Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciągłe zapowietrzanie sprzęgła i zgrzyt przy wrzucaniu wstecznego  (Przeczytany 11729 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
andza90 Kobieta
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza IV, 2004 r., 1.4

« Środa, 02.03.2016, 17:33:35 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,
Niecały miesiąc temu zakupiłam Ibizę 1.4 z 2004 roku. Niedługo po tym zaczęły się problemy ze sprzęgłem. Zazwyczaj ma to miejsce na początku jazdy: kiedy wciskam sprzęgło i wrzucam wsteczny słyszę zgrzyt, który ustaj dopiero po wrzuceniu na luz. Po puszczeniu sprzęgła nie wraca ono na swoje miejsce. Wtedy podnoszę je nogą, naciskam kilka razy i wtedy dopiero mogę ruszyć... Podczas jazdy problem pojawia się sporadycznie, po dłuższym postoju zawsze.
Kilka miesięcy temu poprzedni właściciel wymieniał wysprzęglik i pompkę. Odkąd jestem właścicielem sprzęgło było odpowietrzane już dwukrotnie, wymieniany był gumowy przewód od sprzęgła oraz odpowietrznik bo był strasznie wyrobiony i nie dało się go dokręcić. Oczywiście problem nadal jest.
Po konsultacjach u mechaników zgłupiałam całkiem bo jeden twierdzi, że to na pewno wysprzeglik albo pompka (bo poprzedni właściciel mógł zamontować jakiś badziew) a drugi że to na pewno koniec sprzęgła.

Pomożecie?
Mixer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #1 - Środa, 02.03.2016, 21:03:12 - NIEPRZECZYTANA »

Ja bym obstawiał pompkę bo lupiły siadać w 6l'kach ;)

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
andza90 Kobieta
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza IV, 2004 r., 1.4

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 10.03.2016, 22:11:38 - NIEPRZECZYTANA »

Ja bym obstawiał pompkę bo lupiły siadać w 6l'kach ;)

Pompka została wymieniona. Przez dwa dni śmigał idealnie. A dziś znów powtórka z rozrywki... No zwariować można  :'(
marcisnu15 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 1997 1.6 benzyna z LPG

« Odpowiedz #3 - Środa, 13.04.2016, 08:18:36 - NIEPRZECZYTANA »

Podpinam się pod pytanko. Mi się nic nie zapowietrza itp itd, biegi wchodzą dobrze, wysprzęgla dobrze ale mam coś takiego: Jeżeli stoję w miejscu to przy wrzucaniu wstecznego nic się nie dzieje. Ale jak np lekko samochód jedzie do przodu(np przy parkowaniu wiadomo trochę do przodu trochę do tyłu itd) to jak nacisnę sprzęgło i dam wsteczny do też słyszę zgrzyt. Co to może być?

Cordoba 97r 1.6 benzyna
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #4 - Środa, 13.04.2016, 09:11:42 - NIEPRZECZYTANA »

brak synchronizatora ;D

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
marcisnu15 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 19.04.2016, 22:38:47 - NIEPRZECZYTANA »

Grozi to jakąś poważniejszą awarią?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #6 - Środa, 20.04.2016, 09:56:45 - NIEPRZECZYTANA »

moze w koncu zabijesz skrzynie, naucz sie z niej korzystac...

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Sobota, 23.04.2016, 19:51:07 - NIEPRZECZYTANA »

Tak grozi jak się nie nauczysz zmieniac biegów to samochód Cie opluje olejem i już nie będzie chciał z Toba nigdzie jeździć.

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
marcisnu15 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Środa, 27.04.2016, 10:21:58 - NIEPRZECZYTANA »

jak miło panowie :) Podnieciliście się?

Napisano: Poniedziałek, 25.04.2016, 15:28:35

A tak serio to wiedziałem że podczas jazdy do przodu nie można wrzucać wstecznego bo się skrzynia rozsypie tylko nie wiedziałem że mimo wciśniętego sprzęgła tak się może stać. Nie chodzi mi że wrzucam wsteczny i puszczam sprzęgło, zgrzyt jest na wciśniętym do oporu.
gabafp
Gość

« Odpowiedz #9 - Środa, 27.04.2016, 12:31:48 - NIEPRZECZYTANA »

miałam ten sam problem, jesli jestes pewien ze sprzegło wciskasz prawidłowo lub nie wbijasz wsteczngo jak auto jeszcze jedzie to na 90% synchronizator :) mnie ze zgrzytem wchodziła 2 - poprzedni własciciel zajechał skrzynie :) lub może to być już sprzęgło, ale raczej wątpie bo skoro Ci się to dzieje tylko na wstecznym i 1 to można je wykluczyć, bo wtedy działo by Ci się tak na wszystkich biegach.. i drodzy panowie niema sensu tutaj kogos cisnąc ze nie umie obchodzić się ze sprzęgłem.. bo sorry ale to raczej połowa facetów robi "strzał ze sprzęgła" i niema co kozaczyć :D  poza tym forum tworzą ludzie, którzy mają troche wiedzy i chcą pomóc ludzią w potrzebie, a nie głupio się wyśmiewać :*
« Ostatnia zmiana: Środa, 27.04.2016, 12:39:06 wysłane przez gabafp » Zapisane
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Środa, 27.04.2016, 14:41:10 - NIEPRZECZYTANA »

Wsteczny  nie ma synchronizatorów z tego co pamietam  :-X

Napisano: Środa, 27.04.2016, 15:39:43

Cytat: gabafp
strzał ze sprzęgła
Nie robie bo mam automata.
Cytat: gabafp
a nie głupio się wyśmiewać
Nikt sie nie wysmiewa, ale jak piszesz tą samą rzecz n-ty raz bo komus sie nie chce przejsc 2 stron wstecz to tak to wyglada.
« Ostatnia zmiana: Środa, 27.04.2016, 14:50:55 wysłane przez uszek » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Ciągłe zapowietrzanie sprzęgła i zgrzyt przy wrzucaniu wstecznego
Skocz do: