+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Brak niskich tonów w głośnikach seat ibiza 6l
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Brak niskich tonów w głośnikach seat ibiza 6l  (Przeczytany 17492 razy)
gandalf_58
Świeżak

Samochód: seat ibiza, 2004, 1.2

« Poniedziałek, 01.04.2013, 01:04:11 - NIEPRZECZYTANA »

Witam ponownie, otóż w moim sypiącym się seaciku napotkałem kolejny problem ale tym razem z głośnikami. Generalnie od czasu, kiedy poszły szyny w jednej szybie, a potem w drugiej, głośniki jakby gorzej działały, troche trzeszczały ale grały zarówno niskie jak i wysokie tony. Niestety, pewnego dnia coś mnie podkusiło i stuknąłem w obudowę drzwi (fachowo maskownicę  ;D ) kierowcy i niestety wysiadły basy, dźwięk jest jakby przytłumiony generalnie się załamałem. Czy ktoś z Was może miał kiedyś podobny problem i zna rozwiązanie?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 01.04.2013, 12:09:21 - NIEPRZECZYTANA »

kostka się wypiela?
...samo się nie naprawi...

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
gandalf_58
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 01.04.2013, 13:51:19 - NIEPRZECZYTANA »

Ale masz na myśli kostkę przy radiu czy może w innym miejscu?
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 01.04.2013, 13:54:20 - NIEPRZECZYTANA »

Kostka przy głośniku mogła się poluzować. Końcówki mogły zaśniedzieć i słabo łączą

gandalf_58
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 01.04.2013, 13:58:03 - NIEPRZECZYTANA »

Kurde tylko jak ja to rozkrecalem to nie widzialem przy samym glosniku na wierzchu kostki, te kable ida bezposrednio do gumy przy zawiasach i do srodka samochodu.
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 01.04.2013, 18:57:29 - NIEPRZECZYTANA »

Tak to nic nie zrobisz.
Jeżeli tam jest zdejmowana maskownica głosnika to ją zdejmij, zobacz czy masz kostkę czy nie. W ogóle otwórz drzwi, włacz muzykę i zobacz czy głośnik gra. (w sensie schyl sie i posłuchaj tuż przy maskownicy).
Gra ale słabo = rozbierz drzwi i zobacz czy nic nie haczy o membranę itd itp.
Nikt tu nie umie wróżyć  :smok:
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 01.04.2013, 19:20:07 - NIEPRZECZYTANA »

Kurde tylko jak ja to rozkrecalem to nie widzialem przy samym glosniku na wierzchu kostki, te kable ida bezposrednio do gumy przy zawiasach i do srodka samochodu.
Kostka głośnika jest pod tą blachą do której przynitowane są prowadnice szyby.
Trzeba zdjąć cały boczek, wyjąć szybę i odkręcić blachę, żeby dostać się do głośnika - chyba, że chcesz go odnitować, to wtedy wystarczy zdjąć sam boczek.

U mnie popsuł się magnes od głośnika - urwał się jeden z zaczepów i przestało to dobrze grać.
Po wymianie głośników wszystko wróciło do normy.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
gandalf_58
Świeżak

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 01.04.2013, 21:13:01 - NIEPRZECZYTANA »

Tak to nic nie zrobisz.
Jeżeli tam jest zdejmowana maskownica głosnika to ją zdejmij, zobacz czy masz kostkę czy nie. W ogóle otwórz drzwi, włacz muzykę i zobacz czy głośnik gra. (w sensie schyl sie i posłuchaj tuż przy maskownicy).
Gra ale słabo = rozbierz drzwi i zobacz czy nic nie haczy o membranę itd itp.
Nikt tu nie umie wróżyć  :smok:

W mojej wersji glosnik jest na wkretach wiec juz wielokrotnie go odkrecalem. Generalnie to on gra tak prawie normalnie z ta roznica, ze wlasnie bez zadnych basow.( Np wokal jest bardzo wyrazny ) Myslalem, ze moze jakis drucik dotyka i zwarcie robi ale jak go trzymalem w rece to nie bylo zadnej zmiany.

Kostka głośnika jest pod tą blachą do której przynitowane są prowadnice szyby.
Trzeba zdjąć cały boczek, wyjąć szybę i odkręcić blachę, żeby dostać się do głośnika - chyba, że chcesz go odnitować, to wtedy wystarczy zdjąć sam boczek.

U mnie popsuł się magnes od głośnika - urwał się jeden z zaczepów i przestało to dobrze grać.
Po wymianie głośników wszystko wróciło do normy.

Jak go wyjalem, to nie widze tam w okolicy magnesu zadnej kostki. odchodza od niego 2 kable czerwony i czarny, ktore sa przylutowane i biegna do tej gumy przy zawiasach. Jutro sprawdze jeszcze raz dla pewnosci i wtedy napisze, moze jakies zdjecia wstawie.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 01.04.2013, 21:14:23 wysłane przez gandalf_58 » Zapisane
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 01.04.2013, 21:50:24 - NIEPRZECZYTANA »

No to na pewno ktoś przy nich grzebał.
W oryginale są nity i kostka.
Tu masz fotki:
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1653.msg267490#msg267490

gandalf_58
Świeżak

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 02.04.2013, 11:28:21 - NIEPRZECZYTANA »

Otóż rozkręciłem drzwi i ukazał mi się taki widok, jak na zdjeciach. Dodatkowo widze, ze na Twoich zdjeciach od kostki ida 4 kable 2 czerwone niebieski i zolty, do mojego glosnika sa przylutowane tylko czerwone ( ale tak bylo od zawsze), ten niebieski i zolty u mnie wisialy luzno (zdjecie). Nie chce nikogo oskarzac, ale mi to wyglada na jakas podmiane glosnikow w warsztacie. Tylko zastanawia mnie, dlaczego nie podlaczyli tych kabli (niebieskiego i zoltego) tylko je ucieli i zaizolowali?

Poruszalem kabelkami ale nic to nie dalo, zaobserwowalem, ze to wlasnie lewy cos nie dziala poprawnie a prawy chyba jest dobry, czyli to jednak glosnik by sie zepsul?

http://imageshack.us/a/img208/8374/dsc02574dd.jpg
http://imageshack.us/a/img41/4395/dsc02578d.jpg
http://imageshack.us/a/img571/825/dsc02580gy.jpg
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 02.04.2013, 11:30:04 wysłane przez gandalf_58 » Zapisane
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 02.04.2013, 11:37:49 - NIEPRZECZYTANA »

Otóż rozkręciłem drzwi i ukazał mi się taki widok, jak na zdjeciach. Dodatkowo widze, ze na Twoich zdjeciach od kostki ida 4 kable 2 czerwone niebieski i zolty, do mojego glosnika sa przylutowane tylko czerwone ( ale tak bylo od zawsze), ten niebieski i zolty u mnie wisialy luzno (zdjecie). Nie chce nikogo oskarzac, ale mi to wyglada na jakas podmiane glosnikow w warsztacie. Tylko zastanawia mnie, dlaczego nie podlaczyli tych kabli (niebieskiego i zoltego) tylko je ucieli i zaizolowali?

Poruszalem kabelkami ale nic to nie dalo, zaobserwowalem, ze to wlasnie lewy cos nie dziala poprawnie a prawy chyba jest dobry, czyli to jednak glosnik by sie zepsul?

http://imageshack.us/a/img208/8374/dsc02574dd.jpg
http://imageshack.us/a/img41/4395/dsc02578d.jpg
http://imageshack.us/a/img571/825/dsc02580gy.jpg

To na pewno nie są oryginalne głośniki, dlatego nie masz kostki i nie są przynitowane - jak nie zapomnę, to cyknę Ci fotkę oryginalnego głośnika, bo mam jeden w garażu.
Oryginalne głośniki są jednodrożne, a te dwa kabelki idą do małego głośnika (wysokotonowego) mocowanego na samej górze drzwi.
Sprawdź, czy masz ten mały głośnik, bo jak go nie ma, to i przewody nie były potrzebne, dlatego są zaizolowane a nie podłączone...

gandalf_58
Świeżak

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 02.04.2013, 11:43:28 - NIEPRZECZYTANA »

Aż nie wierze.. Oni nawet na filtr powietrza za 50 zł sie polasili w tym warsztacie. Małych chyba nie mam, bo nigdy nie slyszalem, zeby graly. Jakbym teraz kupil male i chcial je zamontowac, to skad kable podciagnac? I jakie kupic glosniki, zeby przy takiej instalacji je poprawnie zamontowac?

W ogole sam glosnik wyglada tak :  http://img268.imageshack.us/img268/2190/dsc02573.JPG
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 02.04.2013, 11:48:30 wysłane przez gandalf_58 » Zapisane
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 02.04.2013, 12:06:46 - NIEPRZECZYTANA »

tak wygląda oryginał (zdjęcie zapożyczone z aukcji)

gandalf_58
Świeżak

« Odpowiedz #13 - Wtorek, 02.04.2013, 12:40:46 - NIEPRZECZYTANA »

To na pewno nie są oryginalne głośniki, dlatego nie masz kostki i nie są przynitowane - jak nie zapomnę, to cyknę Ci fotkę oryginalnego głośnika, bo mam jeden w garażu.
Oryginalne głośniki są jednodrożne, a te dwa kabelki idą do małego głośnika (wysokotonowego) mocowanego na samej górze drzwi.
Sprawdź, czy masz ten mały głośnik, bo jak go nie ma, to i przewody nie były potrzebne, dlatego są zaizolowane a nie podłączone...

A jak powinna wygladac kostka przy radiu? Bo ja szczerze powiedziawszy nie pamietam, zeby z drzwi poza tym brazowym i czerwonym kablem jakies inne lecialy, wiec jak tu maly glosniczek podlaczyc?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #14 - Wtorek, 02.04.2013, 14:44:33 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: gandalf_58
wiec jak tu maly glosniczek podlaczyc?
do glosnika duzego, syczek ma juz odpowiednia zwrotnice
ale masz tu profanacje zrobiona, nie dosc ze oryginalne glosniki zastapione 2 droznymi to jeszcze wycieta kostka i brak dystansow

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Brak niskich tonów w głośnikach seat ibiza 6l
Skocz do: