Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak otworzyć klapę tylnego siedzenia od strony bagażnika.  (Przeczytany 11608 razy)
marcind Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 1.4 Stella z 2001

« Czwartek, 02.02.2012, 17:49:22 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Jak wielu z nas zamarzły mi drzwi, prawdopodobnie mechanizm otwierający.
Wyszło na to, że jutro rano potrzebuję samochód a otworzyc go nie mogę.
Nie mam możliwości podciągnięcia suszarki jak to juz poczytałem w różnych forach, WD psikałem w zamki ale nie pomogło.
Mogę otworzyć bez problemu bagażnik i tu moja nadzieja.

Czy można (i jak) otworzyć tylne sedzenie od strony bagażnika?
Zupa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba SE '98 1.6 LPG

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 02.02.2012, 19:25:56 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie zawsze też dało się tylne drzwi otworzyć. Niestety nie chcę Cię martwić ale prawdopodobnie nie ma takiej możliwości. Ewentualnie jak zbadasz budowę tego zatrzasku to może jakieś magiczne wyginanki z drutu by go mogły odblokować :) Ale nie wróże nic dobrego.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #2 - Piątek, 03.02.2012, 08:32:21 - NIEPRZECZYTANA »

Siłowo wypchaj w górę maskownice głosników w tylnej półce i tamtędy akrobatycznie udaje się sięgnąć do bolców blokujących składanie oparć tylnych siedzeń. Nie łatwe, ale raz byłem zmuszony w ten sposób wejść do auta, bo zatrzasnąłem sobie kluczyk wewnątrz, jedynie bagażnik został otwarty.
Ręka była po tym kontuzjowana, przeciąłem skórę o jakiś kawałek blachy, ale operacja się udała.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Zupa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba SE '98 1.6 LPG

« Odpowiedz #3 - Piątek, 03.02.2012, 09:27:45 - NIEPRZECZYTANA »

Przecież głośniki są przykręcone od góry do owej blachy. Więc chyba ciężko się dostać tą drogą bez niszczenia głośników.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #4 - Piątek, 03.02.2012, 09:56:49 - NIEPRZECZYTANA »

Głośniki na tylnej półce nie są przykręcone do owej blachy, tylko do owej półki...
Jeśli się ma w tym miejscu głośniki to raczej niewykonalne, ale jeśli są tam puste otwory, a raczej większość ludzików tam głośników nie montowała z racji niestandardowych gabarytów, to jak najbardziej wykonalne. Sama maskownica jest tylko na zatrzaskach.
« Ostatnia zmiana: Piątek, 03.02.2012, 09:59:59 wysłane przez Leemarvin » Zapisane

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #5 - Piątek, 03.02.2012, 10:35:16 - NIEPRZECZYTANA »

a najprosciej to tak:
wsun rękę miedzy kielich a oparcie kanapy i palcami odblokuj zatrzask/zapadkę zatrzaskową,
osobiscie robiłem to kilukrotnie ;) da się.

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
marcind Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 1.4 Stella z 2001

« Odpowiedz #6 - Piątek, 03.02.2012, 12:38:36 - NIEPRZECZYTANA »

Za późno napisałem tego posta :) ponieważ dziś na 8 potrzebowałem samochód :) a widzę że jakieś sposoby są :)
 tak czy inaczej spróbuję się dostać do środka w wolnej chwili by mieć "doświadczenie" na czas późniejszy :)

przed dchwilą sprawdziłem :)    można :ok:
u mnie głośniki były (nie miałem potrzeby zaglądania do nich od zakupu samochodu), ale nie przykręcone, prawdopodobnie trzymały się magnesem blachy :) 
wypchnąłem je od strony bagaznika do góry i wyszły razem z maskownicą, później popchnąłem półkę, spinki "puściły", półka sie uniosła i spokojnie mogłem ręką odblokować złożenie tylniego siedzenia :)
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 05.02.2012, 17:46:18 wysłane przez marcind » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Jak otworzyć klapę tylnego siedzenia od strony bagażnika.
Skocz do: