+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» Mapa On-Line / Nawigacja satelitarna
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Ankieta
Pytanie: Co o tym sądzisz ???  (Głosowanie skończone: Środa, 12.07.2006, 17:11:37)
Dobre - 15 (45.5%)
Wolę Atlas - 4 (12.1%)
Mam nawigację satelitarną - więc na co to komu ???!!! - 12 (36.4%)
SPAM - 2 (6.1%)
Głosów w sumie: 22

Strony: [1] 2 3 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mapa On-Line / Nawigacja satelitarna  (Przeczytany 331862 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
johnnygdansk
Gość

« Czwartek, 11.05.2006, 23:27:22 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, ostatnio tak zastanawiam sie nad zamontowaniem nawigacji do ibizy i nawet kilka fajnychofert znalazlem na allegro ale tam do kupieniasa same urzadzenia bez anteny lub jakis innych akcesoriow! Czy do zamontowania oryginalnej nawigacji potrzebne sa jakies specjalne adaptery lub jakies kable? czy tez wyjmuje radio wsadzam nawigacje i podlaczam antene i juz wszystko dziala? dzieki za odpowiedz
« Ostatnia zmiana: Piątek, 30.11.2007, 18:24:50 wysłane przez punchoo » Zapisane
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #1 - Piątek, 12.05.2006, 08:59:29 - NIEPRZECZYTANA »

Tańszym i lepszym rozwiązaniem jest zakupienie jakiegoś PDA z wbudowaną nawigacją do tego AutoMapa
Przewaga nad wbudowanym:
1. Jak jeździsz różnymi samochodami nie ma problemów z przenoszeniem, tak samo jak idziesz na nóżkach można z tego kożystać
2. do AM pobierasz sobie na bieżąco aktualizowaną listę różnych punktów użytkowych, np. takich jak fotoradary o których AM może cię informować w czasie jazdy

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
Doosia Kobieta
Zgaga
Użytkownik

Samochód: już nie :( Ibiza '01, 1.4 MPI/ teraz:Toyota Avensis '05, 2.0

« Odpowiedz #2 - Piątek, 12.05.2006, 09:01:49 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Jobski"
Tańszym i lepszym rozwiązaniem jest zakupienie jakiegoś PDA z wbudowaną nawigacją do tego AutoMapa
Przewaga nad wbudowanym:
1. Jak jeździsz różnymi samochodami nie ma problemów z przenoszeniem, tak samo jak idziesz na nóżkach można z tego kożystać
2. do AM pobierasz sobie na bieżąco aktualizowaną listę różnych punktów użytkowych, np. takich jak fotoradary o których AM może cię informować w czasie jazdy

w tym jedynym tylko przypadku popieram kolege prezesa, sama  mam Mio168, używam, i jestem zadowolona,polecam.

Szukam ósmego koloru tęczy Tosia
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #3 - Piątek, 12.05.2006, 15:22:40 - NIEPRZECZYTANA »

Szkoda, że o suszarkach nie informuje :(

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
johnnygdansk
Gość

« Odpowiedz #4 - Piątek, 12.05.2006, 22:52:23 - NIEPRZECZYTANA »

mam juz taka nawigacje i jestem zadowolony tylko ze teraz chce cos fabrycznego wsadzic, zeby nie wymontowywac tego za kazdym razem jak wysiadam, a poza tym palnuje podlaczyc kiedys tam dotego dvd itp. Wiecchcialbym wiedziec czy do podlaczenia takiej nawigacji potrzebne sa jakies specjalne kable, adaptery itp?
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Piątek, 12.05.2006, 23:52:12 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "heartless"
Szkoda, że o suszarkach nie informuje
informuje o miejscach gdzie często suszarki stoją :hmm: sprawdzone bardzo często się zgadza
Cytat: "johnnygdansk"
Wiecchcialbym wiedziec czy do podlaczenia takiej nawigacji potrzebne sa jakies specjalne kable, adaptery itp?
instalacje kablową na pewno trzeba dołożyć, zmienić antenę na taką która obsługuje też GPS

Były:
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #6 - Sobota, 13.05.2006, 08:44:20 - NIEPRZECZYTANA »

lepiej sobie spraw np tak jak Doosia jakiegoś Mio lub Asuska (ostatnio sporo potaniały). na pewno będą niższe koszty, możesz się łączyć z kompem w domu i przenosić trasy, mapki znajdziesz w necie, a idąc np w góry możesz takowego ze sobą zabrać. ja się przymierzam do tego , ale za każdym razem jak mam kase przygotowaną to coś wypada i kasa znika z konta na nieprzewidziane wydatki.

[ Dodano: 2006-05-13, 09:45 ]
a poza tym jak wyciągniesz takiego PDA z autka i autko będzie bez nawigacji nie będzie już takim łakomym kąskiem dla zlodziei
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #7 - Środa, 12.07.2006, 17:11:37 - NIEPRZECZYTANA »

Dzisiaj w meilingu z Interii dostałem ciekawy link - którym chciałem sie podzielić z pozostałymi  Seat'omaniakami.

---> MAPA ONLINE <----

mapa obsługuje :

- Polskę
- Europę
- Ameryka Pólnocna
- Ameryka Południowa
- Bliski Wschód
- Australia

Można planować trasy wg, różnych zagadnień. Mapa oblicza odległości trasy, przybliżonu czas podróży - oraz można oglądnąć trasę w 3D - niczym na PDA z GPS'em. Mapę można obracać w dowolnych kierunkach.

Żeby temacik nie był płytki - proponuję pogadać o nawigacji satelitarnej. Przymierzam się do takiej zabaweczki. Co polecicie, za ile ???
Czy warto kupić telefon z nawigacją satelitarna na wyświetlaczu.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Środa, 12.07.2006, 20:59:31 - NIEPRZECZYTANA »

dkładność adresu w tej mapce jest do d...
wydaje mi się że nawigacja w komórce to pomyłka
Tu jest potrzebny przyzwoity wyświetlacz, dlatego ja zanabyłem sobie Eten-a G500 połaczenie PDA-GSM-GPS hula to rewelacyjnie

Co do sprzętu masz dwa rozwiązania do wyboru PDA z Bluetooth i do tego GPS na BT (ale bedzie to wymagało np rozdzielenia zasilania z zapalniczki) lub PDA z wbudowanym GPSem do wyboru Mio, Asus, Fujitsu-Siemens, jedno na co warto zwrócić uwagę to żeby moduł BT był na chipsecie SiFri III jest on bardzo czuły i dokładny o niebo lepszy od swojego poprzednika

Co do softu na Polskę najdokładniejsza jest AutoMapa XL, niestety posiada mało wygodny interfejs do obsługi w czasie jazdy i mapy tylko w widoku 2D
Co do Europy do wybory był do ej pory TomTom i Destinator (bardziej popularny jest TT) ale aktualnie na rynku pojawiło się iGO które w dużej mierze korzysta z tychsamych map co TT ale ma dużo ładniejszy interfejs i jest szybszy w nawigowaniu, wszystkie mają mapy psełdo 3D ale to jes duży + bo na taką mapkę przyjemniej się patrzy

Były:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 18.07.2006, 13:00:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "punchoo"
Żeby temacik nie był płytki - proponuję pogadać o nawigacji satelitarnej. Przymierzam się do takiej zabaweczki. Co polecicie, za ile ???
Czy warto kupić telefon z nawigacją satelitarna na wyświetlaczu.

Ja mam Nokie 6630 i odbiornik GPS Nakia na bluetooth, program TomTom.
Dziala to znakomicie i nie musze nosic przy sobie kilku przedmiotow... telefon mam zawsze a odbiornik jest o polowe mniejszy wiec zawsze sie zmiesci w kieszeni.
Cytat: "Jobski"
wydaje mi się że nawigacja w komórce to pomyłka
Tu jest potrzebny przyzwoity wyświetlacz, dlatego ja zanabyłem sobie Eten-a G500 połaczenie PDA-GSM-GPS hula to rewelacyjnie

A mi sie wydaje ze to nie zadna pomylka tylko znakomite rozwiazanie! Wyswietlacz w zupelnosci wystarcza i sa komunikaty glosowe.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 18.07.2006, 13:42:14 - NIEPRZECZYTANA »

Dobra ale wolę atlas - tak bym to ujął :)

Polecam też viamichelin

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
prodrive
Gość

« Odpowiedz #11 - Środa, 26.07.2006, 13:54:31 - NIEPRZECZYTANA »

nawigacje postrzegalej jako bajer do czasu az nie zaczolem uzywac ......
nawet jesli jest to w jakims stopniu jeszcze bajer to bardzo bardzo przydatny
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #12 - Środa, 26.07.2006, 17:27:02 - NIEPRZECZYTANA »

Jeste tego trochę na rynku. Człowiek chciałby kupić jak najtańszy i wmiarę dobry.
Chodzi mi po głowie MIO A701 <--- ale to jeszcze za droga zabawka jak dla mnie.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Doosia Kobieta
Zgaga
Użytkownik

Samochód: już nie :( Ibiza '01, 1.4 MPI/ teraz:Toyota Avensis '05, 2.0

« Odpowiedz #13 - Środa, 26.07.2006, 23:04:26 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam mio 168 i sobie chwalę, dobra rzecz szczególnie jak się dużo podróżuje ale i nie tylko, w naszych miastach jest tyle ulic, może i z nazwy nam znanych, ale tak naprawdę, nie zawsze wiemy gdzie się znajdują.

Szukam ósmego koloru tęczy Tosia
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 27.07.2006, 05:34:13 - NIEPRZECZYTANA »

Weż na spota tą zabawkę :hmm:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

Strony: [1] 2 3 ... 36   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» Mapa On-Line / Nawigacja satelitarna
Skocz do: