Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio
»
Jakie głośniki??
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
...
39
40
[
41
]
42
43
...
79
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Jakie głośniki?? (Przeczytany 666324 razy)
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
Odp: Jakie głośniki??
«
Odpowiedz #600 -
Poniedziałek, 11.01.2010, 23:47:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ani jedne ani drugie, najlepszy bedzie dwu-drozny zestaw odseparowany, powiedz gdzie bys chcial to wlozyc przede wszystkim..
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
Bartek
Użytkownik
Samochód: Ibiza
«
Odpowiedz #601 -
Wtorek, 12.01.2010, 10:47:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
Chce wsadzić te głośniczki w miejsce fabrycznych głośników w desce, a tam większe jak 10cm nie wejdą....
I ewentualnie zastanawiam się nad włożeniem jakiś głośniczków w miejsce fabryczne z tyłu, a tam też jest troszkę miejsce ograniczone, a półka jest zbyt często wyżucana z racji intensywnego użytkowania bagażnika, i chcę sobie dobrać jakieś 10 do przodu i do tyłu (chyba jakieś owalne by tam weszły) by to w miarę możliwie grało
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
«
Odpowiedz #602 -
Wtorek, 12.01.2010, 11:19:16 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Bartek
Chce wsadzić te głośniczki w miejsce fabrycznych głośników w desce, a tam większe jak 10cm nie wejdą....
zobacz do instrukcji jak sie montuje
Cytat: emtezet
najlepszy bedzie dwu-drozny zestaw odseparowany,
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
skiba
Klubowicz
Samochód: Leon
«
Odpowiedz #603 -
Wtorek, 12.01.2010, 11:28:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Bartek Wtorek, 12.01.2010, 10:47:29
I ewentualnie zastanawiam się nad włożeniem jakiś głośniczków w miejsce fabryczne z tyłu, a tam też jest troszkę miejsce ograniczone, a półka jest zbyt często wyżucana z racji intensywnego użytkowania bagażnika, i chcę sobie dobrać jakieś 10 do przodu i do tyłu (chyba jakieś owalne by tam weszły) by to w miarę możliwie grało
zajzyj na spota w sobote to pogadamy o tych glosnikach
rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
Bartek
Użytkownik
Samochód: Ibiza
«
Odpowiedz #604 -
Wtorek, 12.01.2010, 11:35:37 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ok.
MAGIC87
320 Nm przy 1800 i 160 KM przy 3200
Użytkownik
Samochód: Byla ibiza Fl, jest Audi A4+, Fiat Ducato
«
Odpowiedz #605 -
Wtorek, 12.01.2010, 23:13:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
a tam większe jak 10cm nie wejdą
To szału z grania nie bedzie
Mixer
Użytkownik
Samochód: GT TDI +
«
Odpowiedz #606 -
Środa, 13.01.2010, 11:34:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Bartek
z tyłu pod plastikami masz głośniki 4x6 czyli mniejsze "jajka"...mało jest ich na allegro ale coś tam jest...ja mam wsadzone jakieś boschmann'y bo juz byly...
Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście
?
Pisz a Pomogę
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #607 -
Środa, 13.01.2010, 12:55:44 -
NIEPRZECZYTANA
»
To ze masz miejsce w desce to jeszcze nie znaczy ze nie da sie nic zrobic, w drzwiach tez przeciez masz glosniki, kupujesz zestaw odseparowany, w miejsce 10 wkladasz syczki, w drzwi 16 i juz jako tako to zagra.
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
mac456x9
Użytkownik
Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR
«
Odpowiedz #608 -
Środa, 13.01.2010, 17:04:24 -
NIEPRZECZYTANA
»
emtezet
, chciałem napisać to samo ale się powstrzymałem z jednego powodu.
Ludzie nie czytają tematu bo łatwiej jest zadać to samo pytanie niż przeczytać przynajmniej 5 stron tematu. Nie raz już było pisane że zestaw odseparowany na przód, jak pod radio to helixy, z tyłu ma być cisza ale chyba to nie wystarczy i trzeba pytanie zadać od nowa... dla mnie to jest zwykłe zaśmiecanie tematu.
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #609 -
Środa, 13.01.2010, 23:09:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
Moze dobrym pomyslem byloby stworzenie jakiegos FAQ typu "zanim zadasz pytanie w tym dziale" i przyklejenie w tym dziale z takimi wlasnie informacjami...
->
<-
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
«
Odpowiedz #610 -
Środa, 13.01.2010, 23:38:33 -
NIEPRZECZYTANA
»
emtezet
, zabieraj sie do pisania a reszta modzi sie zajma
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #611 -
Czwartek, 14.01.2010, 00:20:11 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jak tylko znajde chwile to moge cos tam skrobnac, oczywiscie pomoc mile widziana bo jakims super ekspertem tez nie jestem i nie wszystko musze wiedziec
->
<-
kremien
Użytkownik
Samochód: ibiza 98 1.4 MPI AKV
«
Odpowiedz #612 -
Wtorek, 19.01.2010, 22:21:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Potrzebuję porady dotyczącej rozbudowy mojego systemu audio. Mam wygłuszone drzwi, zrobione dystanse pod woofery, a sprzęt wygląda następująco:
CD: alpine CDE-102Ri
Woofery: HERTZ DV 165 (one są w zestawie DSK 165, tylko ja nie mam tweeterów i oryginalnych zwrotnic)
tweetery: oryginalne seatowskie
Wzmak: RTO RATHO HAMBURG SX-7500N 4x75W RMS
Zwrotnice: Carpower Cdn-302/sw
I teraz co mnie boli
. Przede wszystkim za mało niskich tonów (liczę się z tym, że muszę zrobić skrzynkę, tylko nie wiem czy robić samemu czy kupić gotowca). Proszę o doradzenie mi jaką basówkę należałoby kupić do tego zestawu.
Druga sprawa
to to, że mam za dużo wysokich tonów. Ich jakość jest dyskusyjna ale powiedzmy, że mnie zadowala, jednak bardzo często ustawiam sobie więcej basu a na minimum treble na radyjku. Podejrzewam, ze to z powodu słabej jakości tweeterów, ale boję się ich zmieniać przed zrobieniem skrzynki bo może się zrówna jak dojdzie trochę niskich tonów.
Trzecia sprawa
- tapicerka. Baaaardzo mnie to boli. Proszę o jakieś porady odnośnie wibrowania tapicerki w drzwiach. Nie ukrywam, że mam nadzieję, iż po dodaniu skrzynki do zestawu troszkę będę mógł odciążyć woofery co przekładałoby się w moim odczuciu na mniejsze wibracje na tapicerce.
Czwarta sprawa
- Nie mogę znaleźć "złotego środka". Wiem muszę poczekać na skrzynkę i dopiero wtedy coś mówić w tej sprawie, ale na tyle pracy co w to włożyłem (wszystko sam) to efekt nie jest porażający. Za dużo wysokich tonów, brak częstotliwości <60Hz i co zmianę utworu muszę regulować bass/treble żeby dobrze grało, na dodatek słychać tapicerkę jak dam głośniej. Ogólnie szału nie ma.
Słucham różnej muzyki dużo hip hopu, basowej muzy także, a i lubię również disco z lat 80. Najczęściej jeżdżę sam, lubię słuchać głośno, autko 3 drzwiowe, cena jest sprawą drugorzędną, choć chcę dopieszczać zestaw stopniowo i nie ma co przesadzać, bo wydałem już na całość 1300zł. Maksymalnie mogę dorzucić te 700zł ale wolałbym nie przeginać. Wszelkie sugestie mile widziane
mac456x9
Użytkownik
Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR
«
Odpowiedz #613 -
Wtorek, 19.01.2010, 22:41:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ok, głośnik od siebie bym polecił Intertechnik'a (
http://www.allegro.pl/item886914729_intertechnik_mds08_subwoofer_nowy_w_pudelku_poznan.html
)
i do tego skrzynię (dobrze jak byś ja sam wyliczył, ale dobra kupiona wg mnie też się nada)
Te woofery które masz na Twoim miejscu bym sprzedał i kupił coś innego bo naprawdę DSK szału nie robi. Ogólnie hertze mają zapotrzebowanie na moc.
Nie znam za dobrze Twojego wzmacniacza, ale jeżeli daje realnie te 75W to myśle, że tego suba pociągnie z zapasem. Pamiętaj tez o dobrych kablach.
Tapicerkę ściągnij, w spinki pryśnij sylikonem w sprayu, a na ranty tapicerki u siebie przykleiłem... gumę taką jakiej używa się do uszczelniania starych drewnianych okien - żeby nie wiało zimą
U mnie dało to efekty chociaż nie wyeliminowałem brzęczenia w 100%.
Pozdr
kremien
Użytkownik
Samochód: ibiza 98 1.4 MPI AKV
«
Odpowiedz #614 -
Wtorek, 19.01.2010, 23:01:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
A czy mógłbyś doradzić czy bardziej opłacałoby mi się wymienić zestaw przedni na jakiś lepszy (ale to już razem z tweeterami chyba), ale za to pożałować na basówkę, czy zostawić te woofery co są i kupić do tego takiego intertechnika jak mi poleciłeś?
Kolega
Tominator
napisał do mnie na privie:
No to tak:
- kupiles raczej kiepskie glosniki, te woofery to do basu srednio sie nadaja,
- kombinowane zestawy są do dupy chyba że dobiera wszystko porfesjonalista, masz zwrotnice carpowera i to te lipne, tweetery ori i beznadziej hertza(te glosniki nadaja sie do wsadzenia np jak ci ukradna ori itp a nie do pakowania jako nowe audio do auta)ogolnie sa tragicznie slabe i kicku z nich nie bedzie, wystaw je najlepiej na allegro i tyle
- radio jest ok, taka alpinka z nizszej półki, mozna za ta kase bylo dorwac cos lepszego troche ale radio nie jest najwazniejsze
- wzmak jest za slaby aby naprawde cie kopalo po nogawkach, kupisz dobry mocny glosnik to nie bedzie go czym napedzic, na suba jakiegos mocnego tez nie masz co liczyc bo masz na mostku śmieszną moc, dobrej 25tki nie ma co kupowac a z 20stki to tyle basu co z dobrego kicha do drzwi wiec chyba nie ma sensu wogole tego zakladac
Podsumowujac, IMHO radio zostaje, kupujesz jakis konkretny zestaw na przod(hertz hsk lub inny czyli wydatek 500-800zł - za takie pienidze dostajesz ciekawy zestaw dobrze dobrany ze zwrotnicami dobrej jakosci) + jakis tani dobry wzmak(polecam carpowera CARPOWER POWER-4/400 ok 600zł)
kable rozumiem ze masz dobre jak nie to zestaw dietza okablowania obowiazkowo, tweetery ori out
Druga opcja jest taka ze kombinujesz dalej wymieniajac badziew na inny badziew i dalej jestes niezadowolony... decyzja nalezy do Ciebie.
Zakładam, że dobrze wygłuszyłeś drzwi oraz posiadasz konkretne kable
PZDR
Uważam, że "lekko" przesadził cenowo i podejrzewam, że taki sprzęt przerósł by moje oczekiwania. Może ktoś poradzi coś jeszcze? Jestem wdzięczny za każdą sugestię
«
Ostatnia zmiana: Wtorek, 19.01.2010, 23:49:44 wysłane przez kremien
»
Strony:
1
...
39
40
[
41
]
42