+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Imitacja alarmu - migająca dioda 12V
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Imitacja alarmu - migająca dioda 12V  (Przeczytany 31121 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Odpowiedz #15 - Niedziela, 24.07.2011, 08:34:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: punchoo
Wszystko zależy od alarmu.... nie ma na to reguły - a dobry elektronik poradzi sobie z różnymi częstotliwościami migania - po kosztach....

Zaznaczyłem, że chodzi mi o alarm o którym pisałem wcześniej - a zrobić nietypowe miganie to faktycznie jakieś wyjście... jednak... - jakbym miał upatrzone auto, to chyba najpierw bym je obserwował - mając diodkę trzeba mieć i ukryty wyłącznik - widać jak na dłoni, że właściciel auta coś tam robi, zaczyna mrygać dioda, właściciel wychodzi nadal mryga, zamyka drzwi kluczykiem.. nic się nie zmienia.. - widać że lipa  :(

Jasne, ze żaden alarm nie odstraszy nam fachowca który chce mieć to auto - no ale pewnie zadziała odstraszająco na małych podwórkowych "złodziejaszków" i np ochroni nasze radio ;) - a funkcje dodatkowe to przecież taki "moduł komfortu" - może zamykać okna, a mi się np podobało, że wysiadając z auta włączają mi się oba kierunki - coś a'la awaryjne - mrugały tak chyba 10s.. (chyba ze wcześniej zamknąłem drzwi)  niby bajer, ale wg mnie pożyteczne - pokazuje innym, żeby zachować ostrożność :)

Napisano: Sobota, 23.07.2011, 21:32:36

Wszystko zależy od alarmu.... nie ma na to reguły - a dobry elektronik poradzi sobie z różnymi częstotliwościami migania - po kosztach....

Napisano: Sobota, 23.07.2011, 21:33:48

dobry elektronik poradzi sobie z różnymi częstotliwościami migania - po kosztach....

Zaznaczyłem, że chodzi mi o alarm o którym pisałem wcześniej - a zrobić nietypowe miganie to faktycznie jakieś wyjście... jednak... - jakbym miał upatrzone auto, to chyba najpierw bym je obserwował - mając diodkę trzeba mieć i ukryty wyłącznik - widać jak na dłoni, że właściciel auta coś tam robi, zaczyna mrygać dioda, właściciel wychodzi nadal mryga, zamyka drzwi kluczykiem.. nic się nie zmienia.. - widać że lipa  :(

Jasne, ze żaden alarm nie odstraszy nam fachowca który chce mieć to auto - no ale pewnie zadziała odstraszająco na małych podwórkowych "złodziejaszków" i np ochroni nasze radio ;) - a funkcje dodatkowe to przecież taki "moduł komfortu" - może zamykać okna, a mi się np podobało, że wysiadając z auta włączają mi się oba kierunki - coś a'la awaryjne - mrugały tak chyba 10s.. (chyba ze wcześniej zamknąłem drzwi)  niby bajer, ale wg mnie pożyteczne - pokazuje innym, żeby zachować ostrożność

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
mik33 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Audi A6 4F. 2,0 TDI/ czarny dupowoz/ B Klasse 2,0 cdi

« Odpowiedz #16 - Niedziela, 24.07.2011, 08:42:14 - NIEPRZECZYTANA »

taka  migajaca  diodke  mozesz  kupic  kompletna  z obudowa za grosze  w  sklepie lu gieldzie .

Duzo gratow do AFN, pompy opony wtryski  leza w garazu
kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Odpowiedz #17 - Niedziela, 24.07.2011, 08:49:27 - NIEPRZECZYTANA »

dobry elektronik poradzi sobie z różnymi częstotliwościami migania - po kosztach....

Jasne, ze żaden alarm nie odstraszy nam fachowca który chce mieć to auto - no ale pewnie zadziała odstraszająco na małych podwórkowych "złodziejaszków" i np ochroni nasze radio ;) - a funkcje dodatkowe to przecież taki "moduł komfortu" - może zamykać okna, a mi się np podobało, że wysiadając z auta włączają mi się oba kierunki - coś a'la awaryjne - mrugały tak chyba 10s.. (chyba ze wcześniej zamknąłem drzwi)  niby bajer, ale wg mnie pożyteczne - pokazuje innym, żeby zachować ostrożność

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
fikus911 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba GT 99 TDI AFN

« Odpowiedz #18 - Poniedziałek, 19.03.2012, 22:26:40 - NIEPRZECZYTANA »

hej podepnę się pod temat, mam cordobę w której jest fabryczny  alarm, który działa ( sprawdziłem). Ale  uzbraja  się tylko podczas zamykania auta kluczykiem, zamykanie  pilotem  nie powoduje uzbrojenia alarmu. Nie można  też   domknąć  szyb   przy pomocy kluczyka. Proszę o wskazówkę
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #19 - Poniedziałek, 19.03.2012, 22:29:22 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: fikus911
Nie można  też   domknąć  szyb   przy pomocy kluczyka. Proszę o wskazówkę
bo nie bylo takiej opcji fabrycznie, musisz dokladac modul - poszukaj no forum bo jest nawet instrukcja
a co do alarmu to bedziesz musial go raczej wymienic na uniwersalny

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
fikus911 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #20 - Wtorek, 20.03.2012, 16:41:37 - NIEPRZECZYTANA »

właśnie ze jest taka opcja  bo sprawdzałem w serwisie  seata  tylko pan serwisant chciał  okolo 250 zł za coś takiego, a miałem  toledo 1M TDI  99rok i tam taka opcja  była  kiedy przytrzyma  się klucz w pozycji zamykania w zamku  to szyby  się domykały odwrotnie otwierały. A alarm czemu mam wymieniać na uniwersalny?
   Fajna diodka miga  kolo grzybka zamykania drzwi i alarm reaguje na otwarcie drzwi, klapy bagażnika i współpracuje  z immobilizerem fabrycznym. Tylko czemu nie  uzbraja się po zamknięciu  zamka centralnego za pomocą pilota?
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 20.03.2012, 17:38:08 - NIEPRZECZYTANA »

fikus911, a nie pomyślałeś, że w ibizie może nie być takiej opcji i moduł trzeba dokładać.
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #22 - Wtorek, 20.03.2012, 17:52:45 - NIEPRZECZYTANA »

fikus911, a jaki masz centralny zamek?
Pneumatyczny czy elektryczny?
Jak sterujesz centralnym? Masz w kluczyku przyciski czy oddzielny pilot?
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 20.03.2012, 17:55:11 wysłane przez mac456x9 » Zapisane
fikus911 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #23 - Wtorek, 20.03.2012, 19:41:56 - NIEPRZECZYTANA »

Napęd centralnego  zamka jest pneumatyczny,  sterowanie  centralnego zamka jest w kluczyku oryginalny simens sterowanie radiowe. Widziałem coś podobnego nawet w  VW golfie III, fakt była to wersja VR6. Ale  na ile to było oryginalne, na ile przekładka ale działało. Ale  co w każdym Toledo 1M, który ma sterowanie  centralnym zamkiem pilotem i elektryczne szyby jest i nie musi być to wersja Magnus, a w Cordobie  w wersji GT nie ma? Miałem Toledo  wersji Magnus TDI AFN 99r i jedynie czego nie było w wyposażeniu samochodu to tylne szyby elektryczne i  tzw "pół skórę" Nie miał  alarmu i skórzanej kierownicy tylko takie różnice były. Musze poszukać  naklejki  z kodami wyposażenia.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 20.03.2012, 19:50:33 wysłane przez fikus911 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #24 - Wtorek, 20.03.2012, 20:27:16 - NIEPRZECZYTANA »

fikus911, Nie porownuj tolka do cordoba - to nie ta liga...
tam jest zamek z 99 roku a w cordobie z 94

asteriks Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo 1.6 16V 105KM, 2001r.

« Odpowiedz #25 - Piątek, 04.03.2016, 20:45:39 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie, czy aby wyzwolić sygnał zamknięcia/otwarcia centralnego zamka w Toledo 1M przewód zamknij/otwórz należy zewrzeć do masy?

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #26 - Sobota, 05.03.2016, 09:11:51 - NIEPRZECZYTANA »

raczej chyba do plusa ale lepiej sprawdz miernikiem

asteriks Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #27 - Sobota, 05.03.2016, 18:35:47 - NIEPRZECZYTANA »

raby, sygnały zamknij/otwórz mają 12V (mierzyłem) a centralny w 1M ponoć sterowany jest masą. Problem w tym, że gdy zewrę np. kabel zamknij do masy to nic się nie dzieje (dzieje się jedynie to że od tej pory ten sygnał już jest nieobsługiwany przez zamek, tzn. zamykając kluczykiem w tych drzwiach też nic się nie dzieje. problem ustaje dopiero po odpięciu akumulatora na chwilę)

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #28 - Sobota, 05.03.2016, 19:50:30 - NIEPRZECZYTANA »

Ponoc?
To oznacza ze robisz w nim zwarcie i komfort go odlacza.
Czy tak ciezko przechwycic sygnal zamka miernikiem przy zamykaniu?
W leonie nie grzebalem w nim ale ibiza miala sterowanie plusami.

asteriks Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #29 - Sobota, 05.03.2016, 22:13:15 - NIEPRZECZYTANA »

Dobra może źle się wyraziłem z tym 'ponoć'. Leony i Toledo 1M mają sterowanie masą.
Co masz na myśli żeby przechwycić sygnał zamka miernikiem? Mam na tym kablu 12V, gdy przekręcę kluczyk to napięcie chwilowo zanika.

Ale zgadza się - robię zwarcie do masy. A co robi w takim razie zamek? Nie zwiera tego kabla do masy?

Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Imitacja alarmu - migająca dioda 12V
Skocz do: