+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Seat Ibiza 1.4 16 V 55 KW wtrysk
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Seat Ibiza 1.4 16 V 55 KW wtrysk  (Przeczytany 2830 razy)
swiderek85 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 2003 1.4 16v

« Środa, 29.05.2013, 19:09:07 - NIEPRZECZYTANA »

Nie wiem, czy ktoś już ilustrował podobny problem... bynajmniej ja go tutaj nie znalazłem. Otóż:
Mam ibize o parametrach jakie widnieją w temacie. Co jakiś czas wyłacznie na wolnych obrotach i gdy auto jest ciepłe (ma wtedy jakieś 620-650 obtotów) zakrztusi się,zapali się kontrolka silnika i słychać jak przestaje pracować jeden z  zaworów. W zależności od dnia, czasami wystarczy przygazaować, czasami konieczne jest wylaczenie i ponowne właczenie silnika. Problem wtedy ustępuje, ale oczywiscie komputer pamieta "wydarzenie". Diagnosta, a właściwie jego komputer stwierdził, że problem istnieje na pierwszym zaworze. Jego domysły wskazują że to może być wtrysk. Chcąc się upewnić, zmienił wtrysk z zaworu pierwszego na zawór czwarty i odwrotnie. Kazał jeździć i czekać co będzie... Trwało to ponad trzy m-ce i znowu. Pojechałem znowu na kompa, tym razem gdzie indziej i tym razem bład pokazuje na czwartym zaworze. Przez ten czas straciłem juz orientacje czy zamiana byla miedzy pierwszym a czwartym ,czy odwrotnie...
Mysłalem zeby podniesc obroty,ale koles powiedzial ze trzeba najpierw wyeliminowac bledy zeby podniesc obroty ?! No ale ok jesli nawet wymienie ten wtrysk, to Waszym zdaniem rozwiąze problem??? Gdzie oprocz serwisu moge go nabyc bo a ASO 530 zł chcieli !
Nie znam sie az tak, a w necie znajduje tylko cale listwy wtryskowe, nie wiem nie mam pojecia jak szukac pojedynczego wtryskiwacza?! Pomóżcie gdzie, jak i za ile najlepiej nabyc takie cudo.
« Ostatnia zmiana: Środa, 29.05.2013, 19:11:53 wysłane przez swiderek85 » Zapisane
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 03.06.2013, 08:58:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: swiderek85
słychać jak przestaje pracować jeden z  zaworów.
na pierwszym zaworze
zmienił wtrysk z zaworu pierwszego na zawór czwarty i odwrotnie
bład pokazuje na czwartym zaworze

Proponuję, żebyś zastanowił się o czym piszesz...
Skoro sam nie wiesz, czy po zamianie wtryskiwacza problem przeniósł się na inny CYLINDER, to nie wiem, czy ktoś z forum będzie wiedział czy to wina wtryskiwacza, czy nie.
Mógłbyś określić jakie dokładnie błędy pokazuję komputer diagnostyczny.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Seat Ibiza 1.4 16 V 55 KW wtrysk
Skocz do: