Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z pierwszym i wstecznym biegiem asz 130 km  (Przeczytany 9980 razy)
Alan115 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat ibiza 6l asz 2008

« Wtorek, 17.06.2014, 20:20:41 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich postaram sie opisać co i jak.Posiadam ibize 6l  asz 130 km + chip przebieg 87 tys(mysle ze prawdziwy auto sprowadziłem sam dwu letnie).Od jakiegoś czasu gdy jade na pierwszym biegu zatrzymam sie i chcem wrzucic wsteczny skrzynia sie blokuje(sprzęgło cały czas wciśniete,jak puszcze i wcisne jeszcze raz bieg wchodzi bez najmniejszych oporów ).Ten sam problem na drugim biegu,a czasami wchodza bez problemu.Skrzynia w zeszłym tygodniu rozebrana na czynniki pierwsze u pana który zajmuje sie tylko skrzyniami wszystko  z nia ok(miał akurat drugą taką samą która była uszkodzona)Olej został wymieniony wybierak ok.Mechanik teraz chce wymieniać sprzegło które w sumie łapie od podłogi.Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem bo nie wiem czy kupować nowe sprzęgło czy nie.Wszelkie pomoc mile widziana dziekuję za poświęcony czas pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 17.06.2014, 21:09:30 wysłane przez Alan115 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 17.06.2014, 20:56:15 - NIEPRZECZYTANA »

od podlogi - w sensie ze od razu ciagnie?
wymieniony plyn hamulcowy? sprzeglo odpowietrzone?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Alan115 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 17.06.2014, 21:03:48 - NIEPRZECZYTANA »

Witam powiem szczerze ze nie wiem czy odpowietrzone natomiast płyn nie wymieniany napewno.Sprzęgło ciągnie od samego dołu.Spróbować jeszcze z wymianą płynu hamulcowego ?
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 17.06.2014, 21:06:25 wysłane przez Alan115 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 17.06.2014, 21:10:10 - NIEPRZECZYTANA »

jak zapowietrzone to bedzie taki wlasnie efekt

Alan115 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Środa, 18.06.2014, 21:16:51 - NIEPRZECZYTANA »

Ok dziekuje jutro pojade sprawdzić i bede pisał czy pomogło pozdrawiam

Napisano: Wtorek, 17.06.2014, 22:22:50

Witam dzisiaj sprzęgło zostało odpowietrzone(kilka razy pompowane odskakiwało i jeszcze raz),i rzeczywiście jest poprawa biegi wchodzą dużo lepiej,ale czasami jak sprawdzałem kilkanaście razy bieg dalej sie delikatnie przyblokuje.Teraz jeszcze pytanie przy odpowietrzaniu pedał wpadał w podłogę,czy powinien sie podnieść sam bo musiałem podciągnąć go ręką do góry(silnik odpalony).W desperacji pojechałem do serwisu Seata mówią o wymianie pompki przy pedale sprzęgła.Zauważyłem jeszcze dzisiaj rano ze dopóki silnik nie rozgrzeje sie do 90 stopni biegi wchodziły bez najmniejszych oporów(było to jeszcze przed odpowietrzeniem).Czy próbować jeszcze z wymiana tej pompki bo szału można dostać pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Środa, 18.06.2014, 21:23:03 wysłane przez Alan115 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #5 - Środa, 18.06.2014, 21:32:31 - NIEPRZECZYTANA »

pedal bym raczej odpowietrzal odsysaczem bez pompowania, jak to nic nie da to wymiana pompki lub wysprzeglika

Alan115 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #6 - Środa, 25.06.2014, 23:30:51 - NIEPRZECZYTANA »

Ok w takim razie niestety wizyta w serwisie,bo mój mechanik takiego odsysacza niema.Napisze czy coś pomogło jak pojadę dziękuje za pomoc

Napisano: Czwartek, 19.06.2014, 00:33:41

Witam udałem sie do serwisu płyn hamulcowy wymieniony,sprzęgło odpowietrzone,wysprzęglik i pompka dobre.Rzeczywiście odrazu czuć różnice biegi wchodzą dużo lepiej i już praktycznie się nie blokują.Tylko jak jadę na dwójce i sie zatrzymam i chcem wrzucić wsteczny bieg(sprzęgło cały czas wciśnięte)raz wchodzi idealnie a niekiedy się przytnie.Jak sie przytnie wrzucę luz i puszczę i wcisnę sprzęgło bieg wchodzi bez oporów.Panowie mówią ,że do wymiany wybierak przy skrzyni(650zł nowy).Teraz kwestia tego czy to napewno to bo twierdzą,że na 100 procent.A wydaje mi się ,że skoro wrzucę luz puszczę i wcisnę  sprzęgło jeszcze raz i wsteczny wchodzi to co ma wybierak do tego.Czy może akurat niekiedy mu sie przytnie właśnie z drugiego biegu.I czy warto kupować nowy czy za polowe ceny kupić używke?Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Środa, 25.06.2014, 23:58:00 wysłane przez Alan115 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 26.06.2014, 07:58:40 - NIEPRZECZYTANA »

Skrzynie vw maja problem z szybkim wrzucaniem wstecznego, nie wiem czy to rodzaj uszkodzenia czy ten typ tak ma...
Wkladaj najpierw 1 albo dwa razy sprzeglo i idzie z tym zyc.

irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 26.06.2014, 08:15:36 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie też wsteczny nie zawsze wchodzi. Czuć opór na lewarku. Jak puszczę lewarek (wróci na luz) to potem już wsteczny wchodzi.

Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #9 - Czwartek, 26.06.2014, 16:30:35 - NIEPRZECZYTANA »

TTTM. nie zawsze synchronizatory się pokryją, należy puścić sprzęgło i wcisnąć, drugi raz. niestety tak to jest.

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Alan115 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #10 - Piątek, 27.06.2014, 20:19:27 - NIEPRZECZYTANA »

Witam czyli czasami może tak być,a żyć z tym można to prawda.Dziekuje za pomoc i poświęcony czas pozdrawiam!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Problem z pierwszym i wstecznym biegiem asz 130 km
Skocz do: