+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Stukanie podczs wciskania sprzęgła.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Stukanie podczs wciskania sprzęgła.  (Przeczytany 3931 razy)
jacuś Mężczyzna
Użytkownik

« Poniedziałek, 13.07.2015, 11:49:29 - NIEPRZECZYTANA »

Kolega poprosił mnie o pomoc w znalezieniu stukania ale polegliśmy w temacie. Więc zwracam się z prośbą może ktoś spotkał się z takim problemem lub ma jakieś spostrzeżenia. A mianowicie: pacjent to Seat Ibiza 2008 rok silnik 1,4 benzyna 86 koni. Przebieg około 50 tys. Samochód bezwypadkowy. W czasie jazdy podczas wciskania sprzęgła następuje jednorazowe stuknięcie . Podczas postoju wciśnięcie sprzęgła nie powoduje stuku. Siedząc w samochodzie stuknięcie jest słyszalne w okolicach deski rozdzielczej lub dalej w okolicach silnika po stronie kierowcy. Sprawdzaliśmy Ibize na kanale  pod spodem wszystko jest sztywne . Poduszki silnika i skrzyni porównywaliśmy z moją cordobą i też nie wykazują problemu. Stukanie najbardziej słyszalne jest jak temperatura na zewnątrz przekracza 15 stopni a poniżej 10 stopni nie stuka. Proszę o pomoc.

Napisano: Wtorek, 07.07.2015, 11:39:02

Po paru dniach dodatkowych testów wychodzi na to ze stukanie pojawia się gdy chodzi lub chodziła klimatyzacja a temperatura zewnętrzna ma tylko pośredni wpływ bo jak jest chłodno to klima nie jest odpalana. Może z takim problemem się ktoś spotkał. Jak tak proszę o pomoc.
fatall1ty Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 2003 1.4 75KM

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 26.07.2015, 17:19:50 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie była podobna sytuacja, problemem okazała się poduszka silnika
TOTO12 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: cordoba 2003 r

« Odpowiedz #2 - Sobota, 27.02.2016, 17:30:42 - NIEPRZECZYTANA »

Posiadam Seata Cordobę z 2003 r z przebiegiem 60000 km z silnikiem 1,4 16V benzyna 75 KM.

Problem z jakim nie mogę sobie poradzić polega na tym ze podczas wciskania sprzęgła słychać metaliczny pojedynczy stukot po stronie kierowcy jak gdyby za pedałami  w okolicach grodzi lub w komorze silnia. Denerwujące stukanie występuje w specyficznych warunkach a mianowicie:
temperatura otoczenia musi być powyżej 10 stopni i czym wyższa stukot pojawia się mocniej
wciśnięcie sprzęgła powoduje stukot tylko podczas zmiany biegów między  2 a 3 i 3 a 4.
Podczas wrzucania biegów 1 i 5 oraz wstecznego stukot nie występuje.
Gdy jest temperatura poniżej 10 stopni stuknięcie niewystępujące w ogóle.  
Profilaktycznie została wymieniona łapa pod silnikiem ale nic nie pomogło.
Mój mechanik parokrotnie próbował znaleźć  przyczynę ale nie udało się.  

Fatall1ty o której poduszce mowa i czy miałeś takie same objawy ?

Proszę o pomoc bo robi się cieplej i temat powrócił jak bumerang.
« Ostatnia zmiana: Sobota, 27.02.2016, 17:34:04 wysłane przez TOTO12 » Zapisane
jacuś Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 28.02.2016, 20:24:25 - NIEPRZECZYTANA »

Widze ze masz podobny problem co mój kolega który boryka się z problemem ładnych kilka miesięcy tylko dlatego ze musiał przerwać poszukiwania gdy zrobiło się chłodniej i problem ustał. Z tego co wiem zaczyna od nowa  szukać bo w pojedyncze cieplejsze dni problem powrócił. Daj znać jak rozwiążesz problem może uda się znaleźć przyczynę  
Panowie i panie czy nikt nie przerabiał tego uciążliwego tematu aby pomóc. Może jakieś sugestie lub podobny problem z innego modelu.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Stukanie podczs wciskania sprzęgła.
Skocz do: