Witam.
Mój problem dotyczy wymiany tłumika końcowego oraz środkowego. Mianowicie :
Posiadam póki co oryginalnie montowany tłumik końcowy który jest zespolony z tłumikiem środkowym...nie ma łączek ani niczego takiego tylko jedna cała rura. Pękł mi tłumik końcowy więc postanowiłem go wymienić razem z tłumikiem środkowym. Naprawy chciałbym dokonać sam, lecz mam problem z zakupem odpowiednich tłumików.
Facet w sklepie dobrał mi wg katalogu Bosala oba tłumiki, do tego zaczepy z gumami. Oglądałem ten katalog więc wiem że na pewno dobrał wg parametrów mojego samochodu.
Problem w tym, że sama puszka tłumika końcowego (tego nowego) jest krótsza o 5cm oraz posiada inne haki co definitywnie nie pozwoli go zamontować (są one proste wzdłuż tłumika a ja mam wygięte w poprzek), same zaczepy z gumami też mam nieco niższe niż te które wg katalogu powinny u mnie pasować, końcowa rura wydechu wychodząca z puszki jest u mnie krótsza niż w tym nowym tłumiku.
Krótko mówiąc wg katalogu powinno być OK a w rezultacie jest zupełnie inaczej
Może ktoś z Was miał podobny przypadek lub słyszał coś odnośnie tego tematu, może ktoś gdzieś się spotkał z czymś takim i wie jak to rozgryść ? Co mam zrobić, jak dobrać ten tłumik, jaki producent ? Nie wiem...cokolwiek.
Gdzie mam szukać takiego tłumika jak orginał (no nie musi być zespolony w całość
Samochód to : Seat Ibiza 1.4 MPI, 8 zaworowy, 60 KM, AKK, rok produkcji - początek 2002r.
Wiem, że jakoś od kwietnia zaczęli wypuszczać już tą nowszą Ibizę...ja mam jeszcze tą starszą.
Domyślam się, że Cordoba z tego roku co moja Ibiza będzie miała takie samo rozwiązanie.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
pozdrawiam