+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» terkotanie stukanie w silniku asz 130 km
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: terkotanie stukanie w silniku asz 130 km  (Przeczytany 3094 razy)
szynalu Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat ibiza 2003 1,9 tdi asz

« Wtorek, 21.06.2011, 17:18:10 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich serdecznie

Od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem 6l1 1,9 tdi asz 130 km do tego momentu auto nie sprawiało większych kłopotów przebieg 92 tys km po wymianie rozrządu zrobiłem troszkę ponad 2 tysiące km rolki ina pompa dolz. Ostatnio mam słyszalne terkotanie od strony rozrządu najbardziej słyszalne na postoju niesie się do kabiny ale na zewnątrz też dobrze słychać ten dźwięk- jest miarowy i obroty silnika ani sprzegło nie mają wpływu na jego nasilenie dopiero około 2 tys zanika ale to raczej silnik zagłusza to metaliczne terkotanie.Dodam jeszcze że pasek wieloklinowy był zdjęty i dzwięk pozostał wydaje się jakby dobiegał od strony koła pasowego może ktoś z was spotkał się z takim objawem? Zaniepokoił mnie pasek rozrządu w trakcie pracy silnika widać że nie porusza się równo mianowicie jeździ na rolce napinającej na boki zastanawiam się czy to jest normalne dodam że rolkę można delikatnie przepchnąć na boki o około 2mm śrubokrętem w sensie głębiej płycej zastanawiam się czy to może być wina źle zał paska lub innej części.Logi zrobiłem kąt zapłonu 0,5 więc ok nie mam pojęcia co może się dziać proszę o rady
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 21.06.2011, 17:20:38 - NIEPRZECZYTANA »

sprawdz czy wszystkie kola i rolki sa dokrecone

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
szynalu Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat ibiza 2003 1,9 tdi asz

« Odpowiedz #2 - Sobota, 02.07.2011, 19:09:14 - NIEPRZECZYTANA »

Będę musiał to zrobić zanim poślę auto do tego szarlatana szkoda że jest przy tym tyle roboty łapa nadkole osłona i  koło pasowe będę musiał kupić te specjalne nasadki. Ale dziękuję za podpowiedź jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły zamieniam się w słuch.

Napisano: Wtorek, 21.06.2011, 18:27:18

wszystko wymienione i sprawdzone koło pasowe sprzegiełko alternatora napinacz paska rozrzaądu  wymieniony na nowe przy okazji drażki kierownicze 650 mniej w kieszeni ale ciszej się zrobiło teraz słychać napinacz paska wielorowkowego ale to w przyszłym miesiącu :)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» terkotanie stukanie w silniku asz 130 km
Skocz do: