Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana kontrolek w prędkościomierzu cordoba 99' - fotoporada.  (Przeczytany 5926 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba <1999_1,4 i SE

« Czwartek, 26.08.2010, 21:09:12 - NIEPRZECZYTANA »

Witam .
Nie działała mi kontrolka świateł mijania.Byłem u elektryka a on zażyczył sobie 70zł za wymianę.
Nie dałem mu zarobić i sam postanowiłem zadziałać.Przy okazji zrobiłem kilka fotek,które być może przydadzą się komuś z Was.
1.Odkręcamy śrubokrętem z krótką rączką dwie śruby znajdujące się w górnej części osłony.

2.Wysuwamy delikatnie osłonę prędkościomierza lekko pochylając ją ku kierownicy.

3.Oto widok prędkościomierza po zdjęciu osłony.

4.Aby mieć lepsze dojście  wysuwamy również przełącznik świateł z deski rozdzielczej.

5.Dobieramy się do dwóch śrub trzymających nasz prędkościomierz po obu bokach.

6.Wyjmujemy delikatnie licznik-pochylając go na kierownicę.

7.Następnie lekko obracamy prędkościomierz w prawo-włącznik świateł awaryjnych musi być chwilowo włączony,
 a ramiona kierunkowskazów i włącznika wycieraczek muszą znajdować się w pozycji -na dole (ułatwi to wyjęcie licznika).

8.Wysuwamy licznik przez otwór w kierownicy,delikatnie odłączając przewód z tyłu prędkościomierza.
Na fotce widać dwa otwory od śrub mocujących licznik.

9.A tak wygląda deska po wymontowaniu licznika.
W głębi widać przewód elektryczny odłączony od prędkościomierza.

10.Tył prędkościomierza z widocznymi kontrolkami.

11.Wymontowana żaróweczka-kontrolki świateł mijania.

12.I jeszcze raz widok przepalonej żaróweczki.

13.Wymieniamy żarówkę na nową i składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
Po wymianie cieszymy się z udanej wymiany i zaoszczędzenia gotówki.

Całkowity koszt  to 2,50 zł za żaróweczkę.
Mam nadzieję,że  moja porada  przyda się - jak nie odnośnie wymiany kontrolki to może odnośnie wyjmowania licznika  :) .
Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Instrukcje, poradniki, informacje» Wymiana kontrolek w prędkościomierzu cordoba 99' - fotoporada.
Skocz do: