+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 79   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie głośniki??  (Przeczytany 666896 razy)
ProxX Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Citroen Berlingo&Renault Megane

« Odpowiedz #375 - Sobota, 13.09.2008, 09:52:15 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, mam pytanie noszę się z kupnem radia PIONEER DEH-4000UB no ale oczywiście potrzebuje głośniki i tu się zaczyna dylemat co kupić. Tyle tego że sam się gubię. Interesują mnie głośniki na przód w drzwi (tweetery  mam ale nie wiem szczerze mówiąc jakie to są bo były zamontowane jak kupowałem autko) oraz 2 głośniki na tył ale nie chciał bym na razie ciąć półki tylko wmontować w standardowe miejsce (są już tam głośniki ale jakaś straszna padaka). Prosił bym bardzo o jakieś modele + cena bądź linki allegro

daniels81
Gość

« Odpowiedz #376 - Sobota, 13.09.2008, 09:56:28 - NIEPRZECZYTANA »

Nie za dużo bys chciał? Zacznij od przedstawienia sie w odpowiednim wątku, to raz, dwa przeczytaj cały ten temat masz tam tyle informacji że na pewno coś znajdziesz, nie oczekuj że wszyscy zrobią wszystko za Ciebie bo Tobie się nie chce...
ProxX Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #377 - Sobota, 13.09.2008, 10:42:34 - NIEPRZECZYTANA »

czytam i w sumie nic nie wiem 0 konkretów krytyka i odp w stylu e za ta kasę lepsze można kupić e te są do kitu  no to sie pytam co jest według was dobre nie chce magicznego sprzętu ale chce mieć dobry bas oraz aby słuchanie muzyki sprawiało mi przyjemność. Nie jestem w tym temacie tak bardzo zorientowany. W samochodzie rodziców sa 2 głośniki Bushmana + radio JVC KD-G333 i gra super jedynie bym wyciszył drzwi bo przy b.slinym basie trochę to chodzi. Natomiast do swojego samochodu chce wskoczyć trochę wyżej dlatego pytam.

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #378 - Sobota, 13.09.2008, 11:41:42 - NIEPRZECZYTANA »

Odpowiem tak :
Głośniki pod radio ?
Jeżeli pod radio to helix dark blue ok200zł, bo maja 50W w rms, a radio da im około 20W rms, na tył 4x6 powerbassa ok130zł. Pod radio szukamy głośników o niskiej mocy ale markowych.
Pod wzmacniacz ?
Jeżeli pod wzmacniacz to najpierw wybierzmy wzmacniacz, później głośniki. Mozna wtedy instalowac coś z phase, hertz, powebass w drzwi.

Odpisałem na pytania, ale ja zrobiłem tak :
Głośniki podpiąłem pod radio, drzwi wygłuszyłem matą dekarską i blachą alu, głośniki są na dystansach a z tyłu w półce nic nie ma bo auto nagłasnia sie od przodu a nie od tyłu. Na koncercie nie ma głosników z tyłu ;)

Pozdrawiam i mam nadzieje że rozjaśniłem, najwazniejsze żeby to był sprzet markowy.
ProxX Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #379 - Sobota, 13.09.2008, 11:56:20 - NIEPRZECZYTANA »

No własnie odnośnie tyłu też uważałem ze montarz z tyłu jest zły po przeczytaniu jakiegoś mądrego artykułu no ale chodząc po forach oglądając samochody w większości przypadków głośniki były montowane z tyłu. I to też dlatego chęć zamontowania.

Nadal się waham jeżeli naprawdę sensu nie ma aby montować z tyłu to chętnie włożę więcej kasy w przód.

Planowałem najpierw same głośniki ( chodzi o kasę bo autko kupiłem tydzien temu co wiązało się z pewnymi kosztami + wymiana niektórych podzespołów) i dopiero później skrzynkę + wzmacniacz. Sam nie wiem jakie rozwiązanie wybrać ...

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #380 - Sobota, 13.09.2008, 12:16:11 - NIEPRZECZYTANA »

Dobra to inaczej:
Jakiej mocy wzmacnia planujesz, czy planujesz zrobic porzadne car audio czyli wzmacniacz 4ro kanałowy około 100W na kanał, przedni system odseparowany i sub czy wzmak słabszy, wtedy te helixy w/w i po podpięciu pod wzmaka nie przesadzać z puszczeniem na nie pełnej pary...
Wszyscy mają głośniki z tyłu, a jak wszyscy uwazali że ziema jest płaska to też to było dobre ? Z tyłu głośników sie nie montuje, lepiej za te pieniądze wygłusz drzwi stingerem (troche droższe a podobno lepsze) Masz ibi więc bagaznik jest mniejszy a dobra skrzynka dodatkowo go pomniejszy. Wg mnie najrozsądniej jest:
Kupić jakis dobry wzmacniacz 2kanałowy i podpiąć pod niego  przedni system, poszukaj wtedy czegoś z oferty firmy macorm (jeżeli dobrze pamiętam) lub powerbass (tylko nie te najtańsze, chociaż lepszy najtańszy powerbass niż najdroższe boshmanny itd...). 2x80W w rms powinno załatwić sprawe na dobre. Pozdrawiam

Załóżmy takie coś :
http://www.allegro.pl/item430663043_carpower_hpb_602_24_gwarancja_wysylka_free_rca.html
+
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178,179&kid=179&pid=1096
« Ostatnia zmiana: Sobota, 13.09.2008, 12:21:12 wysłane przez mac456x9 » Zapisane
skiba Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Leon

« Odpowiedz #381 - Sobota, 13.09.2008, 12:25:54 - NIEPRZECZYTANA »

podpowiem ci cos odnosnie skrzyni moze sie przyda-mam u siebie Intertechnika MDS08[20 cm tylko i az powiedzialbym] w zamknietej skrzyni 15 l,zasilone to piecykiem JBL z dolnej polki i powiem ci jedno-jak chcesz bas ktory urwie ci glowe ale pluca i watrobe zostawi to kup sobie takie cos,jesli jestes zas sadomaso i chcesz by bas wyrwal ci wszystko ze srodka to poszukaj jakiegos 25 albo 30 cm glosnika.podsumowujac-te 20 cm z MDS08 gra rewelacyjniei w zupelnosci wystarczajaco.pozdro

rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
ProxX Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #382 - Sobota, 13.09.2008, 12:52:25 - NIEPRZECZYTANA »

Bardziej skłaniał bym się do "wzmacniacz 4ro kanałowy około 100W na kanał, przedni system odseparowany i sub " to był mój pierwszy plan jeszcze zanim kupiłem fure tylko skrzynia trochę miejsca zajmie w moim małym bagażniku. Co prawda nie zamierzam wozic tam zbyt wiele ale w jakimś stopniu zmniejszy mi to pojemność załadunkową

skiba Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Leon

« Odpowiedz #383 - Sobota, 13.09.2008, 13:06:40 - NIEPRZECZYTANA »

ja mam wlasnie 4 kanalowego tego JBL,zasila mi przod dodatkowo,ale pisalem ci o skrzyni samej-jak dla mnie rewelacja

rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #384 - Sobota, 13.09.2008, 13:29:28 - NIEPRZECZYTANA »

4ro kanałowy - Carpower power 4/400
Głośniki te same (Powerbass) , sub: Earth Quake (25cm/30cm) wygłuszenie i kable. tyle  :ok:
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #385 - Sobota, 13.09.2008, 13:45:01 - NIEPRZECZYTANA »

Earthquake najprostszy potrzebuje objętości żeby grać, po co pakować głośnik 250w z przeznaczeniem na robienie hałasu, ale wymagający dużej objętości, skoro gość chce mieć bagażnik. Słuchałeś kiedyś choćby DB-10, skoro polecasz? Ten głośnik akurat nie umie zbytnio grać muzykalnie. Schodzi nisko, ale tylko tyle, brzmieniem przypomina walenie w beczkę do kiszenia ogórków :rotfl: . Druga sprawa to jego moc, 400 watów rms będzie trzęsło samochodem, a zatem wszystkimi plastikami, klapami, itd, a po co takie zjawisko? Lepiej mieć ładny basik i słuchać tylko jego, zamiast stuków tapicerki, półki, rejestracji. Dla mnie bezsens ładować taki głosnik, bez dobrze zrobionego samochodu.
Jak dla mnie, to potrzebujesz porządnego systemu przedniego w dobrze zrobionych drzwiach, pod piecykiem jakims delikatnym i bedziesz zadowolony. Skiba tyż dobrze godo, IT08 byłby dobry. Ostatnio słuchałem IT10 w BR około 40litrów i normalnie szok, w porównaniu do moich 2x10" to rewelacja, a to tylko jedna dziesiątka. Aż się boję myśleć jakby grały dwa takie IT10.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
ProxX Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #386 - Sobota, 13.09.2008, 14:01:24 - NIEPRZECZYTANA »

Nadal mam mętlik w głowie może ktoś się orientuje gdzie w Łodzi jest jakiś sklep z car-audio gdzie będe mógł wszystkiego posłuchać obejrzeć pomacać ?

A i wyciszenie drzwi wyliczacie na 100 zł rozumiem ze sami to robicie ? I jeśli tak czy laik da sobie z tym rade ?

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #387 - Sobota, 13.09.2008, 14:14:19 - NIEPRZECZYTANA »

Leemarvin, każdy lubi inne brzmienie, słuchałem głośniczka earth quake który miał 250W rms zasilany był ze wzmaka esx który na mostku miał 220W i dla mnie ten bas był nie taki zły, ale wiadomo dla każdego coś innego ;) pozdr
Co do wygłuszenia, kompletny laik nie da sobie rady, ale warto poczytać instrukcje wygłuszania na tym forum (modernizacja audio) dział instrukcje.
Rene Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Octavia II 2.0 FSi

« Odpowiedz #388 - Sobota, 13.09.2008, 14:28:03 - NIEPRZECZYTANA »

ProxX, spróbuj Bartex Car-Audio, http://www.bartex-caraudio.com.pl/ofirmie.php , http://www.bartex-caraudio.com.pl/kontakt.php

Skoda Octavia II 2.0 FSi Elegance

ProxX Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #389 - Sobota, 13.09.2008, 17:10:50 - NIEPRZECZYTANA »

A i mam jeszcze pytanko w domu znalazłem nie używane głośniki firmy "american sound boom serie" 2x100w w jaki sposób mogę  je wykorzystać ?

Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 79   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie głośniki??
Skocz do: