Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mechaniczne czyszczenie kanałów wentylacji  (Przeczytany 5041 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kapitan Powolny Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba Vario 99 r. 1.6 ALM 75KM

« Środa, 13.01.2016, 10:21:46 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie i Panie taka rozkminka.

Jak dobrać się do wnętrza kanałów wentylacji żeby wyciągnąć kurz i inny syf jaki tam zalega?

Problem polega na tym, że pomimo wymiany filtra kabinowego siła nadmuchu z kratek obok drzwi kierowcy tyłka nie urywa. Nie widzi mi się demontaż kokpitu dla czegoś takiego.... pytanie czy da się tam dostać od innej strony

Myślałem o wymontowaniu wiatraka nawiewu i wpakowaniu rury od odkurzacza do środka i odessaniu czego się da. Od strony kratek nawiewu wnętrza kiepsko to widzę przez klapki zaślepiające poszczególne kratki. Zwyczajnie nie da się tam wpakować końcówki odkurzacza.

Pytanie do was czy w ogóle jest to wykonalne? Wiem, że pośrodku siedzi nagrzewnica ale chyba całkowicie nie blokuje opływu powietrza? Czy trzeba jakoś przestawiać kierunki nawiewu podczas takiej operacji

Czekam na opinie, sugestie i słowa krytyki  :P
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Środa, 13.01.2016, 12:12:02 - NIEPRZECZYTANA »

na pewno kurz nie blokuje kanałów aby było to jakoś odczuwalne, a czyszczenie tylko po wymontowaniu deski, możesz też wyciągnąć kratki i jakimś wyciorem trochę przetrzeć

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #2 - Środa, 13.01.2016, 13:54:15 - NIEPRZECZYTANA »

ja bym bardziej przyjrzał się klapkom, a raczej linkom sterującym klapkami, jeśli słabo wieje - znaczy że linka nie otwiera ...kanału.
no chyba ze wpadł tam jakiś sierściuch

Była: Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Było: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 14.01.2016, 11:25:18 - NIEPRZECZYTANA »

Sterowanie klapkami wydaje się być ok bo zmiana kierunku jest odczuwalna. Problem polega na tym, że wcześniej po wymianie filtra wystarczył drugi bieg dmuchawy żeby ładnie wiało a teraz jest o wiele słabiej niezależnie od kierunku nawiewu

Myślałem że jak wyciągnę wiatrak od spodu pod nogami pasażera to będę miał jakiś dostęp do kanałów na tyle, żeby chociaż spróbować coś wyssać z wnętrza
havran Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Astra J, 2013, 1.4T

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 14.01.2016, 19:51:08 - NIEPRZECZYTANA »

Może nowy filtr źle założyłeś? On jest kierunkowy

... a po dodaniu gazu zmysłowy pomruk zamienia się w rasowy ryk!!!
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 14.01.2016, 20:57:41 - NIEPRZECZYTANA »

Havran i tutaj dałeś mi do myślenia bo zakładałem go trochę na ślepo na parkingu pod marketem i może faktycznie nie zwróciłem uwagi na strzałki

Sprawdzone: filterek siedzi prawidłowo- czyli strzałą w dół
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 14.01.2016, 21:24:17 wysłane przez Kapitan Powolny » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Mechaniczne czyszczenie kanałów wentylacji
Skocz do: