+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» CB w Aucie .
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: CB w Aucie .  (Przeczytany 953197 razy)
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1395 - Środa, 09.03.2011, 20:47:58 - NIEPRZECZYTANA »

Przyznam się, że gdzieś w osobówce miałem już z takim patentem przyjemność i nie były to auta podwyższane typu Doblo czy inne woły robocze o podobnej konstrukcji.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

tchopz Mężczyzna
replikant ;)
Użytkownik

Samochód: Skoda Superb 2.0 TDI 170KM, Replika AC Cobra 2.9 V6 24v w budowie.

« Odpowiedz #1396 - Czwartek, 10.03.2011, 08:52:17 - NIEPRZECZYTANA »

W Altei i w odwróconym kiblu bez problemu wchodzi radio pod konsolę nawiewu. Tylko kubki 0,5 l przestają się mieścić.

W przypadku montażu pod sufitem to chyba kabel do gruchy by trochę przeszkadzał... :-\

--->Karawan tchopza
Replika AC Cobra w budowie - http://tchopz-cobra.blogspot.com/
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #1397 - Wtorek, 15.03.2011, 19:02:22 - NIEPRZECZYTANA »

mam okazje kupić CB UNIDEN PRO 510XL za naprawdę dobre pieniądze, nie zniszczone. Ogólnie chwalicie?
Jaką sensowną antenkę dobralibyście do tego?

Samochód: Seat Ibiza 2000 TDi 110PS ASV

« Odpowiedz #1398 - Wtorek, 15.03.2011, 19:18:42 - NIEPRZECZYTANA »

UNIDEN PRO 510XL + ANTENA CB SIRIO ML145(magnes) i bardzo dobrze mi to smiga  ;D  Powiem tak: teraz jak bym mial kupowac to na 100% radio uniden pro 510XL ale antenke jakas mniejsza bo nie jest mi taka duza potrzebna i wygodna (ale musze ja pochwalic bo jest bardzo dobra) ! Teraz chyba bym kupil sobie PRESIDENT FLORIDA !
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #1399 - Środa, 16.03.2011, 11:16:24 - NIEPRZECZYTANA »

Jak z kumplem kiedyś robiliśmy pomiary to jak pamiętam z Presidentem Sirio Triflex miał podobne osiągi :) Dlatego wolałbym już Sirio bo po co dach rysować...
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1400 - Wtorek, 16.08.2011, 21:31:13 - NIEPRZECZYTANA »

Dzisiaj testowałem mojego Lafayette na pełnym odkręconym RF Gain - zasięg spod mojego garażu (Kraków os. D303) aż do Chorągwicy pod maszt. W linii prostej jest to 14km. Był tam koleś, który też nadawał z mobilka i słyszałem go i On mnie bardzo czysto i wyraźnie. Z racji, że stał na górce - kosił zasięg z Gdowem i Kazimierzem - ja już ich w radiu słyszałem tylko jako szum - choć "Gdów" jeszcze można było wyłowić pojedyncze słowa - niestety pozostali mnie nie słyszeli.

Tak, że jak na sprzęt: Lafayette TRUCKER + Sirio ML145 - i teren zurbanizowany - to wydaje mi się, że Dobry zasięg

Napisano: Wtorek, 03.05.2011, 00:01:26

na w/w sprzęcie zauważyłem ostatnio anomalię, że auta które są w niewielkiej (koło mnie - do 3 z przodu lub tyłu) odległości są strasznie zakłócane (szum i brak zrozumienia) - natomiast sygnały nadawane z dala odbierane są czysto i idealnie - choć czasami lubią się urywać.
Czy wiecie co może być przyczyną ?
Obstawiałbym antenę - choć sprzęt był jakoś swr'owany w lutym. Zastanawiam się czy to nie problem zmasowania.
Ktoś coś podsunie - jakiś pomysł?
Zastanawiam się czy nie podrzucić przy magnesie (pod gumową podkładkę) więcej folii aluminiowej a naklejką z folii aluminiowej.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #1401 - Wtorek, 16.08.2011, 22:34:44 - NIEPRZECZYTANA »

Za blisko masz za duży sygnał i przesterowuje Ci odbiornik...
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #1402 - Piątek, 30.09.2011, 17:55:10 - NIEPRZECZYTANA »

Mam okazje nabyc okazyjnie CB President Wilson (jeszcze tego bez ASC). Ktos z forumowiczow moze korzystal z takiego radyjka? Niektorzy pisza, ze to blizniak Herbatnika, tylko okrojony z kilku funkcji, ale z tego co wiem to jednak nie do konca to jest prawda.
Interesuje mnie glownie jak wypada na tle presidenta harrego, czy unidena 520, szczegolnie w miescie

pampi Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Altea AZV+++

« Odpowiedz #1403 - Piątek, 30.09.2011, 18:16:32 - NIEPRZECZYTANA »

MARBED, President Florida nie polecam. Zwiewa od 190 na budziku. Przy mocniejszym zawianiu od TIRa jadącego z naprzeciwka też zwiewa ;( Mam już dość tego dziadostwa.

Seat Altea TDI+++ Black&Blue
kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Odpowiedz #1404 - Piątek, 30.09.2011, 19:48:22 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KKKKris
Mam okazje nabyc okazyjnie CB President Wilson (jeszcze tego bez ASC). Ktos z forumowiczow moze korzystal z takiego radyjka? Niektorzy pisza, ze to blizniak Herbatnika, tylko okrojony z kilku funkcji, ale z tego co wiem to jednak nie do konca to jest prawda.
Interesuje mnie glownie jak wypada na tle presidenta harrego, czy unidena 520, szczegolnie w miescie

KKKKris, bierz bez pytania - jeśli to takie coś:

to ja mam dokładnie takiego samego willsona. - Stara bardzo dobra szkoła budowania CB radii - łagodny dzwięk, klasyk... ech... :) - jak lubisz gałkomanię, analogowe nastawianie squelcha, głośności itp... to będziesz naprawdę zadowolony.

Uniden i pres. harry ma mniej funkcji niż willson - Herbert ma więcej - więc wg mnie wilson to dobry kompromis. w kązym razie ja nie miałem nigdy żadnych problemów z nim - teraz leży w szafie i czeka aż kupię sobie autko, ale nie pozbyłbym się go (no chyba że wlasnie na herberta :D) ps. jak chodzi ci o wersję "1" - czyli taką jak na obrazku to jak możesz to szukaj "made in malaysia" ;)

ps - jak go kupisz - mam schematy do niego - jakość taka sobie, no ale da się poznać co z czym.

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1405 - Piątek, 30.09.2011, 20:30:10 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieki za odzew. Dokadnie taki jak fotka, tyle ze nie Malezja, a Filipiny. Funkcje akurat mi nie sa potrzebne, dla mnie wystarczy (a wlasciwie musi) jak rdio ma RF-gain,Vol, SQ i przelacznik kanalow. No i info jaki kanal jest aktualnie. Osobiscie rozwazalem Herberta, ale troche zniechecaja mnie wymiary, a ze to CB jest ponoc porownywalne wiec sie nim zainteresowalem.
Co do schematow to juz mam, porownywalem z Herbatnikiem, sa roznice. W kazdym razie dzieki, jak przetestuje to cos skrobne.

kuczy Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1406 - Sobota, 01.10.2011, 09:01:31 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KKKKris
porownywalem z Herbatnikiem, sa roznice.

no są są - ale wg mnie powinieneś być zadowolony - swojego wilsona kupiłem jak pracowałem w firmie radiokomunikacyjnej, więc osobiście go sobie dostroiłem, mogłem sprawdzić na analizatorach itp... - do tego porządna antenka i masz sprzęt 1wsza klasa :)

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1407 - Czwartek, 27.10.2011, 11:39:11 - NIEPRZECZYTANA »

Mam nadzieje, jutro wracam do kraju to go kupie i potestuje. Ciekawi mnie jak wyjdzie w porownaniu do firmowych CB, glownie wlasnie do Unidena, jak i do Johnsona 1, bo i jedno takie mamy w firnmie.

Napisano: Sobota, 01.10.2011, 16:14:42

Po kilkunastu dniach użytkowania wrażenia pozytywne. W trasie odsłuch podobny do poprzednio posiadanego TTi, ale lepszy. Sporo większa czułość, nieraz RF na 9-12. Dużo lepiej radzi sobie w mieście, choć też trzeba go sporo skręcić, bo potrafi łapać nadawców z przeciwnego końca miasta (Radom). W porównaniu do poprzednika sporo mniej szumów i trzasków. Antena cały czas ta sama, Wilson Little Will na magnesie.
Cały czas myślę nad zmianą na jakąś na reling poniże 140cm. Jeszcze szukam jaką, może coś takiego: SIRIO SG CB 1000 albo SIRIO TURBO 1000, czy SIRIO PERFORMER 600?
Doradzi ktoś?
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 27.10.2011, 11:40:48 wysłane przez KKKKris » Zapisane

kuczy Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1408 - Czwartek, 27.10.2011, 17:13:41 - NIEPRZECZYTANA »

Oj już rok w tym fachu nie robię i widzę, że znów jakieś nowości ;) - antenka to antenka - jest ich milion, bo trzeba klientowi zawsze jakąś "nowość" zaoferować.

Jakiś rok temu chwaliłem sobie i potwierdzone przez klientów firmy w jakiej pracowałem
SIRIO SNAKE  - przy trasach mieszanych (miasto-poza),
SIRIO MINI SNAKE - przy jeździe w większości w mieście.

Widzisz - jak pisałeś - masz sporą czułość (od tego jest rf gain, żebyś nie słyszał ludzi spoza obszaru jaki ciebie interesuje) - więc spora czułość + długaśna antena z dużym zyskiem = pełno śmieci i konieczność zmniejszania czułości odbiornika :) (a poza miastem możesz za to poszaleć)

czemu snake i mini snake? - bo mają do strojenia dwie gwintowane obrączki, więc strojenie jest banalnie proste i można (przypilnuj fachowca) zestroić je bdb. część anten stroi się przycinając "bat", więc jak ktoś za bardzo przytnie to potem nie dospawa przecież :D

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1409 - Piątek, 28.10.2011, 05:49:33 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki za sugestie, jak to u mnie pewnie zanim kupię to wiosna bedzie. Staram się nie robic pod "na szybko". Pierwsza z nich ma bardzo sprytny sposób składania, bez żadnego odkręcania. Pewnie jak coś kupie to napiszę wrażenia.

Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» CB w Aucie .
Skocz do: