+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 79   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie głośniki??  (Przeczytany 666319 razy)
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #615 - Środa, 20.01.2010, 10:10:46 - NIEPRZECZYTANA »

Nie wiedzialem ze kolega Tominator to taki znawca tematu... :eye:  tak czy owak ja znawca nie jestem ale jezeli mialbym cos doradzic to:
Jezeli chodzi o suba to posluchalbym mac456x9, sam zamierzam wlozyc takie dwa u siebie i to naprawde dobry glosnik, nie jest zbyt wymagajacy a potrafi zaskoczyc, jak poczytasz troche na necie to znajdziesz gotowe konstrukcje obudowy pod ten glosnik (zdaje sie kolo 17l), koniecznie zrob ja sobie w BR (bas reflex). Co do konkretnych zestawow, nie wiem jak gra DSK ale wiem ze HSK nie szaleje patrzac na kase jaka trzeba za nie dac, wiec jezeli mialbys cos zmieniac a nie masz kasy, to albo dokup sobie np tweetery ze zwrotkami od helixow db62.1 (nowki do wyrwania sa po 120zl w komplecie), albo kup caly zestaw, koszt to ok 250 zl i bedziesz w miare zadowolony. Tego wzmacniacza nie znam, ale wiem ze carpowera to bym na twoim miejscu nie kupil bo nie bedzie lepszy w niczym poza moca moze, bo o jakosci to sie nawet nie wypowiadam. Jezeli juz szukalbys pieca to szkulabym w uzywkach czegos, za jakies 300 - 400 zl mozna juz wyrwac calkiem fajny klocek. Co do instalacji to fakt przewod zasilajacy jakis tam musi byc zeby pradu nie zabraklo, jezeli wiesz to napisz co tam teraz masz wlozone.

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #616 - Środa, 20.01.2010, 11:01:37 - NIEPRZECZYTANA »

Twoje 700zł spożytkował bym tak :
Sub intertechnika + skrzynia ~ 350zł
Głośniki na przód Helix DB62.1 ~ 250zł (i coś odzyskasz ze sprzedaży swoich wooferów)
Kable np dietz o przekroju 20mm ~ 100-130zł

Razem zamkniemy sie w kwocie 700zł a wg mnie brzmienie naprawde Ci się spodoba.
kremien Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza 98 1.4 MPI AKV

« Odpowiedz #617 - Środa, 20.01.2010, 16:45:53 - NIEPRZECZYTANA »

Co do instalacji to fakt przewod zasilajacy jakis tam musi byc zeby pradu nie zabraklo, jezeli wiesz to napisz co tam teraz masz wlozone.

mam 10mm2 zwykłą miedzianą linkę (pracuję jako elektryk :P). Jak zaobserwuję spadki napięć to zawsze mogę dorzucić sobie 2 razy po 4mm2 i będę miał 18. Z całą pewnością to najtańsze dla mnie rozwiązanie (wszystko za free), a kasę na kabulki wolę przeznaczyć na wojnę z tapicerką. Do zwrotnic idzie 2x2,5mm2 i do tweeterów 1,5mm2. Kabulków mam pod dostatkiem, więc mogę wymieniać do woli, ale nie ma sensu wożenie 10kg przewodów skoro można sobie dobrać dokładnie tyle co potrzeba. No ale car audio to nie to samo co typowa elektryka, bo trzeba wziąć pod uwagę wydajność źródła itp. Może jest też coś o czym nie wiem, ale nie uważam, żeby kupno kabulków dietza było uzasadnione w moim przypadku
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #618 - Środa, 20.01.2010, 17:26:38 - NIEPRZECZYTANA »

Ok, to puść jeszcze te dwa kabelki (nie sądze żebyś przedobrzył) i za 600zł dokup głośniki i suba.
Nie wiem jaką Ci doradzić obudowę do suba. Zamknięta to dynamiczniejsza gra głośnika dobra do rocka metalu ogólnie szybkiego basu, natomiast bass reflex to głęboki, nisko schodzący bas idealny do muzyki filmowej.
Bardziej neutralna jest obudowa zamknięta.
Inna sprawa, że ten wzmak z tego co widzę jest stabilny przy 2ohm, więc można by to spróbować to wykorzystać. Inne pytanie czy te 4x75W nie zostało podane własnie przy tych 2ohm (i to by wyjaśniało obecny brak basu. Hertze moim zdaniem są łakome na moc a tu by wyszło że wzmak daje po 37,5W na kanał)
Jeżeli chcesz go zmieniać na cos innego to legendarny uDimension Junior 4.300 (jeżeli dobrze pamiętam oznaczenie) ale jako nowy jest dość drogi => trzeba szukać używki.
« Ostatnia zmiana: Środa, 20.01.2010, 17:28:14 wysłane przez mac456x9 » Zapisane
kremien Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza 98 1.4 MPI AKV

« Odpowiedz #619 - Środa, 20.01.2010, 20:33:31 - NIEPRZECZYTANA »

zdecydowałem się na tego intertechnika. Zobaczymy jak przyjdzie co z tego będzie. W razie czego dokupię sobie zestaw przedni i obym był z tego zadowolony. Czas pokaże. Na tą chwilę dziękuję serdecznie za cenne porady.
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #620 - Środa, 20.01.2010, 21:12:17 - NIEPRZECZYTANA »

Tego glosnika nie laduje sie w zamknieta, on w BR sobie doskonale radzi, to maly i szybki glosniczek, dynamiki mu nie brakuje wiec br go nie spowolni...tak jak mowilem jak troche poszukasz to znajdziesz, ten glosnik juz zostal rozpracowany i sa gotowe przetestowane obudowy ktore mozesz wykorzystac, wystarczy troche poszukac i poczytac.

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #621 - Środa, 20.01.2010, 21:25:17 - NIEPRZECZYTANA »

emtezet, bardzo krótko go słyszałem dlatego nie mogę się idealnie wypowiedzieć w jakiej obudowie zagra lepiej. Jedynie zamknięta jest bezpieczniejsza bo tam trudniej cos sknocić  :ok:
Niedługo i w moim bagażniku najpewniej będzie grał i w obudowie bass reflex.
kremien, jak już wszystko zmontujesz to opisz wrażenia  :)  i powodzenia w uzytkowaniu
Mathie Mężczyzna
Seatomaniak
Użytkownik

Samochód: Leon '07 1.9 TDI BXE

« Odpowiedz #622 - Czwartek, 04.02.2010, 18:16:55 - NIEPRZECZYTANA »

Z okazji że zepsuło się stare radio. Muszę kupić nowe. Wybrane już mam ale zacząłem zastanawiać się jeszcze nad głośnikami. W oko mi wpadły te:

http://www.allegro.pl/item891992878_hertz_ev_165_esk_165_mdf_vw_golf_passat_seat_skoda.html

Mieliście z nimi jakiś kontakt? I jak wygląda sprawa ich montażu? Tzn. są p&p i czy spokojnie schowają się za kratką w bocznej tapicerce?
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 04.02.2010, 18:26:49 wysłane przez Mathie » Zapisane

Seat Ibiza 6L 1.4 16V --> Seat Leon 1P 1.9 TDI
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #623 - Czwartek, 04.02.2010, 18:19:45 - NIEPRZECZYTANA »

Błąd 404: Strona nie została znaleziona

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Mathie Mężczyzna
Seatomaniak
Użytkownik

Samochód: Leon '07 1.9 TDI BXE

« Odpowiedz #624 - Czwartek, 04.02.2010, 18:27:19 - NIEPRZECZYTANA »

Błąd 404: Strona nie została znaleziona

Teraz już działa.

Seat Ibiza 6L 1.4 16V --> Seat Leon 1P 1.9 TDI
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #625 - Czwartek, 04.02.2010, 18:29:50 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Mathie
Mieliście z nimi jakiś kontakt?
w tym temacie sa opinie o tych glosnikach - poczytaj i nie pytaj o to samo

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #626 - Poniedziałek, 08.02.2010, 22:44:33 - NIEPRZECZYTANA »

Zamiast tych glosnikow hertza polecilbym ci juz jak dla mnie lepiej grajace i nieco tansze:
http://allegro.pl/item888428675_phonocar_protech_kevlar_tuning_gra_jak_tuba_basowa.html
Tutaj opis aukcji to oczywiscie totalna wies, ale ogolnie montowalem pare razy te glosniki i calkiem niezle daja rade, nawet pod radiem, do tego przy montazu mozesz wkleic za nimi kawalek maty jezeli np nie chcialbys wygluszyc miejsca w ktore chcesz je wlozyc.

Nekci1985 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba I '99 1.4 AEX

« Odpowiedz #627 - Środa, 17.02.2010, 01:49:19 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: mac456x9
Twoje 700zł spożytkował bym tak :
Sub intertechnika + skrzynia ~ 350zł
Głośniki na przód Helix DB62.1 ~ 250zł (i coś odzyskasz ze sprzedaży swoich wooferów)
Kable np dietz o przekroju 20mm ~ 100-130zł

Razem zamkniemy sie w kwocie 700zł a wg mnie brzmienie naprawde Ci się spodoba.
A co z wygluszeniem drzwi  :o
Cytat: emtezet
Zamiast tych glosnikow hertza polecilbym ci juz jak dla mnie lepiej grajace i nieco tansze:
http://allegro.pl/item888428675_phonocar_protech_kevlar_tuning_gra_jak_tuba_basowa.html
Z phonocarem dalbym sobie spokuj, tu masz za nie duzo wyzsza kwote DB 62.1
http://www.allegro.pl/item921022192_najtaniej_helix_db_62_1_nowe_najtaniej.html
Napewno zagraja lepiej pod samym radykiem, szkodaze w niewygluszonych drzwiach

Moze dobrym pomyslem byloby stworzenie jakiegos FAQ typu "zanim zadasz pytanie w tym dziale" i przyklejenie w tym dziale z takimi wlasnie informacjami...
Polecam http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf
Dla tych co chca choc odrobiny podstaw ;) Mozna to podczepic pod FAQ w tym dziale
« Ostatnia zmiana: Środa, 17.02.2010, 02:57:18 wysłane przez Nekci1985 » Zapisane

emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #628 - Środa, 17.02.2010, 07:53:36 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Nekci1985
Z phonocarem dalbym sobie spokuj, tu masz za nie duzo wyzsza kwote DB 62.1
http://www.allegro.pl/item921022192_najtaniej_helix_db_62_1_nowe_najtaniej.html
Napewno zagraja lepiej pod samym radykiem, szkodaze w niewygluszonych drzwiach
Po czym wnioskujesz?? Sluchales?? Jezeli nie to nie pitol farmazonow za przeproszeniem :P
Gdybys troszku poczytal o tych phonocarach i przeczytal faq do ktorego link podales to zauwazylbys ze te woofery maja lepsza skutecznosc niz helixy, co za tym idzie potrzebuja mniej mocy zeby lepiej zagrac i pod samym radiem beda graly duzo lepiej. I mowie to nie dlatego ze naczytalem sie glupot o zabkach tylko ze montuje jeden jak i drugi zestaw i zazwyczaj doradzam klientom zamiast kompletnego zestawu helixa, tylko tweetery i zwrotnice od helixa a woofery wlasnie z pro techa, zreszta jezeli patrzysz kosztowo to zobacz sobie ile kosztuje kompletny ten zestaw phonocara wraz z tweeterami, nie mowie oczywiscie ze cena jest wyznacznikiem jakosci ale osobiscie z glosnikow do 300 zl to radzilbym wlasnie taki zestaw jak twwetery ze zwrotkami helixa (do wyrwania na allegro za jakies 120 zl) i pro-tech'y na woofer'y (180zl). Woofer Helixa nawet przy wygluszonych drzwiach wcale tak duzo basu nie daje...
« Ostatnia zmiana: Środa, 17.02.2010, 07:54:48 wysłane przez emtezet » Zapisane

Nekci1985 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba I '99 1.4 AEX

« Odpowiedz #629 - Środa, 17.02.2010, 16:16:36 - NIEPRZECZYTANA »

Woofer Helixa nawet przy wygluszonych drzwiach wcale tak duzo basu nie daje...
Pewnie ze nie daja ;) ale nie ma co oczekiwac od takich glosnikow zniewalajacego basu, graja dosc miekko a do 200zl nic leprzego nie wyrwie ;) (zestaw). Nie neguje Phonocara, tylko do nich milo byloby miec jakis maly wzmacniacz bo przy 20W RMS to one nie pokaza za bardzo na co je stac A FAQ czytalem, spokojnie nie musisz sie o to martwic :D  

Strony: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 79   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Skocz do: