+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» wymiana tlumika - za ile ??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wymiana tlumika - za ile ??  (Przeczytany 55357 razy)
pablotor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 1.4MPI 2000r.

« Odpowiedz #30 - Niedziela, 11.02.2007, 20:59:29 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawę mocowania już mam załatwioną...inne zaczepy rozwiązują problem...Chodzi mi tylko czy wielkość puszki nie ma znaczenia...w sensie że musi być identyczna

Seat Ibiza 1.4 MPI 60KM
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #31 - Poniedziałek, 12.02.2007, 13:56:19 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "pablotor"
Sprawę mocowania już mam załatwioną...inne zaczepy rozwiązują problem...Chodzi mi tylko czy wielkość puszki nie ma znaczenia...w sensie że musi być identyczna
Nie musi byc. Daj juz spokoj.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
pablotor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 1.4MPI 2000r.

« Odpowiedz #32 - Sobota, 17.02.2007, 17:46:14 - NIEPRZECZYTANA »

Dzisiaj bo długich zmaganiach zamontowałem tłumik końcowy i środkowy. W tym miejscu mam pytanko.

Czy normalne jest, że po zmianie tłumika po przejechaniu kilku kilometrów strasznie śmierdzi spod samochodu ?
Jak chwile postałem na parkingu i pogazowałem to pod wydechem zrobiła się jakaś czarna plama...czy tak ma być ?

Jak przygazuję i puszczam nogę z gazu słyszę takie lekkie dzwonienie w tłumiku końcowym (jakby w tej puszce). Dźwięk nieco przypomina dryndanie syrenki, ale jest oczywiście dużo mniejszy  ;-)  Słyszałem, że jak tłumik się trochę osmoli od środka i najdzie sadzami to ten efekt ustąpi a teraz tak jest bo wszystko jest świeże. Czy to prawda ?

Tak poza tym nie zauważyłem niczego co by mnie niepokoiło  ;-)

Seat Ibiza 1.4 MPI 60KM
ptak01
Użytkownik

Samochód: ibiza IV(6L) 1,9TDI 100KM

« Odpowiedz #33 - Sobota, 17.02.2007, 18:40:05 - NIEPRZECZYTANA »

Dzisiaj bo długich zmaganiach zamontowałem tłumik końcowy i środkowy. W tym miejscu mam pytanko.

Czy normalne jest, że po zmianie tłumika po przejechaniu kilku kilometrów strasznie śmierdzi spod samochodu ?
Jak chwile postałem na parkingu i pogazowałem to pod wydechem zrobiła się jakaś czarna plama...czy tak ma być ?

Jak przygazuję i puszczam nogę z gazu słyszę takie lekkie dzwonienie w tłumiku końcowym (jakby w tej puszce). Dźwięk nieco przypomina dryndanie syrenki, ale jest oczywiście dużo mniejszy  ;-)  Słyszałem, że jak tłumik się trochę osmoli od środka i najdzie sadzami to ten efekt ustąpi a teraz tak jest bo wszystko jest świeże. Czy to prawda ?

Tak poza tym nie zauważyłem niczego co by mnie niepokoiło  ;-)

nie spotkalem sie zeby po wymianie tlumikow cos dzwonilo. jak jest tlumik sprawny to nic nie powinno dryndac, dzwonic...
4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #34 - Poniedziałek, 19.02.2007, 17:36:37 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ptak01"
jak jest tlumik sprawny to nic nie powinno dryndac, dzwonic...

dokladnie.
wjedz na kanal, zapal auto, ktos niech gazuje a Ty pod spodem sprawdzaj gdzie dzwoni. albo za luzno jest na cybantach, albo moze wystarczy tylko pasta uszczelnic.
natomiast co do tej czarnej plamy to nie mam pojecia, ale nie nie jest to normalne.

'With the four horsemen ride...'
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #35 - Poniedziałek, 19.02.2007, 20:49:55 - NIEPRZECZYTANA »

Nie powinno smierdziec, chyba ze jest czyms pomalowany i sie wypala  :niewiem:
A ta plama to moze woda? Czasami sie robi tak.

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #36 - Piątek, 23.02.2007, 21:15:17 - NIEPRZECZYTANA »

Wlasnie wymienilem srodkowy i koncowy i po przejechaniu kilku km tez czuc jakas spalenizne.Ale mysle ze po kilkudziesieciu km to ustanie. Jednakzadnych podejrzanych odglosow nie mam.
Bieg jałowy...gazuje do około 6tyś obrotów...efekt - strzela z rury.

Byc moze wypadaja ci zaplony, albo silnik nie przepala calego paliwa i nastepuje zaplon w wydechu.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #37 - Piątek, 23.02.2007, 21:20:05 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KKKKris"
Byc moze wypadaja ci zaplony, albo silnik nie przepala calego paliwa i nastepuje zaplon w wydechu.
nie koniecznie... ja nie mam koncowego i taki sam efekt, przy schodzeniu z obrotow strzaly (jak WRC  :mrgreen: ) mysle ze ma za male tlumienie ten wydech.

Phooryz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba SE, 1998, AEX 1.4 benzyna

« Odpowiedz #38 - Piątek, 13.07.2007, 21:11:47 - NIEPRZECZYTANA »

Czolem, panowie!
Czy wiecie, gdzie moge we Wroclawiu oddac auto do wymiany srodkowego tlumika? Zdechl byl i warczy... Bylem w Norauto na Bielanach, ale nie wiem, czy im moge zaufac :) Zawolali 127 zl za tlumik Bosala, po 50 zl/sztuka (!!!) za 2 łączniki i 45 zl za montaz. Wyszlo troche drogo, jak na moj gust...

Uprzedzam dobre rady: nie zrobie tego sam!

Pozdrawiam!
Oktan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: była Cordoba 1.4 ABD, jest megane '02 1.9 dci

« Odpowiedz #39 - Sobota, 14.07.2007, 09:23:51 - NIEPRZECZYTANA »

We Wrocławiu to podjedz na krakowska 72 (albo 74) [zaraz za praktikerem na terenie zajezdni autobusow]. Mi sie fachowiec "spodobał". Jakieś 2 tygodnie temu cofając przestawiłem tłumik - zgiąłem go w 3 miejscach. Dostałem ten adres lecz jadac przejechalem numer 72 i trafiłem na konkurencje na krakowskiej 172 gdzie chcieli mi wymieniać tłumik środkowy i końcowy za 240zl. Wracając zajechałem pod wskazany adres (72) i za 30 złoty facet mi go naprawił na miejscu (podgrzewał i prostował). Jestem naprawdę zadowolony ;]
Phooryz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba SE, 1998, AEX 1.4 benzyna

« Odpowiedz #40 - Sobota, 14.07.2007, 13:50:17 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieki za info. Dowiedzialem sie tez od znajomych, ze dobry puntk wymiany tlumikow jest na Nowym Dworze - firma Wiater (wiater.com.pl). Rzut beretem ode mnie, ale niestety do 22 lipca zamkniety z powodu urlopu. Zrobilem wiec na Borowskiej w firmie WDA (wda.com.pl), bo to znajomi mojego brata. Za 160 zl tlumik plus wymiana, a chlopaki przy okazji obejrzeli mi zawieszenie i stan alufelg (niestety, amortyzatory i poduszki do wymiany, a 2 felgi do prostowania).

Pozdr!
marcinb Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 97 AEX 1.4

« Odpowiedz #41 - Sobota, 04.08.2007, 16:23:07 - NIEPRZECZYTANA »

Witam Wszystkich, czy może ktoś z Was ma namiary na dobry warsztat z tłumikami w Bytomiu lub okolicach ? Oczywiście solidny i tani, bo przecież na tym nam Wszystkim zależy.

marcin
Red
Użytkownik

Samochód: Cordoba '03 1.2 AZQ

« Odpowiedz #42 - Sobota, 04.08.2007, 22:57:34 - NIEPRZECZYTANA »

W Chorzowie na katowickiej od ciebie za stacją BP jakieś 200m  jest warsztat robią tłumniki, amortyzatory i szyby. kumpel robił tam tłumnik i chwalił. Ja robiłem tam amorki i tłumniki w CC i też nie mogę złego słowa powiedzieć. W poniedziałek moge ci podać nr tel to sobie zadzwonisz i dowiesz się co i ile.
marcinb Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 97 AEX 1.4

« Odpowiedz #43 - Niedziela, 05.08.2007, 08:02:39 - NIEPRZECZYTANA »

OK, to super bede wdzięczny

marcin
Red
Użytkownik

Samochód: Cordoba '03 1.2 AZQ

« Odpowiedz #44 - Poniedziałek, 06.08.2007, 11:01:41 - NIEPRZECZYTANA »

Zobacz sobie ofertę:
http://www.michna-auto.com.pl/index.htm
a tu mapka dojazdowa:
http://www.szybysamochodowe.info/woj/slask/chorzow/michna/michna-szyby.htm
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» wymiana tlumika - za ile ??
Skocz do: