Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Uszkodzony potencjometr temperatury?  (Przeczytany 3207 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
osiema Mężczyzna
Świeżak

Samochód: ibiza 6l 1.9

« Sobota, 12.12.2015, 12:25:00 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Problem polega na tym, że gdy ustawię temperaturę na "zimne" to wieje zimnym. Lekko przestawię w górę powiedzmy na 18 a tu już wieje na max. ciepło. Myślałem, że uszkodzony jest potencjometr V68 ale gdy go wyciągnąłem okazało się, że po przekręceniu silniczek dostaje "impulsy" i po trochu przekręca się do końca. Podmieniłem ten silniczek wraz z potencjometrem i dalej to samo. Wymieniłem również panel sterowania nawiewem i nic to nie zmieniło. Czy jest jeszcze jakiś element pośredniczący? Może jakiś inny sterownik? Klima jest manualna

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sobota, 12.12.2015, 12:27:29 wysłane przez osiema » Zapisane
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #1 - Sobota, 12.12.2015, 13:47:37 - NIEPRZECZYTANA »

Z klimą nie chodzi chyba o to, żeby z kratek nawiewu leciało te 18 stopni, tylko żeby zrobić te 18 stopni i utrzymać. Dlatego jak w aucie masz zimno, to sterownik chce jak najszybciej nagrzać wnętrze. Daj mu nagrzać do tych 18 stopni i zobaczysz, że wtedy będzie lecieć chłodniejsze powietrze

osiema Mężczyzna
Świeżak

Samochód: ibiza 6l 1.9

« Odpowiedz #2 - Środa, 23.12.2015, 18:29:19 - NIEPRZECZYTANA »

Problem jest w tym, że gdy zmienię pozycję pokrętła z "zimnego" chociażby minimalnie na inną to wartość zadawana rośnie ciągle i silniczek powoli ale sukcesywnie otwiera się na maxa i nie zależy to w żaden sposób od temperatury na zewnątrz czy w środku. Czy jest jeszcze jakiś pośredni sterownik czy coś co steruje pracą wspomnianego już V68?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Uszkodzony potencjometr temperatury?
Skocz do: