Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cordoba '97 biegi nie wchodzą, szukam pomocy.  (Przeczytany 5062 razy)
Taki Paweł Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba, 1997, 1.4

« Wtorek, 14.04.2015, 17:40:56 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy raz na forum więc przepraszam jeśli pisze w złym miejscu. Mam Seata Cordobe '97 rok 1.4. Kilka dni temu po zapaleniu silnika i wjechaniu na drogę zauważyłem ze biegi bardzo ciężko wchodzą (tak jakby coś je blokowało). Pomyślałem sobie że to nic takiego. Na drugi dzień problem znikł. Wczoraj wieczorem wracałem z miasta do domu i problem z biegami powrócił ale tym razem musiałem użyć znacznie więcej siły do zmiany biegu (wszystkie biegi tak ciężko chodziły). Będąc już pod domem zgasiłem silnik i zapaliłem ponownie i tak się porobiło że : po spróbowaniu wsadzenia biegu wstecznego był zgrzyt (sprzęgło całą siłą było wciśnięte), jedynka ani każdy kolejny bieg za cholerę nie wskoczył i zauważyłem ze gdy chciałem wsadzić bieg np 1 samochód chciał lekko jechać ale nie chciałem zepsuć skrzyni biegów i wyłączyłem silnik. Pobawiłem se przy regulacji linki i śrubką naciągnąłem linkę o ok 1 cm. Problem mimo tego został nadal. Pchnąłem auto i zapaliłem na dwójce po przejechaniu ok 1 km problem ustąpił ale samochód rusza z miejsca gdy sprzęgło jest u samej góry. Samochód stoi bo boje się nim jeździć. Nie wiem czy to ważne ale przez długi czas z okolic sprzęgła wydobywał się gwizd i po dotknięciu pedału sprzęgła gwizd ustępował ale po zdjęciu nogi gwizd wracał. Bardzo proszę o jakie jaka kolwiek pomoc i jeśli domyślacie się co może być zepsute to bardzo proszę o powiedzenie co i czy są to wysokie koszty naprawy bo nie ukrywam że z kieszeni mi sie nie wysypuje :)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 14.04.2015, 17:50:42 - NIEPRZECZYTANA »

szukowal bym sie na sprzeglo, ok 300 +200-300 wymiana

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Taki Paweł Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba, 1997, 1.4

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 14.04.2015, 18:02:27 - NIEPRZECZYTANA »

Dziękuje bardzo za odpowiedź.
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 20.04.2015, 21:11:02 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdz czy nie masz luzu na wybieraku w skrzyni, czesta przypadłość w tych rocznikach, tak samo lewarek w srodku w aucie tez może mieć luz i wyrobione tzw jabłko. Jak nie to to niestety sprzęgło

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Venom Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza, 2000, 1.9TDI AGR

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 21.04.2015, 07:16:12 - NIEPRZECZYTANA »

Mi raz padła poduszka przy skrzyni silnik się przechylił  i biegi tez nie wchodziły :P

Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 21.04.2015, 09:21:29 - NIEPRZECZYTANA »

ten gwiz ktory slyszaleś to było łożysko oporowe sprzęgła.
jak już zrzuci mechanik skrzynie by je wymienić....sprzęgło w pakiecie,innej opcji nie ma.

Cytat: uszek
Sprawdz czy nie masz luzu na wybieraku w skrzyni
Mi raz padła poduszka przy skrzyni silnik się przechylił  i biegi tez nie wchodziły
wtedy nie byłoby zgrzytu przy ładowaniu biegów.

zrób prosty test. na zgaszonym silniku wrzuć jedynkę, i trzymając sprzęgło odpal auto, powinieneś poczuć ze po odpaleniu od razu "ciągnie", zaczyna ruszać. sprzegło kaput.

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Cordoba '97 biegi nie wchodzą, szukam pomocy.
Skocz do: