Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: komputer pokładowy kasują sie dane czy to normalne?  (Przeczytany 7638 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marcin2902 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza, 2003, 1.9 TDI 130 ps

« Czwartek, 26.05.2011, 08:37:42 - NIEPRZECZYTANA »

WITAM
jestem od niedawna posiadaczem samochodu seat ibiza 1.9 tdi z 2003r.
I mam pytanie odnosinie komputera pokładowego pokazuje mi wszystko ok tylko że gdy samochód zostanie zgaszony na około dwie godziny wszystkie normy sie zerują i zaczyna liczyć od nowa np. spalanie itp.
Nie wiem czy to normalne w ibizie? bo np. mam też opla vectre i tam średnie liczone przez komputer kasują sie tylka gdy ja je sam zresetuje.
Spiders Mężczyzna
Administrator

Samochód: Toledo '01 1.9 TDI AHF / O2 FL

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 26.05.2011, 09:08:39 - NIEPRZECZYTANA »

Zwróć uwagę czy przy tych kasujących sie danych jest wyświetlana jedynka czy dwójka. Przy jedynce moga sie kasować bo jest to dzienny pomiar, jak klikniesz resetem na chwile, na pozycji powiedzmy średniej to zobacz czy nie przełączy sie na inna wartość. Te drugie pomiary kasuje sie ręcznie przytrzymując reset.

Komputer jest tak mądry jak osoba która na nim pracuje ... 

zobacz Toledo by spiders
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 26.05.2011, 10:23:54 - NIEPRZECZYTANA »

A nie masz czasem włożonych ksenonów?

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 26.05.2011, 10:53:58 - NIEPRZECZYTANA »

WITAM
jestem od niedawna posiadaczem samochodu seat ibiza 1.9 tdi z 2003r.
I mam pytanie odnosinie komputera pokładowego pokazuje mi wszystko ok tylko że gdy samochód zostanie zgaszony na około dwie godziny wszystkie normy sie zerują i zaczyna liczyć od nowa np. spalanie itp.
Nie wiem czy to normalne w ibizie? bo np. mam też opla vectre i tam średnie liczone przez komputer kasują sie tylka gdy ja je sam zresetuje.
Jest dokładnie tak jak pisze Spiders.
Komputer pokładowy w 6L ma dwa zliczenia i to pierwsze tzw. dzienne kasuje użytkownik lub kasuje się automatycznie, gdy zapłon jest wyłączony dłużej niż 2 godziny.
Jeżeli chcesz zobaczyć dane z dłuższego okresu czasu musisz podglądać wartości z drugiego zliczenia, które kasowane jest tylko przez użytkownika.
Pomiędzy zliczeniami przechodzi się krótkim naciśnięciem przycisku "od spodu" w prawej manetce.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
marcin2902 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza, 2003, 1.9 TDI 130 ps

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 26.05.2011, 12:09:44 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki koledzy :)
i teraz już wszytsko w porzódku myślałem że nie trzyma mi jakaś bateria od komputera czy coś a to okazała się dodatkowa funkcja komputera.
dziękuje i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 26.05.2011, 12:11:06 wysłane przez marcin2902 » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» komputer pokładowy kasują sie dane czy to normalne?
Skocz do: