+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Łożyska do IBIZY
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Łożyska do IBIZY  (Przeczytany 8467 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
biolutki188
Gość

« Piątek, 24.03.2006, 08:55:56 - NIEPRZECZYTANA »

Siemka. Wiecie moze jaki numer/rozmiar maja łozyska do tylu do Seata Ibizy rocznik 94. W sklepie kosztuja okolo 30 zł a niedaleko mnie jest hurtownia lozysk i kazali mi podac numer/rozmiar lozyska. Prosze was o pomoc. Dzieki
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #1 - Piątek, 24.03.2006, 09:04:21 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "biolutki188"
Siemka. Wiecie moze jaki numer/rozmiar maja łozyska do tylu do Seata Ibizy rocznik 94. W sklepie kosztuja okolo 30 zł a niedaleko mnie jest hurtownia lozysk i kazali mi podac numer/rozmiar lozyska. Prosze was o pomoc. Dzieki

podaj jeszcze jaki silnik ma ta ibiza...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
biolutki188
Gość

« Odpowiedz #2 - Piątek, 24.03.2006, 09:08:03 - NIEPRZECZYTANA »

No wlasnie w tym problem ze nie wiem co to za silnik. W dowodzioe mam napisane ze to 1,6 a znalazlem na internecie taki sam tylko ze 1m8 wiec nie wiem dokladnie. Moge dac fotke jak potrzeba
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #3 - Piątek, 24.03.2006, 09:14:52 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "biolutki188"
No wlasnie w tym problem ze nie wiem co to za silnik. W dowodzioe mam napisane ze to 1,6 a znalazlem na internecie taki sam tylko ze 1m8 wiec nie wiem dokladnie. Moge dac fotke jak potrzeba

w katalogu inter carsu znalazłem łożyska kilku firm, ale niestety nie podają ich wymiarów  :sad:

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
biolutki188
Gość

« Odpowiedz #4 - Piątek, 24.03.2006, 09:16:51 - NIEPRZECZYTANA »

no to nie dobrze :(
Mitek
Gość

« Odpowiedz #5 - Piątek, 24.03.2006, 10:43:57 - NIEPRZECZYTANA »

raczej mamy podobne silniki i samochody. kod silnika ABU. lozyska kupilem na allegro za 29zl 2 szt + 5 zl przesylka teraz sa tansze >>>KLIKNIJ TU<<< . juz rok mija od wymiany cisza caly czas :) p.s. co ty chciales same lozyska wymienic?? a te metalowe obejmy (niewiem jak to nazwac) co sa w bebnach to co??
Łukasz
Gość

« Odpowiedz #6 - Piątek, 24.03.2006, 12:30:50 - NIEPRZECZYTANA »

biolutki dostales ode mnie zdjecia silnika??
biolutki188
Gość

« Odpowiedz #7 - Piątek, 24.03.2006, 13:11:10 - NIEPRZECZYTANA »

dostalem dzieks a mam jeszce pytanie cieszko to jest wymienic bo kupile zestaw 40zl dalem unas w sklepie  i sa tam 2 lozyska zewnetrzne i wewnetrzne odp
Mitek
Gość

« Odpowiedz #8 - Piątek, 24.03.2006, 13:23:12 - NIEPRZECZYTANA »

wymienic pikus :) najgorsze zdjac beben z kola. a wiec (podnosimy auto, zdejmujemy kolo) odkrecamy srube na srodku bebna (przed odkreceniem zdjac zawleczke)(za sruba jest duza podkladka i dalej 1 lozysko). teraz zalezy jak nam beben zejdzie ale bez mlota sie raczej sie  nieobedzie (bez mlota nie robota :)  ) jak beben nam wyszedl. to juz spokojnie. od wew. strony bebna bedzie oring pod nim 2 lozysko. teraz trzeba wybic takie 2 obraczki metalowe. i tu znowu mlotek sie nam przydaje i jego przyjaciel przecinak badz srubokret. i trzeba wybic  obraczki. (1 jest od wewnatrz 2 od zewnatrz tzn. tam gdzie lozyska byly) czyscimy wbijamy nowe obraczki delikatnie aby rowno weszly. smarujemy duzo wkladamy lozysko od wewnatrz i zakladamy oringwkladamy na piaste znowu smarujemy zakladamy 2 lozysko dokrecamy dopoki poczujemy opor i poluzujemy pol obrotu. zakladamy zawleczke i cieszymy sie z pieknie zrobionych lozysk. p.s. jak mamy wszystko na wierzchu sprawdz szczeki hamulcowe. pozdrawiam
biolutki188
Gość

« Odpowiedz #9 - Piątek, 24.03.2006, 13:28:38 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki za szczegułowy opisik Dzieks dobra to ja ide do grazuu hee zobaczymmy jak mi pujdzie 3maj sie nartyy pozdro
Łukasz
Gość

« Odpowiedz #10 - Piątek, 26.05.2006, 06:44:28 - NIEPRZECZYTANA »

Mitek dzis sprawdze Twoj opis wymiany łożyska i dam znac pozniej jak mi poszlo  ;-)
Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-05-26, 14:19 ]
noi tym sposobem wymienilem dwa tylne lozyska i jusz nie bucza  :mrgreen:  ale wystapil nowy problem  :neutral:  ze slysze takie "gluche" stuki na kole tylko nie wiem na ktorym i im szybciej jade tym tym szybsze tempo stukow jest i na odwrot  :neutral:  co to moze byc??
koper_1986
Gość

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 03.10.2006, 12:01:39 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Ja też przymierzam sie do wymiany tylnich łożysk w mojej ibi.
Zadzwonilem przed chwilą do ASO powiedzieli  mi 200 pln od jednego koła. :los:
Według mnie cena troche przesadzona. Jakie firmy polecacie ?? Na forum wyczytalem ze podobno SFK są dobre ? Na allegro znalazłem optimal. Chciałbym coś do 100 pln za dwa kola. Pozdrawiam
GREGOS
Gość

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 03.10.2006, 13:10:54 - NIEPRZECZYTANA »

Kupilem niedawno Optimala za ok. 20zl z przesylka na allegro. Wymienilem sam opierajac sie na opisie znalezionym na jakims forum. Jezdzi bez zadnych problemow ;)
koper_1986
Gość

« Odpowiedz #13 - Środa, 04.10.2006, 17:47:15 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki Gregos zamówiłem już optimale od tego gościa co ty (35 pln z przesyłką). Rozmawiałem z kolesiem, który sprzedaje łozyska polecil mi firme FAG napisał, że ich akośc jest równa oryginałowi (okolo 100 pln za dwa kola) gdyby nie to, ze wymieniam sworznie i pasek od alternatora  w ibizce to pewnie kupil bym FAG.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=153650
Pozdrawiam
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Łożyska do IBIZY
Skocz do: