+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» problem z pierwszym i drugim biegiem
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z pierwszym i drugim biegiem  (Przeczytany 4828 razy)
abc1992cba Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza '02 1.9 TDI

« Niedziela, 06.09.2015, 19:51:02 - NIEPRZECZYTANA »

Witam forumowiczow.
Mam problem ze swoja ibizka. Mianowicie nie dziala mi pierwszy i drugi bieg. Dokladnie nie wiem jak do tego doszlo, bo stalo sie to dziewczynie jak jechala na zakupy. Ponoc stanela przed rondem, wrzucila jedynke i autko juz nie pojechalo. Biegi sa na swoich miejscach. Nie slychac ze skrzyni zadnych odglosow, tylko jedynka i dwojka sa jakby pustymi biegami, przy wrzucaniu ich nie slychac zadnego dzwieku, nie czuc oporu, ani pracy skrzyni i sa jakby luzem. Samochod o ktorym mowa to ibiza 3 2002r, skrzynia 6-biegowa. Licze na Wasza pomoc, bo rozkopalem caly internet i nie moge nic znalesc, zadnego podobnego problemu. Obecnie przebywam za granica i naprawa w warsztacie jest tu nie co drozsza, ludze sie jeszcze, ze moze dam rade to sam zrobic. Z gory dziekuje i pozdrawiam
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 07.09.2015, 08:32:24 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdź naprężenie linek, na skrzyni jest wybierak, niech dziewczyna wsiądzie do samochodu, wrzuca jedynkę i luz, ty pod maską obserwuj jak zachowują się cięgna i w którą stronę idzie wybierak. Potem możesz spróbować, jak dziewczyna wrzuci jedynkę, przesunąć ręcznie wybierak w to miejsce, które być powinien (czyli np jeżeli z położenia 0 idzie kawałek w prawo i tył, to ty spróbuj go dosunąć). Jeżeli się przesunie bardziej, to możesz zrobić test, że wrzucasz tą jedynkę "ręcznie" i próbujesz jechać (sprawdzasz, czy to na pewno jedynka). Gdy to zadziała, to metodą prób i błędów regulujesz cięgnami, żeby dobrze wchodziły biegi. Jeśli to nie pomoże, to najprawdopodobniej coś jest uszkodzone wewnątrz skrzyni

abc1992cba Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 10.09.2015, 19:05:28 - NIEPRZECZYTANA »

Niestety wychodzi na to, ze to cos w skrzyni. Dzieki za pomoc ;)

Napisano: Czwartek, 10.09.2015, 20:02:17

A wie ktos i moze moglby udzielic informacji czy jest mozliwe wyciągnięcie skrzyni pod domem? Jak to.zrobic krok po kroku?
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 10.09.2015, 19:34:33 - NIEPRZECZYTANA »

Oczywiscie ze jest kwestia czy masz o tym pojecie. A jak to zrobic to najprosciej odkrecic rozrusznik jesli konieczne, odkrecic polosie oraz ciegna wyberaka od skrzyni. Nastepnie odkrecic obudowe sprzegła od silnika i juz skrzynia wypadnie sama:) Bez kanału to raczej bym się nie brał. I oczywiscie druga osoba potrzebna.  Generalnie nie ma duzo roboty o ile sie wie co sie robi. Druga kwestia to ze przy okazji warto sprawdzic stan sprzegła i wymienic uszczelniacz wału.

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
abc1992cba Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 20.09.2015, 12:51:32 - NIEPRZECZYTANA »

zabralem sie za to> Pojecia za duzego nie mam, ale po calym dniu kombinowania udalo mi sie samemu zrobic to pod domem. Podlozylem 2 rzedy po dwie duze felgi pod samochod takze mialem nawet dobry dostep do wszystkiego. Problem nastapil przy wysunieciu skrzyni ze sprzegla. Dosc dlugo sie z tym bawilem, bo samo rozkrecenie wszystkiego nie bylo problematyczne. Nastepnie rozkrecilem skrzynie i chyba znalazlem moj problem. Dodalbym zdjecie, czesci, ale nie widze tu takiej opcji. Pekl mi nit na takiej malej czesci co idzie od glownego drazka na skrzyni i chyba zazebia biegi. Lezalo to gdzies luzno w skrzyni i teraz chcialbym zapytac czy takie czesci sa wymienne?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» problem z pierwszym i drugim biegiem
Skocz do: