+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Problem z TSC
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z TSC  (Przeczytany 12386 razy)
Joseph
Gość

« Czwartek, 11.05.2006, 03:50:33 - NIEPRZECZYTANA »

Mam problem. Otóż jak każdy wie Ibiza i chyba wszytskie te nowsze Seaty mają elektroniczny stabilizator pedału gazu(elektroniczna kontrola poślizgu kół), który odpowiada za to,żeby przy gwałtownym ruszaniu koła napędowe nie wpadały w poślizg-system TCS. Jak ten system ma awarje to zaświeca się na desce symbol EPC. No i mi się właśnie ciagle zapala jak włoże kluczyk to stacyjki to się ciągle świeci i nie gaśnie, dopier jak odpale auto  to już gaśnie. W instrukcji obsługi nic nie pisze o takim zapalaniu. Pisze tylko,że "Jeśli wystąpi usterka pedału przyśpieszania, zapali się lampka kontrolna systemu EPC. W takie sytuacji nalezy spr. układ w ASO SEAT." Czy możecie mi powiedzieć czy w waszych Ibizach też się zapala ta dioda po włożeniu kluczyka i czy gaśnie po kilku sekundach czy może pali się az do momentu odpalenia auta?? Z góry dzięki za pomoc!
nieswiec
Użytkownik

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 11.05.2006, 08:24:06 - NIEPRZECZYTANA »

ja nie mam tego układu w swojej ibizie ale przy kazdym zapaleniu samochodu zapala sie ta kontrolka na jakis czas i chyba własnie gasnie dopiero po zapaleniu jeszcze to dziasiaj zaobserwuje

SEAT IBIZA 1.4 MPi SIGNO (99-02) 2002 AKK
nixuTDI
Gość

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 11.05.2006, 08:24:54 - NIEPRZECZYTANA »

To normalna rzecz, ze dioda sie odpala przy wlaczonym kluczyku. I nie jest to dioda "EPC" tylko dioda systemow..

PS. Nie pamietam dokladnie co to jest EPC, ale systemy, ktore masz w aucie i sa odlaczane przyciskiem (kolo skrzyni biegow) to TCS I ESP w zaleznosci od silnika byly one montowane razem w slabszych jednostkach byl montowany tylko TCS. Jezeli na przycisku pisze ESP to masz ESP i TCS natomiast jezeli pisze TCS masz sam TCS.
nieswiec
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 11.05.2006, 08:26:49 - NIEPRZECZYTANA »

epc to cos zwiazane z pedałem gazu to chyba elektroniczny pedał gazu jest tak oznaczony :papa:

nixuTDI
Gość

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 11.05.2006, 08:32:42 - NIEPRZECZYTANA »

hmm, to niewiem u mnie zamiast EPC jest kontrolka swiec zarowych, ale normalna rzecza jest, ze rozpalaja sie wszystkie kontrolki dlatego, ze komputer testuje wszystkie systemy..
nieswiec
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 11.05.2006, 08:41:28 - NIEPRZECZYTANA »

noom!!! :ok:

Joseph
Gość

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 11.05.2006, 13:52:01 - NIEPRZECZYTANA »

Ale np. kontrola ABS albo od poduszek powietrznych też się zapalają po włożeniu kluczyka do stacyjnki ale gasną za 5 sekundach a właśnie ta kontrolka od EPC gaśnie dopiero po zapaleniu silnika. Hmm...w aucie jest przycisk do wyłączenia tyego systemu (obok przycisku do świateł awaryjnych). Spróbuje wyłączyć ten system i zobaczyć czy wyedy będzie świeciła kontrolka. EPC to jest zestaw elektronicznych systemów na który składa się TCC-elektroniczna kontrola poślizgu kół (czyli system pedłau gazu) oraz system EDS czy cos takiego to jest system różnicowego przeniesienia napędu. Nie wiem czy moja Ibiza ma też ESP,bo nie ma żadnej kontrolki od ESP ani przycisku,ale właśnie te 2 systemy są elementami ESP. Jeśli ktos ma Ibizke z EPC to niech napisze czy u niego tak samo świeci się kontrolka i kiedy gaśnie.
nieswiec
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 11.05.2006, 14:31:33 - NIEPRZECZYTANA »

no ja mam bo od 1999 wszystkie auta z koncernu vw to maja ale to nie znaczy ze mam TCS a juz napewno nie ESP

Queue
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 2001, 1.4 MPI

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 11.05.2006, 15:38:13 - NIEPRZECZYTANA »

EPC to na pewno elektroniczna kontrola gazu i nie ma nic wspólnego z TSC i teo nie dotyczy. To że gaśnie jak odpalisz to normalne gaśnie bo wszystko jest skontrolowane i jest ok. Martw się jak nie zgaśnie po odpaleniu engina.

CORDOBA 1.4 MPI 8V 2001 AUD

4 x AIRBAG, CLIMATRONIK + LCD, ABS
nixuTDI
Gość

« Odpowiedz #9 - Czwartek, 11.05.2006, 22:50:26 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Queue"
EPC to na pewno elektroniczna kontrola gazu i nie ma nic wspólnego z TSC i teo nie dotyczy. To że gaśnie jak odpalisz to normalne gaśnie bo wszystko jest skontrolowane i jest ok. Martw się jak nie zgaśnie po odpaleniu engina.

EPC - układ elektronicznego sterowania położeniem przepustnicy (tylko silniki benzynowe). Silnik z tym systemem nie posiada linki gazu.
ro-dan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005

« Odpowiedz #10 - Piątek, 12.05.2006, 07:35:26 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "nixuTDI"
EPC - układ elektronicznego sterowania położeniem przepustnicy (tylko silniki benzynowe). Silnik z tym systemem nie posiada linki gazu.

...DOKłADNIE TAK...
...kontrolka zapala się po przekręceniu kluczyka w stacyjce a gaśnie PO URUCHOMIENIU SILNIKA...
...i to chyba wszystko w tym temacie... :papa:

[ Dodano: 2006-05-12, 08:41 ]
Cytat: "Joseph"
właśnie ta kontrolka od EPC gaśnie dopiero po zapaleniu silnika. Hmm...w aucie jest przycisk do wyłączenia tyego systemu (obok przycisku do świateł awaryjnych). Spróbuje wyłączyć ten system i zobaczyć czy wyedy będzie świeciła kontrolka. EPC to jest zestaw elektronicznych systemów na który składa się TCC-elektroniczna kontrola poślizgu kół (czyli system pedłau gazu) oraz system EDS czy cos takiego to jest system różnicowego przeniesienia napędu. Nie wiem czy moja Ibiza ma też ESP,bo nie ma żadnej kontrolki od ESP ani przycisku,ale właśnie te 2 systemy są elementami ESP.

...przykro mi, ale od początku do końca są to bzdury...
...EPC nie ma nic wspólnego z ABS,TCC,EDS,ESP,ABC,XYZ itp... :mrgreen:

[ Dodano: 2006-05-12, 08:43 ]
Cytat: "Joseph"
w aucie jest przycisk do wyłączenia tyego systemu (obok przycisku do świateł awaryjnych). Spróbuje wyłączyć ten system

...wyłącz - życzę powodzenia :ok: ...

CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
 :arrow: cool+ :ok:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #11 - Piątek, 12.05.2006, 08:08:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "nixuTDI"
układ elektronicznego sterowania położeniem przepustnicy (tylko silniki benzynowe). Silnik z tym systemem nie posiada linki gazu.

A silniki diesla nie sa sterowane elektronicznie w Seatach? Maja linki? Bo np. Ford Focus 1.8 TD ma gaz elektroniczny.
PS. Awaria tego ukladu objawiala sie szarpaniem silnika podczas przyspieszania i wylaczenie silnika przez komputer.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Piątek, 12.05.2006, 08:50:31 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "raby"
A silniki diesla nie sa sterowane elektronicznie w Seatach? Maja linki? Bo np. Ford Focus 1.8 TD ma gaz elektroniczny.
TDI i SDI mają elektroniczny gaz, nie wiem jak było w starszych

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Piątek, 12.05.2006, 09:54:12 - NIEPRZECZYTANA »

starsze mialy linke smigajaca do pompy wtryskowej nowe jak wspomniales TDI i SDI maja lelektroniczny pedal gazu

i ajk ktos powiedzial EPC-eletroniczny pedal gazu - nie ma nic wspolnego zTCS i ESP ani ABS

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
ibizaASV Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 2000r. ASV 110KM

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 25.11.2010, 19:40:19 - NIEPRZECZYTANA »

witam:)
podłączę się do tematu ponieważ mam chyba problem z TCS. Podczas ostrego startowania mogę koła zerwać na asfalcie smiało i nie czuję tego "zmulenia". Gdy na jakiś kamyczkach ostro dam gazu widać że mruga lampka TCS ale też nie czuję tego zmulenia. Nie wiem czy ma to tak działać czy może jest coś nie tak??
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Problem z TSC
Skocz do: