+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Wygluszanie wyciszenie...
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wygluszanie wyciszenie...  (Przeczytany 95468 razy)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #45 - Piątek, 23.03.2007, 22:04:18 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Shizo"
jak wygląda głośnik pod maskownicą przykręcony do dystansu?
normalnie (nie widac specjalnie ze cos robione bylo) pod glosnikiem jes cienki pierscien mdf i normalnie ten rant od tapicerki... a dopiero pod nia cale mocowanie.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Shizo
Gość

« Odpowiedz #46 - Piątek, 23.03.2007, 22:07:59 - NIEPRZECZYTANA »

Też bym chciał żeby tak u mnie wyglądało... Tyle że powątpiewam w swoje stolarskie umiejętności :ny:  Pamietasz ile czasu Ci zajęła rzeźba tych dystansów?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #47 - Piątek, 23.03.2007, 22:14:52 - NIEPRZECZYTANA »

Pamietasz ile czasu Ci zajęła rzeźba tych dystansów?
to zalatwil za mnie zaklad bo nie mialem MDF-u ze 2-3h przykladali do dzwi i odrusowywali (przykladali od srodka oczywiscie) i cieli po kawalku az pasowalo. Tapicerke mialem juz obrobiona wczesniej (samemu).

Shizo
Gość

« Odpowiedz #48 - Piątek, 23.03.2007, 22:27:39 - NIEPRZECZYTANA »

Mój plan jest troche inny bede jeździł bez tapicerek(sprawdziłem da sie) i robił przymiarki w międzyczasie. Chce zrobic jak na tym prymitywnym obrazku: http://img116.imageshack.us/img116/3900/dystanseyn8.jpg z dwóch kawałków MDF cieńszy (czerwony) pod grubszy (zielony) na to tapicerka. Myslisz że może być?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #49 - Piątek, 23.03.2007, 22:50:38 - NIEPRZECZYTANA »

bede jeździł bez tapicerek(sprawdziłem da sie) i robił przymiarki w międzyczasie.
sam tak jezdzilem prawie 2 tyg  :mrgreen:
z dwóch kawałków MDF cieńszy (czerwony) pod grubszy (zielony) na to tapicerka. Myslisz że może być?
ja cos takiego mam  :ok:  tylko oba tej samej gdubosci (ten czerwony jest maly - jak na fotkach i podcinany aby pasowal do blachy dzwi) czyli cala podstawa jest z 2 pierscieni skreconych razem.

Shizo
Gość

« Odpowiedz #50 - Piątek, 23.03.2007, 23:00:41 - NIEPRZECZYTANA »

Zastanawiam sie po co podklejałeś boczek matami? Ja raczej podkleje tam jakąś cienką watolinę żeby nic nie pukało - bo przecież rezonansów od tektury nie będzie... Zauważyłem białą taśmę podklejoną na obwodzie boczka to dlatego że była szpara po obklejeniu matami +4mm(drzwi i tapicerki) czy po prostu chciałeś zrobić jak fabrycznie żeby dolegał ściśle do blachy?
ps. Na razie to koniec pytań
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #51 - Piątek, 23.03.2007, 23:10:45 - NIEPRZECZYTANA »

Zastanawiam sie po co podklejałeś boczek matami?
bo trzepalo nimi, nawet ta raczka od zamykania sie telepala to ja podkleilem tasma 2-stronna i jest cisza teraz.
Zauważyłem białą taśmę podklejoną na obwodzie boczka
to tasma 2-stronna z folia z jednej strony jeszcze. Podkleilem aby bylo szczelniej i spinki nie dzwonily bo tak wszsytko jest na ciasno pasowane  :ok:

pestkos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: cordi 1.9 TDi ASV 110km

« Odpowiedz #52 - Środa, 28.03.2007, 12:29:06 - NIEPRZECZYTANA »

a oto mój dystans do corbi
płyta mdf gruba na 20mm dwa kawałki wyprofilowane pod drzwi sklejone ze soba klejem Vikol i skręcone wkretami do drewna ,całość pomalowana lakierem bezbarwnym 4 razy ;-)
przymiarka na "sucho"
prawie efekt końcowy
zarys dystansu wykonałem sam jak i całą  prace ,po złożeniu wszystkiego zamocowaniu tweeterów całość gra super jak pod fabryke (radio)
za pare dni biore się za przeszczep radioodtwarzacza,myślę nad dawcą, kostki i przewody mam juz przelutowane
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #53 - Piątek, 13.04.2007, 23:15:50 - NIEPRZECZYTANA »

Ciekawe, mam ibi z 99 roku, czyli niby ta sama seria a u mnie klamki odchodza razem z boczkami, u Ciebie widze ze jest inaczej...dystansik bajka, jak uzbieram na glosniki to tez bede musial sobie takie wystrugac :D Na razie zadowalam sie fabryka w wygluszonych dzrwiach i skrzynka w bagazniku :] A co do przeszczepu to chcesz kroic to radio? Ja mam wzmaka podlaczonego do fabrycznego i dorobione wejscie liniowe i gra jak dla mnie git i zlodzieja nie kusi:P
A tak przy okazji nie masz gdzies obrysu tych dystansow ktory moglbys zeskanowac dla potomnych??;)

Shizo
Gość

« Odpowiedz #54 - Środa, 18.04.2007, 21:31:05 - NIEPRZECZYTANA »

jaki max głosnik wchodzi na głębokość w Cordobie 93-99, zabrałem się za wygłuszenie drzwi i wydaje mi się mój nowy nabytek Phase PCS 165.20 nie wejdą. Mają 7zm a fabryczne miały 5,5 dystans nic tu nie zmieni chyba że zrezygnuję z oryginalnej maskownicy ale wtedy będzie kiszka...
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #55 - Środa, 18.04.2007, 21:56:36 - NIEPRZECZYTANA »

Na oryginalne miejsce nie wejdą, za głebokie, trzeba dołozyć dystans.
A tak na dobrą sprawę, to nie ma sensu montować takich głosników na oryginalne miejsca, lepiej sobie darować.
To musi być zamocowane sztywno i bez zbednych otworów, szpar i latających plastików.
I jak na moje odczucia, to te głośniki maja co pokazać i umieją wiele pokazać, nie tylko szumu, więc różne odsłuchy w domu, na biurku i tym podobne można sobie odpuścić.
Nie radzę tez podłącząc tego pod samo radio, tylko pod dość mocny wzmacniacz, ok 70-90 watów rms, inaczej to się marnuje.
Dlaczego uważasz, że słabo graja te głośniki? Na jakiej podstawie tak sądzisz?

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Shizo
Gość

« Odpowiedz #56 - Środa, 18.04.2007, 22:12:01 - NIEPRZECZYTANA »

Spoko spoko, robie wszystko od podstaw porządnie, mam już MDF,maty soudala,mase bitumiczną,wosk do profili,zmywacz,kleje,gąbki i duuużo innych pierdół. na razie rozebrałem tapicerką z drzwi i wyciąłem dziure pod dystans i sobie przymierzałem głośnik czy wejdzie... i pewności nie mam.
Jeżeli chciałbym skorzystać z fabrycznej osłony głosnika to bez względu na to czy byłby w oryginalnym mocowaniu czy na dystansie będzie i tak w takiej samej odległości od szyby, no może na dystansie uda się jakieś 5mm zyskać!

Co do brzmienia PHASE to nie wydaje werdyktu jeszcze, pierwszy odsłuch był pod domowym wzmakiem w takiej na szybko skleconej skrzynce więc to nie było wiarygodne!
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #57 - Środa, 18.04.2007, 22:23:38 - NIEPRZECZYTANA »

Na dystansie wejdą spokojnie, ile luzu zostanie, hmm cięzko powiedzieć, ale szyba chodzi bez żadnych problemów, wiem bo zakładałem i było OK. Co do brzmienia to się zdziwisz i to bardzo, przesiadka z serii na takie głosniki to dla większości jest spore zaskoczenie.
Czym zamierzasz to pogonic? Jaki piec?

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Piotrek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 2000 r. 1.6i

« Odpowiedz #58 - Czwartek, 19.04.2007, 13:31:51 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "pestkos"
a oto mój dystans do corbiObrazek
płyta mdf gruba na 20mm dwa kawałki wyprofilowane pod drzwi sklejone ze soba klejem Vikol i skręcone wkretami do drewna ,całość pomalowana lakierem bezbarwnym 4 razy ;-)
przymiarka na "sucho"
prawie efekt końcowyObrazek
zarys dystansu wykonałem sam jak i całą  prace ,po złożeniu wszystkiego zamocowaniu tweeterów całość gra super jak pod fabryke (radio)
za pare dni biore się za przeszczep radioodtwarzacza,myślę nad dawcą, kostki i przewody mam juz przelutowane

Pestkos możesz dać wieksze fotki całej tej modyfikacji krok po kroku itp. jak to wyglada po złozeniu do kupy ;) wymiary tego mdf itp. bo sadze ze masz Helix'y Blue jak to gra u Ciebie ? Masz podłaczone to pod wzmaka ? Ja teraz bede rozkminiał audio w swojej Cordi i bede wybierał miedzy Helix'ami badz Hertz'ami.

emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #59 - Czwartek, 19.04.2007, 20:04:03 - NIEPRZECZYTANA »

Podpinam sie pod prosbe... :D

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Wygluszanie wyciszenie...
Skocz do: