+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Kontrolka oleju i problem z odpaleniem.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrolka oleju i problem z odpaleniem.  (Przeczytany 3606 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lena92 Kobieta
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza, 2000, 1.4 benzyna

« Niedziela, 03.01.2016, 11:38:00 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Rano samochód odpalił bez problemu, po pracy również lecz po przejechaniu 500 m. zaczęła migać i piszczeć kontrolka oleju. Samochód zatrzymałam. Po chwili odpaliłam ponownie wszystko ok by znów po 500 m. powtórzyło się. Teraz w ogóle nie mogę go odpalić. W ogóle nie reaguje. Trochę zakręcił gdy podłączony był pod kable.
Pod maską na bagnecie zauważyłam trochę oleju, odma wczoraj wysuszona, wyczyszczona i akumulator naładowany ale zero efektu.
Dodam, że olej ok i do wczoraj seat odpalał i jeździł bez problemu. Kolega wczoraj zauważył dziwny luz na pasku rozrządu.
co to?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 03.01.2016, 12:03:25 - NIEPRZECZYTANA »

na pasku nie ma prawa być luzu, jak jest to trzeba go sprawdzic i już na pewno nie odpalać!

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
luki19 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat ibiza fl 2002 1,4 16v

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 03.01.2016, 14:39:37 - NIEPRZECZYTANA »

Na jednym z forum tego sie doczytalem :problem z zamarzaniem odmy poniżej minus 10st co powoduje z braku odpowietrzenia skrzyni korbowej wyrzucenie oleju przez bagnet olejowy a co jeżeli w miare sie nie spostrzeżemy zatarcie silnika. Winę ponosi- maź , masło powstałe z kondensacji oleju i wody która zatyka odme i zamarza w niskiej temp. powodując korek lodowy.

Ja mialem podobna sytuacje do twojej to mechanik stwierdzil zatarcie walka rozrzadu
lena92 Kobieta
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza, 2000, 1.4 benzyna

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 28.01.2016, 22:05:47 - NIEPRZECZYTANA »

To był delikatny wyciek oleju przez bagnet, poziom oleju jest ok. Ten luźny pasek to dziwna sprawa tak jakby przeskoczył...
Kolego czy w Twoim przypadku zatarły się również kielichy czy tylko wałek?

Napisano: Niedziela, 03.01.2016, 18:09:12

Napisano: Poniedziałek, 25.01.2016, 00:07:03

Witam ponownie!
W dalszym ciągu borykam się z usterką. Mianowicie zakupiony był nowy silnik. Okazało się, że i ten nie jest ok. Silnik pracuje ciągle równo i nie ma żadnych stuków. Kontrolka zapalała się przy nie do końca rozgrzanym silniku i przy obrotach powyżej 2000 tyś. I migała ciągle.
Wymieniona została pompa oleju. Teraz potrzebuje temp.90 stopni żeby się zaświeciła. Po chwilę znika i znów się zapala. Czujnik ok. Ciśnienie za to przed wymiana pompy jak i po bardzo słabe. mianowicie 0.3. Mechanik mówił, że nie widać żadnych opiłków w misie i, że panewki są ok - podobno zajrzał do jednej.
co robić ? ;)
bastek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo 1.9 tdi 2005

« Odpowiedz #4 - Środa, 28.12.2016, 02:33:28 - NIEPRZECZYTANA »

Ciekaw czy udało się uporac z tą usterką. Miejmy nadzieje,że tak. Niestety posiadanie auta to nie same przyjemności. Jeśli zależy nam na tym aby nasze auto jak najdłużej i bezawaryjnie nam służyło najlepiej aby było pod opieką fachowych rąk, do których mamy zaufanie. Mi tak się udało zarówno w ASO jak i niezależnym warsztacie, wiem,że mnie nie naciągną nie oszukają i nie zapłacę słono za koszt naprawy auta. Jak można zaoszczędzić w ASO choćby na wymianie oleju?? Mieć swój własny w bagażniku. Ja tak robię i płacę za 4L Shell Helixa Ultra 5W40 około 140 zł a nie z narzutem za to samo około 280zł.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Kontrolka oleju i problem z odpaleniem.
Skocz do: