+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Problem z klima
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z klima  (Przeczytany 202274 razy)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #15 - Wtorek, 09.05.2006, 19:46:08 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Kant1242"
obieg zamknięty to guziczek obok ....wciskasz i nie pobiera powietrza z zewnątrz tylko ma zamknięty obieg- tylko wewnatrz kabiny

Chodzilo mi o ten obieg! Wiem co to klima! To jest przycisk z taką zawróconą strzałką? Czyli jak wcisne to obieg zamkniety? Bo wtedy mocniej dmucha. Wiem ze nie zawsze dziala - jak ustawie nawiew na szyby czy cos to pamietam ze ten przycisk staje sie nie aktywny.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #16 - Wtorek, 09.05.2006, 19:55:39 - NIEPRZECZYTANA »

Zawrócona strzałka, albo nawet taka strzałka wrysowana w "przekrój podłużny" autka :D - to właśnie guzik od obiegu zamkniętego.

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #17 - Wtorek, 09.05.2006, 20:05:04 - NIEPRZECZYTANA »

A jak to jest ze ten obieg dziala nawet bez wlaczonej klimy?

ro-dan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005

« Odpowiedz #18 - Wtorek, 09.05.2006, 20:37:30 - NIEPRZECZYTANA »

Jeśli masz pobieranie powietrza z zewnątrz (moim zdaniem nieekonomiczne :chytry: ) to by mogło być że jak jedziesz to wieje a jak stoisz to ledwo dmucha :mikolaj:

...to nie jest prawda- obieg zamknięty faktycznie można, czy nawet powinno się włączyć gdy chcemy szybko schłodzić powietrze w kabinie, ale nie powinien on być włączony cały czas - po pewnym czasie będą zaparowane szyby mimo włączonej klimy...
Cytat: "raby"
A jak to jest ze ten obieg dziala nawet bez wlaczonej klimy?

...obieg zamknięty nie ma nic wspólnego z klimą - możesz klimy nie mieć a będzie obieg zamkniety - a służy on do tego aby odciąć się od powietrza zewnętrznego, np. jak jedziesz przez wieś i nie lubisz zapachu końskiego łajna albo żeby szybciej nagrzać kabinę zimą itp, ale, jak już wspomniałem, nie może on być włączony cały czas bo będą zaparowywać szyby - ajak masz szcelne auto to po 200 km się udusisz bo ci braknie tlenu... :ok:

CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
 :arrow: cool+ :ok:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #19 - Wtorek, 09.05.2006, 20:42:53 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ro-dan"
...obieg zamknięty nie ma nic wspólnego z klimą - możesz klimy nie mieć a będzie obieg zamkniety - a służy on do tego aby odciąć się od powietrza zewnętrznego, np. jak jedziesz przez wieś i nie lubisz zapachu końskiego łajna albo żeby szybciej nagrzać kabinę zimą itp, ale, jak już wspomniałem, nie może on być włączony cały czas bo będą zaparowywać szyby - ajak masz szcelne auto to po 200 km się udusisz bo ci braknie tlenu...

Wilkie dzieki teraz juz wszystko jasne  :ok:

ro-dan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005

« Odpowiedz #20 - Wtorek, 09.05.2006, 20:43:16 - NIEPRZECZYTANA »

jak jedziesz to wieje a jak stoisz to ledwo dmucha

...to akurat mało zależy od instalacji klimy a bardziej od wydajności dmuchawy - na postoju nieznacznie ta wydajność spada i jest to normalne (zasilana jest z akumulatora a nie alternatora) - jeśli spadek ten jest znaczny to sprawdź sobie akumulator bo może ma już dość "współpracy" z instalacją Twojego auta... ;-)

CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
 :arrow: cool+ :ok:
Kant1242
Gość

« Odpowiedz #21 - Środa, 10.05.2006, 18:19:13 - NIEPRZECZYTANA »

ale nie powinien on być włączony cały czas - po pewnym czasie będą zaparowane szyby mimo włączonej klimy...
 No i tu się z kolegą nie zgodzę ponieważ latem mam cały czas zamknięty obieg gdy jest włączona klima i szybki mi jeszcze nie zaparowały nawet przy dłuższych trasach  :satan:
Ps. A co do mocy nawiewu to niech kolega ro-dan nie wycina moich słów z kontekstu zdania bo głupoty wychodzą  :zakrecony:
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #22 - Środa, 10.05.2006, 21:26:51 - NIEPRZECZYTANA »

Dokładnie, tez mnie zdziwiło z tym parowaniem. Sama idea klimy polega na wysuszaniu powietrza więc nie ma mowy o parowaniu szyb.

Ale przy wyłączonej klimie i zamkniętym obiegu to już inna bajka. Człowiek tez paruje więc wilgoci przybywa i przybywa :) i to nawet zbyt szybko :)

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #23 - Środa, 10.05.2006, 21:33:02 - NIEPRZECZYTANA »

jakby był sam nawiew na zamkniętym obiegu to wtedy paruje... klima osusza powietrze...
kiedyś jak w trasie włączyłem zamknięty obieg i zapomniałem a działała klima non stop to czuć było w gardle suche zimne powietrze i musiałem sobie wode łykać żeby mi za bardzo nie zaschło... tak samo w nosie czuć jak się wysusza.
to jak na jesień... szyba zaparowana, odpala się nawiew i za bardzo ekektu nie widać. po odpaleniu klimy parę chwil i szybka opdarowana... to się zdaje nawet chyba nazywa "odraszanie" :-)
p_lowik
Świeżak

« Odpowiedz #24 - Wtorek, 16.05.2006, 20:59:55 - NIEPRZECZYTANA »

Problem juz rozwiązany brakowało już czynnika chłodzącego zrobili mi na gwarancji i powiedzieli ze to normalne ze po dwóch latach trzeba ją napełniać. Wilekie dzieki za wszelkie podpowiedzi Pozdrawiam.

Cordoba 1.4 16V 2004
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #25 - Wtorek, 16.05.2006, 21:45:22 - NIEPRZECZYTANA »

Mialem racje!  :ok:

webi Kobieta
Użytkownik

« Odpowiedz #26 - Czwartek, 18.05.2006, 23:01:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Valgaar"
jakby był sam nawiew na zamkniętym obiegu to wtedy paruje... klima osusza powietrze...
kiedyś jak w trasie włączyłem zamknięty obieg i zapomniałem a działała klima non stop to czuć było w gardle suche zimne powietrze i musiałem sobie wode łykać żeby mi za bardzo nie zaschło... tak samo w nosie czuć jak się wysusza.
to jak na jesień... szyba zaparowana, odpala się nawiew i za bardzo ekektu nie widać. po odpaleniu klimy parę chwil i szybka opdarowana... to się zdaje nawet chyba nazywa "odraszanie" :-)

Chciałbym delikatnie skorygować wypowiedź kolegi :)
Pozbycie się pary z szyb ( nadmiaru wilgoci z powietrza) osiągamy przez osuszanie, i tu bardzo pomocna jest klimatyzacja.
Oszranianie to usunięcie szronu (lodu) najczęściej z samego wymiennika.
Jest to funkcja występująca np: w urządzeniach chłodniczych polegająca na krótkotrwałym podgrzaniu wymiennika w celu jego rozmrożenia.

Mam nadzieję że u kolegi P_lowik’a panowie z aso filterek też wymienili, bo to podstawa.

Nadgorliwość jest gorsza od Faszyzmu,
nie dajcie się zwariować!
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #27 - Piątek, 19.05.2006, 09:16:25 - NIEPRZECZYTANA »

do Webie'go... ale ja nie pisałem o ODSZRANIANIU tylko o ODRASZANIU . chyba CI się coś źle spojrzało  :hmm:
webi Kobieta
Użytkownik

« Odpowiedz #28 - Piątek, 19.05.2006, 19:13:06 - NIEPRZECZYTANA »

:mrgreen: no  tak, chyba już spałem :mrgreen:

Nadgorliwość jest gorsza od Faszyzmu,
nie dajcie się zwariować!
przemekvip20 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 2002, 1.2 12V (AZQ) + LPG

« Odpowiedz #29 - Piątek, 08.12.2006, 19:21:23 - NIEPRZECZYTANA »

witam, mam pytanko dotyczace polautomatycznej klimy. nie mam zadnych wyswietlaczy a zamiast regulacji cieplo-zimno mam stopnie C. wie ktos gdzie dokladnie jest termometr odpowiedzialny za temperature wnetrza?bo czasami jak mam ustawione 20 st.C i sie ochlodzi to nawiewy zaczynaja bardzo mocno grzac i nagrzewaja samochod duzo powyzej 20 st.C. dopiero jak wylacze nawiewy i wlacze po chwili to powietrze lecace z nawiewow ma rozsadna temperature.chce sprawdzic termometr czy wszystko jest ok ale nie weim gdzie jest. wie ktos?

Przemekvip Ibizka`02
Strony: 1 [2] 3 4 ... 20   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Problem z klima
Skocz do: