+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Cordoba 97 1.4 gaz nie odpala rano
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cordoba 97 1.4 gaz nie odpala rano  (Przeczytany 4225 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
KukiLukiDarkMan Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Crodoba 1.4 1997r

« Sobota, 06.02.2016, 15:25:10 - NIEPRZECZYTANA »

Witam! Od dwóch dni mam problem z autkiem, rano nie chce zapalać. Można kręcić do bólu. Na po pych zaskoczy bez problemu, później w trakcie dnia też działa bezproblemowo, tylko po nocy kompletnie coś jej odbija. Czy to wskazuje na aparat zapłonowy? Zaważyłem też dziś, że jest pęknięty przewód ten co łączy się z odmą. Poradzi ktoś coś? Seat cordoba 97r 1.4 benzyna - gaz.
marcisnu15 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 1997 1.6 benzyna z LPG

« Odpowiedz #1 - Sobota, 06.02.2016, 20:24:37 - NIEPRZECZYTANA »

zacznij kolego od świec. może iskra słaba i rano przy niskiej temperaturze nie łapie
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 07.02.2016, 16:51:31 - NIEPRZECZYTANA »

Dziś rano też nie odpaliło autko.Jak na razie wymieniony czujnik ssania i jak ręką odjął.  Zobaczymy co będzie jutro rano.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 07.02.2016, 17:41:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KukiLukiDarkMan
wymieniony czujnik ssania
Co to jest "czujnik ssania"?

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 14.02.2016, 10:44:44 - NIEPRZECZYTANA »

Z tego co tlumaczyl mi znajomy czujnik ssania to czujnik zarazem temperatury! Wymiana jednak nie pomogła i nadal są problemy z odpaleniem rano. Kolega pożyczył mi urządzenie do badania iskry i rano kiedy nie odpala wykazuje, że iskra jest. Zastanawia mnie głośnia i dość długa praca pompki paliwowej rano. Tak mi się wydaje, że to pompka. Na ten czas odpalam tak: zapłon odczekam aż coś przestanie pracować chyba to ta pompka(słychać szum jakby prąd przepływałhe) potem powtarzam czynność i trzecia faza odpalenie auta. Jeśli ktoś rozumie moją wypowiedz to może coś doradzi
siwykomar Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 1.4 8v 1999

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 03.03.2016, 13:33:10 - NIEPRZECZYTANA »

zacznij kolego od świec. może iskra słaba i rano przy niskiej temperaturze nie łapie
- też bym od tego zaczął.

sprawdź napięcię. Może akumlator ci siada :). Mój ma kilka latek i wiem, że poranki(z powietrzem wilgotnym) mu nie służą :D

LPG STAG2-W
MamSeataToledo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo, 2000, 2.3 v5 AGZ 150 KM LPG

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 22.03.2016, 00:40:20 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie bylo to samo z rana i wystarczylo wymienic czujnik temperatury plynu chlodzacego
bonus
Świeżak

Samochód: Leon 2000 1.6 SR AKL

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 19.04.2016, 00:34:45 - NIEPRZECZYTANA »

Zrób tak: jeżeli nie odpala to więcej go nie kręć niż raz, tylko
odkręć/poluzuj obejmy rurek doprowadzających LPG do wtrysków gazowych za parownikiem, wypuść gaz z tych rurek dołączonych do wtrysków aż przestanie syczeć, po czym dopiero próbuj odpalić,
jeżeli załapie na dotyk (tego oczekuję) to oznacza, ze masz przepuszczające uszczelnienia wtrysków gazu (zalewa ci silnik gazem kiedy auto stoi w nocy, a powinna w kolektorze być tylko benzyna i powietrze podczas odpalania) albo inne uszczelnienia gazu nie są szczelne (np przepuszcza elektrozawór w butli, elektrozawór w komorze silnika, w parowniku i dalej płynie sobie LPG do wtrysków przepuszczających i do wnętrza kolektora). Wtedy najpewniej trzeba wymienić uszczelnienia wszystkie tak by na wtryskach nie było dopływu gazu lub wymienia się wtryski też
« Ostatnia zmiana: Sobota, 23.04.2016, 12:59:19 wysłane przez bonus » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Cordoba 97 1.4 gaz nie odpala rano
Skocz do: