+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Problem z podświetleniem licznika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z podświetleniem licznika  (Przeczytany 13038 razy)
morgank Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 1.4 75KM kod silnika BBY 2003rok

« Niedziela, 02.11.2014, 20:25:48 - NIEPRZECZYTANA »

Seat Cordoba 1.4 75KM kod silnika BBY 2003rok  

Witam od jakiegoś czasu zaobserwowałem ze w moim aucie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki
podświetla się środkowa część licznika. Nie zawsze dzieje się to zaraz po wyjęciu kluczyka czasami dzieje się tak po godzinie a nad ranem jak wsiadam do auta to prawie zawsze tli sie licznik. Nie wiem czy ma to większe znaczenie ale w okresie letnim nigdy nie było tego problemu teraz jak temperatura sięga 10stC mam to zjawisko na codzien.
W momencie otwierania drzwi auta licznik gasnie na max 3-4 sekundy i ponownie sie podświetla tak samo jest w momencie gdy zamykam dzwi czy wlacze/wylacze podswietlenie wnętrza samochodu.Vag podpięty nie widzi bledow, dodam ze po wymianie akumulatora jest dalej to samo, regulator napiecia 14.4 po wyjeciu wtyczki z regulatora licznik dalej swieci, wymieniona zostala kostka stacyjki i dalej nic, regulator podswietlenia sciemnia i rozjasnia w pelnym zakresie, licznik zostal wykrecony i sprawdzony wizualnie i nic nie widac zadnych zimnych lutow czy przebarwionych sciezek. Jesli ktos ma jakies sugestie co mozna jeszcze sprawdzic prosze o informacje.
W załączniku fotka jak to wyglada z rana jak wsiadam do auta;)

aboz: Nie tak umieszczamy fotki na forum.

Napisano: Piątek, 31.10.2014, 17:11:50

A jak mam niby umieścić fotkę, mógłbyś mi podpowiedzieć??? bo pomoc to raczej nie pomogłeś... ;(
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 02.11.2014, 20:51:49 - NIEPRZECZYTANA »

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5476.0
tylko skorzystaj z innego serwera, np http://www.fotosik.pl/

PS licznik do przelutowania /wymiany

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
morgank Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 03.11.2014, 17:06:11 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieki kolego za informacje, jeszcze mam pytanko czy mógłbyś po krotce napisać o co chodzi dokładnie z tym przelutowaniem i  jest pewność ze po takim zabiegu będzie działał. Dzis rano praktycznie cały się świecił, czy można z tym normalnie jeździć czy grozi to zwarciem instalacji???
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 03.11.2014, 18:28:47 - NIEPRZECZYTANA »

Trzeba wygrzac wszelkie polaczenia lutowane, czy pomoze - nie wieadomo...
Jezdzic mozna, kiedys calkiem padnie pewnie

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
morgank Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 03.11.2014, 19:25:07 - NIEPRZECZYTANA »

Właśnie przed chwila znalazłem kolejny trop możne Wam to coś podpowie a mianowicie ; po wyjęciu bezpiecznika bodajże 27 nastala ciemność na moim liczniku w sensie podświetlenie zgasło. Bezpiecznik ten podtrzymuje pamięć dziennego licznika kilometrów i godziny. Po czym odpaliłem auto włączyłem światła wszystko śmiga, licznik normalnie się podświetla a po wyjęciu kluczyka gaśnie, jedyny minus to kasowanie kilometrów i godziny za każdym wyjęciem kluczyka. Na zdrowy rozum to prąd który idzie na pamięć i zegarek przedostaje się na podświetlenie dobrze myślę?? Monza coś z tym zrobić czy licznik na śmietnik??
Hawaij Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo 2001 1.6 AKL

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 03.11.2016, 20:22:25 - NIEPRZECZYTANA »

Przepraszam że odkopię temat ale mam tak samo w Toledo II. Miał ktoś inny taką przypadłość? Ktoś to naprawił?  >:(

U mnie to objawia się miganiem wskazówki obrotomierza >> https://www.youtube.com/watch?v=9urjY8OGzlA
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 03.11.2016, 20:43:11 wysłane przez Hawaij » Zapisane
yosef99
Świeżak

Samochód: auto

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 25.02.2019, 22:23:57 - NIEPRZECZYTANA »

Przepraszam że odkopię temat ale mam tak samo w Toledo II. Miał ktoś inny taką przypadłość? Ktoś to naprawił?  >:(
U mnie to objawia się miganiem wskazówki obrotomierza >> https://www.youtube.com/watch?v=9urjY8OGzlA

złota łopata będzie należeć do mnie :) u mnie też miga/świeci delikatnie dioda podświetlająca wskazówkę obrotomierza (Toledo 2) po wyjęciu kluczyka. Ktoś sobie z tym poradził?
Rafału123 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 6L2 1.4 16V 2003

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 04.08.2019, 14:15:39 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieki kolego za informacje, jeszcze mam pytanko czy mógłbyś po krotce napisać o co chodzi dokładnie z tym przelutowaniem i  jest pewność ze po takim zabiegu będzie działał. Dzis rano praktycznie cały się świecił, czy można z tym normalnie jeździć czy grozi to zwarciem instalacji???

Witam, też mam Cordobę z 2003 roku i identycznym silnikiem i z identycznym problemem. Czy i w jaki sposób udało się usunąć problem?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Problem z podświetleniem licznika
Skocz do: