+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Wygluszanie wyciszenie...
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wygluszanie wyciszenie...  (Przeczytany 95484 razy)
Shizo
Gość

« Odpowiedz #60 - Piątek, 20.04.2007, 19:36:41 - NIEPRZECZYTANA »

Dwa pierścienie po 19mm starczą czy musi być grubszy ten dystans?
(Na razie mam wycięte dwa okrągłe 165/140/19mm które wejdą po jednym na drzwi na wierzch pod sam głośnik i przejdą przez wyciętą tapicerkę i o dziwo udało mi się zostawić wszystkie oryginalne zaczepy)
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #61 - Piątek, 20.04.2007, 23:27:30 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Shizo"
Dwa pierścienie po 19mm starczą czy musi być grubszy ten dystans?

Przydało by się około 34-36mm grubości dystansu, ale im grubszy tym lepszy, będzie więcej miejsca z tyłu, jednak nie za dużo, bo nie wejdzie maskownica.

i o dziwo udało mi się zostawić wszystkie oryginalne zaczepy)

No to taka strasznie trudna rzecz nie jest wyciąć otworki pod mocowanie :satan:

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
macko Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6L 2003r 1.4 TDi AMF

« Odpowiedz #62 - Niedziela, 22.04.2007, 19:02:02 - NIEPRZECZYTANA »

i jakie lepiej wrzucić w drzwi midbasy czy 2-drożne ??
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #63 - Niedziela, 22.04.2007, 19:14:44 - NIEPRZECZYTANA »

Srednio-niskotonowe :satan:

emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #64 - Niedziela, 22.04.2007, 21:46:31 - NIEPRZECZYTANA »

Apropo glosnikow do drzwi, na pewno czesc z was slyszala o glosnikach firmy STX wiem ze nadaja sie do srzyn i kolumn domowych, a co jezeli chodzi o np drzwi samochodowe? Wiem ze tam nie maja srednionisko tonowych ale czy duzo stracilibysmy wrzucajac niskotonowe, albo srednio tonowe skoro i tak mam skrzynie w bagazniku? Czy moze to sie w ogole nie nadaje ?;)

Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #65 - Poniedziałek, 23.04.2007, 04:41:22 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "emtezet"
Apropo glosnikow do drzwi, na pewno czesc z was slyszala o glosnikach firmy STX wiem ze nadaja sie do srzyn i kolumn domowych, a co jezeli chodzi o np drzwi samochodowe? Wiem ze tam nie maja srednionisko tonowych ale czy duzo stracilibysmy wrzucajac niskotonowe, albo srednio tonowe skoro i tak mam skrzynie w bagazniku? Czy moze to sie w ogole nie nadaje ?;)

A chcesz może wyciągnąć glośniki z kolumn domowych? :chytry: Gra nie warta świeczki jak dla mnie.

emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #66 - Poniedziałek, 23.04.2007, 06:42:24 - NIEPRZECZYTANA »

NIe, chcialem kuic na stornie stx bo wiem ze to dobra jakosc w przystepnej cenie..

Shizo
Gość

« Odpowiedz #67 - Sobota, 28.04.2007, 18:59:40 - NIEPRZECZYTANA »

Jestem juz na końcowym etapie wygłuszania drzwi, zastanawiam się jak zrobić żeby sam boczek tapicerki nie drżał? Jest sens oklejać matą boczek a może jakieś dodatkowe gąbki czy filce podklejać?
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #68 - Poniedziałek, 30.04.2007, 19:37:10 - NIEPRZECZYTANA »

Niektorzy stosowali patent z wstawianiem wstawek z blachy w otwory w drzwiach i na nie naklejali maty przez co konstrukcja byla sztywna i zadne drgania nie przechodzily na boczek, niestety nie zawsze tak sie da...cos co moze pomoc to obklejenie brzegow boczka tasma z filcem, a plastikowych wtykow izolacja. Co do pryklejania mat do samego boczka nie sadze zeby to byl dobry pomysl...

Shizo
Gość

« Odpowiedz #69 - Wtorek, 01.05.2007, 17:49:52 - NIEPRZECZYTANA »

Macie jakieś lepsze propozycje montażu głosnika wysokotonowego?
ps.sorry za śmieszny rysunek
4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #70 - Środa, 02.05.2007, 11:52:36 - NIEPRZECZYTANA »

podepne sie tu:
1. czym lepiej wygluszyc sciane grodziowa silnika - ori wygluszka np od diesla czy maty samprzylepne (Boll z allegro) z warstwa aluminium? (mam do kupienia tania ori wygluszke ale od angola wiec chyba nie podejdzie?)
2. chce zmniejszyc halas od opon wiec do nadkoli uzyje miekkich mat bolla (w takie romby, nie gladkie). czy to dobry wybor i gdzie dokladnie je kleic (przod - od gory w komorze silnika i w kabinie pod wykladzine; tyl - od gory pod wykladzine w bagazniku; a moze jeszcze gdzies, bo zakladam ze klei sie je tylko od gory a nie np od dolu, od strony kola demontujac te plastikowe nadkola?)
3. czy poradze sobie dysponujac suszarka do wlosow czy konieczny jest ciezszy sprzet (opalarka)?
jak sadzicie?

'With the four horsemen ride...'
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #71 - Środa, 02.05.2007, 12:15:14 - NIEPRZECZYTANA »

Gra nie warta świeczki, szumu od kół nie wyciszą kawałki mat bitumicznych, może stuki kamieni będą mniej słyszalne, ale szum z opon będzie taki sam.
Żeby to wygłuszyć, musiałbyć wyłozyć całą podłogę, plus nadkola, plus błotniki, i napewno nie matami boll czy app, bo samochód na wadze zyska 50kg.
Lepiej do tego użyć tzw: Poroso, czyli coś w rodzaju filcu który nie ciągnie wody, tym możesz obłożyć nadkola. Maty nie służą do wytłumiania, tylko go wygłuszania i usztywniania blach, aby nie rezonowały.

4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #72 - Środa, 02.05.2007, 13:18:50 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Leemarvin"
Nadkola okleiłem jedną warstwą mat miękkich Bolla, takie mi zostały to dałem, na droższe już nie było franklinów. Dość szerokie i hałasliwe kapcie mam założone i z tylnych kół był spory szum, więc nakleiłem taśme. Czy to coś dało, hmm ciężko mi to stwierdzić, napewno szum opon jest niższy w kabinie, ale odgłosy wody po nadkolach, czy kamieni są jakie były.

Cytat: "Leemarvin"
Gra nie warta świeczki, szumu od kół nie wyciszą kawałki mat bitumicznych, może stuki kamieni będą mniej słyszalne, ale szum z opon będzie taki sam.

no to w koncu masz ciszej przez te maty bolla czy nie? bo albo ja cos zle rozumiem albo Twoje powyzsze wypowiedzi sobie zaprzeczaja.
czy tasma o ktorej piszesz to tasma dekarska, i czy lepiej wygluszy niz maty?
no i co bedzie lepsze na sciane grodziowa - maty z alu czy ori wygluszka?

'With the four horsemen ride...'
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #73 - Środa, 02.05.2007, 15:49:45 - NIEPRZECZYTANA »

Ajj to na odwrót miało być, zaspany byłem trochę:(
Szum kół trochę się zmniejszył, ale odgłosy kamieni, czy przejazdów przez dziury są takie jak były.
Sorki za nieporozumienie.
Jak dla mnie, to mata dekarska jest trochę lepsze, bo tańsza, i nie pęka na zimnie.
Co do ściany grodziowej, to wydaje mi się, że lepsze będzie to orginalne wytłumienie, maty niewiele tam zdziałają, chociaż moge się mylić:(

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #74 - Środa, 02.05.2007, 20:07:56 - NIEPRZECZYTANA »

zastanawiam się jak zrobić żeby sam boczek tapicerki nie drżał? Jest sens oklejać matą boczek a może jakieś dodatkowe gąbki czy filce podklejać?
ja obkleilem matami boczek i jestem zadowolony  ;-)  + do tego sam brzeg tasma (na piance) i tasma pod klamkami (raczkami do zamykania)
Macie jakieś lepsze propozycje montażu głosnika wysokotonowego?
mam cos podobnego, blacha od silownikow centarlnego zamka, nawet nie przykrecane nic tylko pasowane na ciasno.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Wygluszanie wyciszenie...
Skocz do: