Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Seat Toledo 1.8 99r. - Mrugające kontrolki, sygnały dźwiękowe itd. podczas jazdy  (Przeczytany 2766 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kalif81 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Toledo, 1.8 20V, 99 r.

« Sobota, 14.07.2012, 15:59:31 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,

Jestem posiadaczem Seata Toledo II, 1.8 benzyna, 20V, rocznik 1999. Ostatnio dzieje się coś niedobrego z moim autem i jak na razie mechanicy nie potrafią znaleźć przyczyny problemu, dlatego też zwracam się o pomoc do forumowiczów.

Objawy są następujące: co jakiś czas podczas jazdy lub postoju z zapalonym silnikiem, zaczynają mrugać diody ABSu i hamulca ręcznego, towarzyszy temu sygnał dźwiękowy (3 piknięcia), na chwilę przygasają lekko światła, a także podświetlenie zegarów i przycisków na desce rozdzielczej, jeżeli włączone jest radio z głośników słychać dziwny trzask, natomiast samo auto zachowuje się jakby na sekundę, dwie straciło całkowicie moc - czuć szarpnięcie, po czym dalej jedzie normalnie. Wszystkie wspomniane przeze mnie objawy pojawiają się równocześnie - czasami występują raz, czasami powtarzają się kilka razy pod rząd.

Zaobserwowałem, że objawy występują, gdy włączonych jest kilka urządzeń równocześnie np. raz miałem włączoną klimatyzację, światła mijania i grało radio - objawy występowały dopóki nie wyłączyłem klimatyzacji. Innym razem włączone były nawiewy (nie klimatyzacja), radio, światła mijania - chciałem włączyć długie światła, od razu zaczęły się dziać cyrki. Często to też pojawia się kiedy np. przy włączonych nawiewach i radiu próbuję zamknąć/otworzyć szybę. Mimo że mrugają diody ABSu i hamulca ręcznego, problem pojawia się również, gdy w ogóle nie używam hamulców. Zabrzmi to nieco dziwnie, ale mam również wrażenie, że problem pojawia się częściej w cieplejsze dni.

Samochód był u mechanika, podłączany pod vaga, który wskazał jakiś problem z czujnikiem temperatury powietrza, który rzekomo znajduje się w przepływomierzu. Przepływomierz został wymieniony, ale vag dalej pokazuje ten sam problem. Przy okazji wyszedł jakiś problem z sondą lambda, ale nie wydaje mi się, że tutaj tkwi przyczyna, choć mogę się mylić.

Będę bardzo zobowiązany za jakieś pomysły, wskazówki, a może ktoś doświadczył podobnych problemów? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Seat Toledo 1.8 99r. - Mrugające kontrolki, sygnały dźwiękowe itd. podczas jazdy
Skocz do: