Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Komputer nie działa - gdzie on fizycznie jest ??? Toledo 1,9
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Komputer nie działa - gdzie on fizycznie jest ??? Toledo 1,9 (Przeczytany 20797 razy)
dinx
Gość
«
Wtorek, 18.04.2006, 19:35:58 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam
Kupiłem Toledo z Niemiec. Niestety na wyswietlaczu nie wyświetla żadnych informacji poza godziną. Czy coś się odpieło ? Gdzie fizycznie znajduje się komputer: pod maską, w środku i jak wygląda ?
Ponadto pilnie potrzebuję schematu instalacji elektrycznej Toledo 1 - 1,9TDI rok 1995 - muszę pilnie założyć alarm. Autko jest bez żadnych zabezpieczeń i nie chcę go stracić. Można przesłać na maila mia(małpa)neostrada.pl - Z góry wielki dzięki.
Chciałbym także wymienić pasek rozrządu i napinacz(e) - jaki jest koszt części i wymiany. Na ile mam się szykować ?
Co z olejem. Nie wiem jaki był. Chcę go zmienić ale nie wiem na jaki. Może macie jakieś sugestie ?
Bradzo proszę o poradę. Chciałbym te rzeczy porobic jak najszybciej. Z góry wielkie Dzięki
i pozdrawiam.
Toleedo_Mi
Gość
«
Odpowiedz #1 -
Wtorek, 18.04.2006, 21:13:47 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam!
Co do wyświetlacza - nic poza godziną nie będzie wyświetlał jeżeli nie masz: a) symboli oleju, km/h i innych wokół wyświetlacza godziny b) guzika MFA na przełączniku wycieraczek (ta prawa wajcha przy kierownicy, lewą obsługujesz kierunkowskazy), żeby ten cały cyrk obsługiwać.
Alarm - fajna sprawa, ale pomyśl o blokadzie skrzyni biegów. Alarm różnie kosztuje - od 100 zł (nie polecam) do 800 (bdb, wystarczy dla Toledo) + montaż. Blokada - około 200 do 400 z montażem.
Rozrząd - w moim przypadku (Toledo 1.9 TDI AFN 110 KM 1998 rok) - komplet z montażem 800 zł. Ważne - sprawdź dokładnie modele napinaczy i paska dla swojego numeru silnika - u mnie potencjalnie pasowały 4, w końcu założyłem jedyny autentycznie pasujący. Polecam Contitech (jedna z marek Continentala).
Co do oleju.... Są różne szkoły, ale jeżli nie wiesz co było - zalej mineralnym (zaraz podniosą się głosy że Turbina, wtryski itp.) ale sam nie wiesz co lali w Twojego furaka w Niemczech, nie wiem jaki masz przebieg, a jeżeli zalejesz półsyntetyk lub syntetyk w miejsca minerala- możesz roszczelnić silnik i dopiero wpaść w koszty. Zwróć uwagę, żeby olej spełniał normy. Ja leję Castrola Highmileage 15 W 40, zgodny z VW 505.00 (80 zł za cztery litry, filtry FILTRON). Na forum jest bardzo silne lobby Motula (marka oleju) - ekstraklasa ale odpowiednio kosztuje.
Przy okazji sprawdź stan uszczelek: pod kapą zaworową, miski olejowej, czy nie ciekną uszczelniacze przegubową, uszczelka pod kołem pasowym, końcówki drążka i najlepiej podłącz VAG-a (komputer serwisowy grupy VW). Jakby co pytaj na forum.
Pozdrawiam i miłej jazdy Toledziakiem!
dinx
Gość
«
Odpowiedz #2 -
Środa, 19.04.2006, 22:50:32 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mam wszystkie znaczki dookoła wyswiatlacza i w manetce wycieraczek guzik MFA oraz przełącznik 0-1-2-0, ale nic sie nie pokazuje po wciśnięciu którgokolwiek guzika. Co do paska mama na oku zestaw rozrządu SKF (niemiecki) w cenie 460,- ale dostanę go za 300,- chyba sie zdecyduję. Dobry alarm dostałem w prezencie a montaż przez Teścia będzie dokonywany + odciecie zapłonu z ukrytym włącznikiem (niezależny od alarmu). Chyba znalazłem dzis skrzynkę komputera - pod maską po stronie kierowcy zaraz u dołu szyby przedniej. czekam na Teścia - potwierdzi to.
Jobski
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 -
Czwartek, 20.04.2006, 19:31:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
ale wiesz że auto musi być właczone aby coś się zmieniło po wciśnięciu guzika MFA
Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
dinx
Gość
«
Odpowiedz #4 -
Czwartek, 20.04.2006, 20:07:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Czy auto włączone, czy wyłączone - bez różnicy. Nic oprócz godziny nie pokazuje. Po prostu tragedia.
Toleedo_Mi
Gość
«
Odpowiedz #5 -
Czwartek, 20.04.2006, 21:19:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
Istnieje też mozliwość, że Twój Toledo nie ma komputera z funkcją MFA, tylko ktoś przełożył manetkę i zegary, ale to raczej mało prawdopodobne. Stawiam w razie czego na awarię przekaźnika przycisku MFA w manetce.
Pozdrawiam!
dinx
Gość
«
Odpowiedz #6 -
Piątek, 21.04.2006, 18:08:11 -
NIEPRZECZYTANA
»
Nikt nie wie gdzie jest "pudełko" komputera w Toledo ??? No nie wierzę. :neutral: Ja od dwóch miesięcy mama Toledo i po chwili poszukiwań chyba znalazłem tę skrzyneczkę. Najprawdopodobniej jakieś styki sa zaśniedziałe albo coś nie kontaktuje.
Jamal
Gość
KOmputer pokładowy Toledo II 1.9 TDI
«
Odpowiedz #7 -
Poniedziałek, 13.10.2008, 10:05:38 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam. Kupiłem Tolka z 22.11.1999 r. z silnikiem 110 konnym 1.9 TDI. Pytanie mam czy w tym samochodzie jest komputer pokładowy. Chodzi mi o informacje odnosnie spalania, kilometrów, temp. Mam co prawda na zegarach po środku dwie takei linie w których wyświetla mi temp zewnętrzną a w górnej informacje z radia ale żadnych informacji o spalaniu. dajcie znac jak to jest.
od KYS: Używaj opcji szukaj. Jest kilkanaście tematów dotyczących komputera pokładowego.
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 13.10.2008, 12:29:10 wysłane przez KYS
»
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
Odp: Komputer nie działa - gdzie on fizycznie jest ??? Toledo 1,9
«
Odpowiedz #8 -
Poniedziałek, 13.10.2008, 12:32:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Masz w lewej manetce przyciski od MFA?
ASZ + FJW = T
DI
Jamal
Gość
«
Odpowiedz #9 -
Wtorek, 14.10.2008, 06:02:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
No właśnie nie ma. Szczerze mówiąc juz wiem wszystko co i jak z tym komputerem. temat można uznać za nie aktualny. Pozdrawiam
bialy482
Świeżak
Samochód: Seat Toledo 1.9 TDI 2000r
Problem z Komputerem Pokładowym
«
Odpowiedz #10 -
Środa, 27.01.2010, 19:16:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam. Mam problem z komputerem pokładowym, a dokładniej ze wskaźnikiem chwilowego zużycia paliwa i średniego zużycia paliwa. Miałem problemy z akumulatorem, odłączyłem go. Od tej pory komputer pokazuje chwilowe zużycie paliwa 10l/100km, podczas jazdy jak i podczas postoju. Natomiast średnie zużycie wynosi cały czas 0.
Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam
od KYS: Najpierw przeczytaj regulamin forum, a później pisz posty!
«
Ostatnia zmiana: Środa, 27.01.2010, 21:32:53 wysłane przez KYS
»
Qba
Użytkownik
Odp: Problem z Komputerem Pokładowym
«
Odpowiedz #11 -
Środa, 27.01.2010, 19:48:39 -
NIEPRZECZYTANA
»
chwilowe cały czas pokazuje CI 10l? średnie to może pewnie dlatego, że nie ma jeszcze wyliczonego średniego spalania, musisz przejeździć parę kilometrów i wtedy powinno się coś pokazać
https://nawstecznym.pl
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
«
Odpowiedz #12 -
Środa, 27.01.2010, 23:26:20 -
NIEPRZECZYTANA
»
bialy482
, skasuj kompa i pojezdzij troche
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Łanio
Świeżak
Samochód: Toledo 2, 2000, 1,6 sr
«
Odpowiedz #13 -
Piątek, 03.10.2014, 19:59:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
Odświeżam temat bo 4 latach
mam problem po wymianie komputera, mianowicie gdy samochod jest odpalony chwilowe spalanie pokazuje 10l bez mozliwosci skasowania wartosci, natomiast srednie spalanie wynosi 0.0 , nie rozumiem pozycji km/h ... pokazuje na postoju raz 3 , raz 2... gdy ruszę srednie spalanie wzrasta niczym sekundnik zegarka, az dochodzi do 30 l i wyzej, natomiast chwilowe sie wacha pomiedzy 15, a 20 ...
irocket
Użytkownik
Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM
«
Odpowiedz #14 -
Piątek, 03.10.2014, 20:07:59 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dobrze przewody podpięte? Numery starego i nowego kompa są identyczne?
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»