+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» CB w Aucie .
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 84 85 [86] 87 88 ... 96   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: CB w Aucie .  (Przeczytany 953344 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #1275 - Czwartek, 18.11.2010, 21:46:53 - NIEPRZECZYTANA »

Tachopz, Wilson nie ma ogranicznika niestety. Jak odrkęcisz bat to zdejmując magnes latwo możesz zdjąć pokrywkę plastikową z cewki i magnesu... Ogólnie uszczelnili to klejem na gorąco zamiast silikonem. Moja rada, dotnij podkładkę z laminatu do płytek 1,5mm, koniecznie szklanoepoksydowego i nagwintuj w niej otwór M8. Jak nakręcisz na wystający gwint od anteny i odpowiednio dopiłujesz to bat się wkręca jak dawniej, a już nie zejdzie pokrywka. Warto to zrobić, bo przy zerwaniu pokrywki uszkadza się folia uszczelniająca od spodu i jest w sumie po antenie jak się nie uszczelni...

Ja zainwestowałem w Sirio Triflex'a i w sobotę montuję :). Dlaczego, bo raz że już się nie muszę martwić o to czy mi ukradną antenę jak na chwilę stanę pod sklepem/uczelnią. Poza tym nie rysuję dachu i nie muszę jej co chwila wyciągać...
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1276 - Czwartek, 18.11.2010, 21:55:07 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: olinek2
Ja zainwestowałem w Sirio Triflex'a i w sobotę montuję :)
no pochwal sie, ale mam nadzieje ze masz porownanie z normalna antena?
z opini taki uklad to kupa :-X
Cytat: olinek2
Poza tym nie rysuję dachu i nie muszę jej co chwila wyciągać...
marne tlumaczenie...
1. wystarczy folia i magnes nic nie rysuje
2. na uchwycie szybko sie wkreca ale w miescie nie trzeba przeciez montowac

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1277 - Czwartek, 18.11.2010, 22:14:33 - NIEPRZECZYTANA »

Raby co kto lubi :)

Opinie o Triflex'ie, hmm zależy gdzie czytasz. Wiele osób chwali, kilka narzeka. Wiadomo że nie dorówna batowi 1,5m, ale podobno osiągi porównywalne z małym Presidentem :) Jak widziałem jednemu kolesiowi źle zamontowali Triflexa, CB poszło na GSM i osiągi miał fatalne... Jedynie co to muszę kupić taśmę mocherową na wiązkę i pojutrze montuję. Może przy okazji podsufitkę wypiorę... Byłem już w paru sklepach i nie ma tej taśmy :/ trzeba jeszcze pojeździć niestety...
Dla mnie antena ma służyć anymiśkowo jedynie :) Osiągi zbadam z kolegą, tj. z Presidentem krótkim :)
Wcześniej jeździłem z Wilsonem Little Wile, ale szlag ją trafił i nie chce się już zestroić (SWR=3...), prawdopodobnie mała cewka się odkształciła. Z tego co czytałem Triflex stroi się idealnie i mało zbiera śmieci z instalacji... Z racji wyjazdów do domu z Wrocka musiałem zainwestować w nową antenę, bo jechanie na czuja już trochę męczy :D
W porównaniu z anteną Seatową Triflex jest jakieś 5cm dłuższy, ale wykonany całkiem solidnie :)
carloos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.8 ABS

« Odpowiedz #1278 - Piątek, 19.11.2010, 14:33:31 - NIEPRZECZYTANA »

ukradną antenę jak na chwilę stanę pod sklepem/uczelnią.

Do nowej anteny dostalem srube zabezpieczajaca zamiast motylka jak na zdjeciu nizej (poprzednia antene zwineli >:( ) Wiadomo jak beda chcieli ukraść to i tak o zrobia, ale nie boje sie zostawiac jak wychodze gdzies na chwile w miescie, mysle ze jest to w miare dobry półśrodek ;)

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1279 - Piątek, 19.11.2010, 18:07:39 - NIEPRZECZYTANA »

olinek2,  - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego  :!:  To taka główna zasada. Też czytałem niekorzystne komentarze odnośnie tej anteny.
Może Nam opowiesz o niej więcej a właściwie o jej pracy - bo zawsze jest to jakaś alternatywa dla dodatkowej anteny.

P.S.: Pamiętam jeszcze czasy technikum (połowa lat '90) - jak kumpel miał Maldona i CB. Do tego 2 anteny - jedna nadawcza, druga odbiorcza i taki zestaw do CB na aucie powinien się znaleźć ;)

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1280 - Piątek, 19.11.2010, 18:12:02 - NIEPRZECZYTANA »

Pisałem, że montuję ją jutro :) Jak będę miał jakieś wrażenia z pracy to nie omieszkam napisać, tylko szkoda że SWRki nie wziąłem do Wrocka :/
Jeśli chodzi o samą antenę, to jest dobrze wykonana i sprawia wrażenie solidnej. Z pewnością lepiej wykonana niż mój stary Wilson...

Punchoo, nie każdy potrzebuje zasięgu 10-12km. Osobiście sam często SQ ściągam mocniej bo mnie drażni "gęstość" eteru w trasie...
Co do wszystkiego i niczego, nie można oczekiwać że będzie tak samo jak z osobnymi 3 antenami. Jedno jest pewne, taka antena stroi się lepiej od magnesówki, a jeśli nie lepiej to na pewno na dłużej...
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1281 - Piątek, 19.11.2010, 18:19:18 - NIEPRZECZYTANA »

No sam jestem ciekaw - pracy tej anteny.

P.S.: olinek2 już poukładałem posty - wcześniej byłem w "prezentach" niż w "temacie o CB" ;)

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1282 - Sobota, 20.11.2010, 20:42:43 - NIEPRZECZYTANA »

To tak, co do relacji z montażu :) Przebiega bez komplikacji, ale trzeba ciągnąć obydwa kable i do CB i do radyja. Niestety ale w naszych autach zasilanie anteny leci po kablu antenowym i producent zastosował inne złączki :/
Narazie jeżdżę bez wzmacniacza antenowego i FM w mieście i obrzeżach jest git, najdalej na Bielanach byłem dzisiaj xD tak więc jeśli chodzi o trasę to się nie wypowiem. Mam już zakupiony wzmacniacz, tylko trzeba go przerobić by pasował do radia... W zasadzie to nie odczułem braku wzmacniacza w antenie, ale jak będzie w trasie to nie wiem :)

Co do CB, nastała cisza jeśli chodzi o elektrykę. CB mimo zasilania z zapalniczki, bez filtra nie zbiera żadnych zakłóceń instalacyjnych.
Narazie muszę ją dostroić i wtedy powiem jakie są zasięgi. Dzisiaj w terenie mocno zabudowanym, gdzie występuje trakcja i budynki stalowe zasięg wyniósł 2,5km przy obustronnej komunikacji, OFC w linii prostej. Kolega ma krótkiego Presidenta. Ja natomiast stałem nieco niżej, więc dach miałem na wysokości ziemi, co na pewno wpłynęło na zasięg.
Myślę, że po dostrojeniu zasięg się polepszy, a na pewno nie pogorszy. 2,5km w mocno zabudowanym terenie gdzie występuje masa zakłóceń nie jest słabym osiągnięciem :)
Na marginesie, kolega ma Unidena 510, a ja Inteka M110PLus...

Jak tylko ją dostroję i pojeżdżę w trasie to dam znać co i jak :)

Jak macie jakieś pytania to pisać :)
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #1283 - Sobota, 20.11.2010, 20:46:19 - NIEPRZECZYTANA »

A jak się stroi taką antenę - bo to nietypowa antena... Też jest możliwość wysuwania bata góra/dół ?

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

GT
Świeżak

Samochód: Ibiza, 1.9 TDI

« Odpowiedz #1284 - Sobota, 20.11.2010, 20:58:52 - NIEPRZECZYTANA »

A jak się stroi taką antenę - bo to nietypowa antena... Też jest możliwość wysuwania bata góra/dół ?
Na koncowce bata jest stroik. Strojenie polega na wkrecaniu, badz wykrecaniu go w zaleznosci czy chcemy skrocic czy wydluzyc bat. Triflex stroi sie w okolicach 1,3, takze bardzo dobrze jak na taka antenke.
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1285 - Sobota, 20.11.2010, 23:20:02 - NIEPRZECZYTANA »

GT, zależnie od kształtu dachu :) Na obrzeżach pasma jest 1.3, ale na środku ma być koło 1 :)

Stroik jest, a także jest śruba w bacie, więc jak by ktoś miał problem z wystrojeniem bo się zakres kończy to się da jeszcze wysunąć i pewnie wsunąć cały bat :)
Zaletą jest to że nie będzie gwizdać jak Wilson :)

Wadą jest to że stopka jest mniejsza i trzeba lakier wyprowadzić pastą :P
GT
Świeżak

« Odpowiedz #1286 - Niedziela, 21.11.2010, 15:56:35 - NIEPRZECZYTANA »

GT, zależnie od kształtu dachu :) Na obrzeżach pasma jest 1.3, ale na środku ma być koło 1 :)

Stroik jest, a także jest śruba w bacie, więc jak by ktoś miał problem z wystrojeniem bo się zakres kończy to się da jeszcze wysunąć i pewnie wsunąć cały bat :)
Zaletą jest to że nie będzie gwizdać jak Wilson :)

Wadą jest to że stopka jest mniejsza i trzeba lakier wyprowadzić pastą :P
No z ta pasta to fakt, tez musialem polerowac fragment dachu kolo stopki. ale co do SWRa to w srodku pasma ustawilem na 1,3 kanal 18-20 a na koncach czyli kanaly 40 i 1 niestety ponad 1,6. nie chciala nizej zejsc niz 1,3 w okolicach kanalu 19 :(
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #1287 - Niedziela, 21.11.2010, 18:55:01 - NIEPRZECZYTANA »

GT, korzystasz ze wzmacniacza FM, masz standardowe radio, czy cuś pozmieniałeś :> ?
GT
Świeżak

« Odpowiedz #1288 - Poniedziałek, 22.11.2010, 07:18:17 - NIEPRZECZYTANA »

olinek2 nie mam ori radia, ani nie korzystam ze wzmacniacza. Wydaje mi sie ze na Triflexie lepiej radio mi odbiera jak na ori antenie bez dolozonego separatora, aby zasilicz wzmacniacz wbudowany w antene.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1289 - Poniedziałek, 22.11.2010, 11:30:48 - NIEPRZECZYTANA »

a przy nadawaniu radio nie przestaje grac?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: 1 ... 84 85 [86] 87 88 ... 96   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» CB w Aucie .
Skocz do: