to kopułki aluminiowe i inne  piezo-wynalazki:)
Popłynąlem troszkę niepotrzebnie chyba;d
Jeśli głośniki będą zasilane wzmacniaczem to niższą efektywnosci da się przeboleć a moc moze być nieco wyższa. Dobrze jednak by było, zeby nie była większa od mocy wzmacniacza.

Mając dokładniejsze dane warto zwrócić na parametr Fs- inaczej częstotliwośc rezonansowa. Jeśli nie ma suba to im niższa, tym lepiej.

Jeszcze apropo parametrów. Bardziej realne są u renomowanych producentów. Radze omijać szerokim łukiem produkty kiepskiej marki. Nie chcę robić reklamy, ani anty reklamy więc marek wymieniał nie będę.

Chciałbym jeszcze dodać, że żadne opinie nie zastąpią odsłuchu. Mając pociągniętą instalację i wygłuszone drzwi większość sprzedawców zgodzi się na odsłuch przed zakupem. I jeszcze raz apeluję. Nie ma co oszczędzać. Lepiej kupić raz i na dłużej.

Na sam koniec odradzam często tu spotykane rozwiązania typu:  wszedzie gdzie możliwe glosniki wspolosiowe +  jakieś "syki". Tylko i wyłącznie dobrane komponenty pozwolą zbliżyć się do liniowości w charakterystyce. Darujcie sobie półki, tuby i inne wynalazki. Jeśli już to mała skrzynia zamknięta i głośnik niskotonowy maksymalnie 25 cm. W większości przypadków jednak dobrze zrobiony przod (wygluszenie, dobre markowe glosniki i wzmacniacz) zmuszają obcych słuchaczy do uporczywego szukania suba. I nie wierzcie nieziemskie moce. 300 wat porafi pogiąć blachę więc wrzuććie na luzik.

Życze powodzenia w przygodzie z CA i ostrzegam... to wciąga;];]
Mam nadzieję ze moim postem pomoglem choć jednej osobie. Jeśli tak to będzie to dla mnie satysfakcją:)

Pozdrawiam, Marcin.
Radekcapri
Gość

« Odpowiedz #46 - Niedziela, 01.10.2006, 07:59:35 - NIEPRZECZYTANA »

mlody_bytom,
A konkretnie z wymienionych głośników co byś polecił?
mlody_bytom
Gość

« Odpowiedz #47 - Niedziela, 01.10.2006, 18:51:51 - NIEPRZECZYTANA »

Powerbassy- nie ten gatunek. Są szybkie, ale na rocku się mogą pogubić.
JBL- nie mam zaufania do niskiej lini tej marki. Nie zachwyca mnie ona ani przestrzenią, ani dynamiką, anie głębią.
Helixy. Nad nimi proponuję się zastanowić. Chyba najprościej je będzie wysterować z samego radia a i przy rocku powinny dać radę. Ogólnie szału nie będzie, ale z podanych propozycji poradzą sobie chyba najlepiej.
Pytałeś o wybranie z w/w. Ja jednak do worka dorzuciłbym rainbowy slx265 deluxe. Cena nieznacznie wyższa, ale relacja jakość/cena na odpowiednim poziomie. Są na tyle elastyczne, że nie będzie płaczu w żadnej muzyce. Z tym że jest małe ale... Do zasilenia tych głośniczków wzmacniacz jest wskazany;/ ... za to jak bedzie wzmacniacz, to uśmiech na twarzy gwarantowany:)
Radekcapri
Gość

« Odpowiedz #48 - Niedziela, 01.10.2006, 21:05:52 - NIEPRZECZYTANA »

JBL- nie mam zaufania do niskiej lini tej marki. Nie zachwyca mnie ona ani przestrzenią, ani dynamiką, anie głębią

Cena dystrybutora to 699 więc nie aż tak nisko a na allegro tylko 319 to zachęca tym bardziej że już wcześniej kiedyś miałem dwudrożne jbl i nie narzekałem
Helixy. Nad nimi proponuję się zastanowić. Chyba najprościej je będzie wysterować z samego radia a i przy rocku powinny dać radę.

Zastanawiam się dlaczego najłatwiej je wysterować z radia. Przecież maja gumowe zawieszenie co nie bardzo ma się w parze z łatwością wprawienia w ruch.
Ja jednak do worka dorzuciłbym rainbowy slx265 deluxe. Cena nieznacznie wyższa

Cena jednak znacznie wyższa!!!  Na allegro to najmniej 519 To jednak daleko od 300 :)
Powerbassy- nie ten gatunek. Są szybkie, ale na rocku się mogą pogubić.

Jednak na forach mocno polecają ze względu na łątwość wysterownia PP membrany
Ciężki orzech do zgryzienia ale dopadła mnie myśl o zaoszczędzeniu na głośnikach i dokupieniu wzmacniacza. Tak czy siak przy tym budżecie trudna sprawa
mlody_bytom
Gość

« Odpowiedz #49 - Wtorek, 03.10.2006, 14:31:08 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Radekcapri"
Cena dystrybutora to 699 więc nie aż tak nisko a na allegro tylko 319 to zachęca tym bardziej że już wcześniej kiedyś miałem dwudrożne jbl i nie narzekałem

Ale mimo wsyztsko jest to niska seria JBL. Nie mówie, ze grają źle, ale grają gorzej na tle innych głosników.

Zastanawiam się dlaczego najłatwiej je wysterować z radia. Przecież maja gumowe zawieszenie co nie bardzo ma się w parze z łatwością wprawienia w ruch.

Od kiedy chodzi czysto o ruch membraną czy tez co ma materiał do wysterowania?
A łatwośc ich wysterowania z radia jest poprata realnymi odsłuchami. Nie zawsze teoria idze w parze z realiami. Przy niskeij klasie głośników neistety tak jest.

Jednak na forach mocno polecają ze względu na łątwość wysterownia PP membrany

No właśnie.. "na forach". Powerbassy są łatwe do wysterowania pod wzmakiem bo nie są az takie prądożarłoczne, jednak ich niska efektywność powoduje, że pod samym radyjkiem chodzą mizernie w porównaniu do wzmacniacza. Różnica wręcz kolosalna już przydostarczeniu 50% mocy.
I tak sie składa, że miałem PB... i wiem co mówię.

Ciężki orzech do zgryzienia ale dopadła mnie myśl o zaoszczędzeniu na głośnikach i dokupieniu wzmacniacza. Tak czy siak przy tym budżecie trudna sprawa

Zgadza się. Jeśli nie masz zamiaru później inwestować w audio to lepiej kupić tańsze głosniki i wzmacniacz. Da to lepszy efekt niźli dobre glosniki pod radiem. Jeśli jednak masz w planie dalsze inwestycje to pomysł uważam za zły, bo prędzej czy później będziesz chciał je zmienić w świetle nowego sprzętu.

Pozdrawiam, Marcin

P.S. Słabo sukasz rainbowa. Allegro to nie wszystko, a można kupić taniej. Znacznie taniej.
Radekcapri
Gość

« Odpowiedz #50 - Środa, 04.10.2006, 15:02:18 - NIEPRZECZYTANA »

Poczytałem i zgodnie z sugestią kupiłem helixy blue. A za zaoszczędzoną kasę zamiast jvc kupię trochę mocniejszego pionieera deh 2800. Niewielki to postęp ale zawsze coś.Jak wszystko dotrze do mnie  spróbuję podzielić się wrazeniami.

[ Dodano: 2006-10-04, 16:03 ]
P.S. Słabo sukasz rainbowa. Allegro to nie wszystko, a można kupić taniej. Znacznie taniej.

To nie lepiej podać linka? Ja już mam ale moze ktoś jeszcze skorzysta
mlody_bytom
Gość

« Odpowiedz #51 - Środa, 04.10.2006, 19:24:30 - NIEPRZECZYTANA »

Teraz już linka nie mam, bo się nimi nie interesuję. Zbieram na coś konkretniejszego, ale wiem, ze pewien użytkownik Allegro handlujący sprzętem CA ma je w swojej ofercie po 399. Nie sa one jednak ciagle wystawiane. Więc warto cierpliwie poczekać i popytać. Często jest tak ze głośniki idące przez pewnego dystrybutora maja zasrzeżoną kwotę poniżej której nie można sprzedać, bo inaczej zrywa umowę. Ba! Są nawet marki które są zabronione do sprzedaży na aukcjach ze względuy na spadek obrotów w sklepach:))

Co do helixów.. gratuluję wyboru... mam nadzieję, że nie będziesz żałował.
Co do Pioneera... Jeśłi chodzi o zasilenie systemu bez wzmaka to dobry wybór, bo wśród marek CA mają wydajnie prądowo  końcówki mocy i w miare dobrze sobie radzą. Pomijam tu niektore modele Alpine, które w konstrukcji zasilania mają dobra przetwornicę i są w stanie wygenerować większą moc o niższych zniekształceniach. Jednak mimo wszystko polecam rozejrzeć się za starszymi modelami z drugiej ręki. Osobiście przez jakiś czas użytkowałem deh-p6000r i jedyną wadą były gumki w któe co jakiś czas trzeba zainwestować, oraz taśma łącząca panel z radiem. Poza tymi mankamentami, to miał wszelkie potrzebne funkcje. Począwszy od filtrów dolno/gorno przepustowych an różnych częstotliwościach kończąc na zbędnych bajerach typu zmiana czestotliwosci podbicia oraz zakresu podbicia dla niskich/srednich/wysokich tonow. Ogólnie nie było porażki i myślę że na tle każdego nowego pioneerka serii niższej wypada nieco lepiej.  Brzmieniem równeiż nie grzeszył. Technicznie jego tor audio jest identyczny jak w serii 9 pionerea, z tym, że tam jest pelny eq, procesor(pseudo) i innych pare bajerków. Warto się za tą serią rozejrzeć. Zresztą.. co ja będę gadał... Kupiłeś głosniczki... pociagnij instalację (najlepiej od akumulatora... Nie ma przynajmiej wtedy migającego wyświetlacza:)  ) wsadź głośniczki i podpinaj/słuchaj, bo nic nie pomoże ci dokonac wyboru jak odsłuch na własnym sprzęcie i myślę, ze tym nalezy się kierować.
Radekcapri
Gość

« Odpowiedz #52 - Środa, 04.10.2006, 23:19:25 - NIEPRZECZYTANA »

MAm tylko jedno jeszcze pytanko. Czy mogę zostaiwć oryginalne kable od głośników xelixa czy dokuoić jakieś innne kable z miedzi beztlenowej? Co do radia zostanę przy swojej decyzji. Co nowe to nowe nie będzie kłopotu z laserkiem :) A tak a propos pionieera czy te odtwarzacze gubią wszystkie ustawienia i fale po wypięciu radia z wtyczki zasilania? U mnie koło domku straszne złodziejstwo i muszę zabierać radyjko do domu, bo zostanę z samym panelem :) JUż raz tak pozbyłem się blaupunkta i głośników JBL zamontowanych na widocznym miejscu w tylnej półce.
mlody_bytom
Gość

« Odpowiedz #53 - Czwartek, 05.10.2006, 19:02:39 - NIEPRZECZYTANA »

Okablowanie oryginalne nie zachwyca przekrojem. Nie warto się bawić w rozwalanie tweeterów, ale warto zainwestować w kabelki do zwrotnicy od radia i do wooferów od zwrotnicy. Roboty nie wiele, koszta niewielkie, a połączenie pewniejsze i na pewno pełniejsze. U mnie po zmienie fabrycznego okablowania na 2,5mm^2 glosniki zyskaly nieco na powietrzu. Jakby lżej grały i wytrzymywaly nieco więcej.
W wypadku nie montowania wzmacniacza, bądź też montowania małego wzmacniacza myślę, że wystarczy 1,5mm^2. Nie wdaję się tutaj w rodzaj miedzi, bo nie mam zdania w tej materii i uwazam, ze przy takiej klasie sprzętu to są wskaźniki pomijalne.

A pamięc w pioneerku... U mnie po odpięciu ustawienia się traciły. Nie mam jednak pewności co do twojego modelu, więc nie odpowiem:))

Pozdrawiam
Marcin
Radekcapri
Gość

« Odpowiedz #54 - Piątek, 06.10.2006, 17:40:33 - NIEPRZECZYTANA »

Radyjko już jest głośniczki też kabelek zakupiony. JUtro montaż. I tu nasuwa się pytanie. Po co prowadzić lepsze przewody do glośników skoro Pomiędzy orginalną wtyczką do radia a wtyczką ISO są zwykłe cienkie przewody!?  Zaznaczam że wtyczka jest orginalna (redukuje z ISO na wtyczkę do radia taką malutką) i nie mam specjalnej koncepcji jak w niej zamienić przewody na grubsze :hmm:
Miro Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: BMW E91 318D 2009

« Odpowiedz #55 - Piątek, 06.10.2006, 17:55:10 - NIEPRZECZYTANA »

Ja też miałem zmieniać kable,ale jednak zostawiłem ori. Jeśli nie ma się wzmacniacza,to grubsze kable niewiele zmienią brzmienie i trzeba by mieć słuch absolutny by zmianę usłyszeć.

Też mam helixy i grają spoko  :ok:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #56 - Środa, 18.10.2006, 21:28:56 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "mlody_bytom"
pociagnij instalację (najlepiej od akumulatora... Nie ma przynajmiej wtedy migającego wyświetlacza:) )

Co do pionka to ten efekt raczej nie wystepuje... co innego inne fimry np. sony  :lol:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Radekcapri
Gość

« Odpowiedz #57 - Sobota, 21.10.2006, 18:54:30 - NIEPRZECZYTANA »

To prawda w pionku wyświetlacz nie przygasa :)
SMERU
Gość

« Odpowiedz #58 - Sobota, 21.10.2006, 23:22:33 - NIEPRZECZYTANA »

a ja widzialem przygasajacego pionka w astrze I
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #59 - Niedziela, 22.10.2006, 10:00:21 - NIEPRZECZYTANA »

To pewnie stary model jakis... lub instalacja baaaardzo alaba!

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 79   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Skocz do: