+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Gąbka z nawiewu
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gąbka z nawiewu  (Przeczytany 15255 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
cargo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza II '99 1.4

« Sobota, 23.07.2011, 16:57:54 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, nie znalazłem podobnego wątku więc zaczynam nowy.
Otóż mam problem z nawiewem, od jakiegoś czasu wylatują mi z niego niewielkie kawałki gąbki. Ktoś z Was wie czym to może być spowodowane? Co muszę przeglądnąć?
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #1 - Sobota, 23.07.2011, 19:07:33 - NIEPRZECZYTANA »

Obstawiam, że nie masz filtra powietrza i przelatują Ci syfy z zewnątrz przez cała wentylację.
kula Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza 1.9d 94 & cordoba sx 1.6AFT 96

« Odpowiedz #2 - Sobota, 23.07.2011, 20:06:27 - NIEPRZECZYTANA »

Pod konsolą środkową,są 2 klapy które zamykają i otwierają przepływ powietrza np. góra-dół-szyba i one dookoła mają uszczelnienie z gąbki-pianki, tam szukaj,

kula
cargo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza II '99 1.4

« Odpowiedz #3 - Sobota, 23.07.2011, 23:52:10 - NIEPRZECZYTANA »

mac456x9, na pewno nie jest to z zewnątrz, ale dzięki :)
kula, to jest bardzo prawdopodobne, możesz mi dokładniej opisać jak się do tego dobrać?
Z tego co zauważyłem taka gąbka jest pod plastikami, zaczęło mi się tak dziać po tym jak siadł mi termostat i aby dojechać do mechanika silnik był chłodzony poprzez włączenie ogrzewania na full, wtedy bardzo nagrzała się deska rozdzielcza pod szybą.
Chodzi mi o to co mam zrobić aby ta gąbka nie przedostawała się do nawiewu.
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #4 - Sobota, 23.07.2011, 23:53:37 - NIEPRZECZYTANA »

Ta gąbka ma taki ciemno szary kolor?
Żeby dostać się do tych gąbek to jest trochę roboty, bo trzeba porozbierać dośc dużo. Ale... może wystarczy wyjąć same kratki (podwadza się delikatnie z jednej strony) i zobaczyć na klapki które zamykają dopływ powietrza z danego kanału. (zamykają dany nawiew)
A co do tego, że nagrzała Ci sie deska. Nie wiem czy to Cie pocieszy czy nie, ale każdej zimy używam ogrzewania na full dotąd aż deska będzie gorąca bo lubię mieć ciepło w samochodzie. I nigdy nie miałem numeru z wylatywaniem czegokolwiek z nawiewu.
« Ostatnia zmiana: Sobota, 23.07.2011, 23:57:14 wysłane przez mac456x9 » Zapisane
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 24.07.2011, 00:10:18 - NIEPRZECZYTANA »

gabka jest pewnie z klapy cieplo zimne na tych malych zaslonkach od kratek tam gabka jest ale malo kiedy sie uszkadza. Na glownej klapie jest tej gabki 20x15 cm a najgorsze jest to ze w tej klapce sa duze otwory i tam najczesciej gabka sie rozpada.
Zeby sie do tego dobrac trzeba cala deske wyciagnac a pozniej nagrzewnice i ja rozpolowic.
W zimie bedziesz to odczuwal bo zimne powietrze nie bedzie dobrze odizolowane od cieplego i bedzie wialo tez zimnym

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
tolo polo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: SEAT TOLEDO II 1999r 1.9 TDI 90KM

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 31.01.2013, 14:50:20 - NIEPRZECZYTANA »

wiem cos o tej gobce mowicie dobrze ale jest tez ona pod filtrem kabinowym w toledzie sie wie  i pelni role takiej uszczelki jes t brudna i tlusta
duke1985 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza II FL 1.9TDI

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 16.04.2018, 09:24:51 - NIEPRZECZYTANA »

Mam ten sam problem. Od jakiegoś czasu ciągle wylatują drobne części, ciemno brązowej gąbki. Wydaje mi się, że zaczęły wylatywać od od czasu, gdy oddałem auto do czyszczenia nawiewów i klimatyzacji. Dodatkowo zauważyłem, że deska w miejscu pod radiem (tam gdzie jest wolna przestrzeń) albo mi się nagrzewa - w przypadku ustawienia wyższej temperatury, albo mocno chłodzi - w przypadku niższej temperatury. Ściany schowka również zachowują się podobnie. Dodatkowo ustawienie temperatury przestało być tak dokładne jak było w przeszłości. Do dzisiaj nie bardzo wiem o co chodzi ale...niedawno natrafiłem na pewien ślad. Przypadkowo musiałem wyjąć radio i okazało się, że za radiem jest tunel nawiewu i ten tunel, nie wiem dlaczego, ma szczelinę tak na 2 cm i tą szczeliną wylatuje powietrze, które "hula" sobie po wnętrzu. Będę próbował w jakiś sposób uszczelnić tą szczelinę. O rezultatach poinformuje za jakiś czas.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Gąbka z nawiewu
Skocz do: