Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwny zapach w kabinie przy wyższych obrotach silnika  (Przeczytany 5148 razy)
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Niedziela, 05.07.2009, 19:20:28 - NIEPRZECZYTANA »

No więc do rzeczy...
wczoraj jechałem moją ibi z miłego spotkania do domku i zabrałem się na prostej do wyprzedzania 2 samochodów (na długiej prostej) jadących 55-60km/h wbiłem 3 bieg i but.. autko ładnie się zebrało i przy ~90km/h wrzuciłem mu 4... po czym w kabinie poczułem taki jakiś dziwny zapach.. w sumie nie zwróciłbym na to uwagi, tyle, że po dojechaniu do domku (kawałek na wstecznym musiałem podjechać) włączyła się dmuchawa i tak sobie ze 30 sek popracowała.. zastanawia mnie to.. temp. silnika 90stopni, płyn chłodniczy jest.. macie jakiś koncept co może być przyczyną owego zapachu dziwnego? dzieje się tak właśnie (dziś sprawdziłem) gdy przycisnę nieco autko na wyższych obrotach

przeglądnąłem tematy dotyczące temperatury silnika (i zastanawiałem się czy ich nie odkopać), ale tam nie ma nic na ten temat :(
dodam raz jeszcze że u mnie jest 90stopni cały czas. W chłodnicy mam Prestone (glikolowy)

Użytkownik

Samochód: TOYOTA COROLLA 2,0 D4D 116HP

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 05.07.2009, 19:28:19 - NIEPRZECZYTANA »

moze to sprzęgiełko tak śmierdzi albo filtr kabinowy do wymiany... jaki to rodzaj zapachu?? spalenizna stechlizna??

nie ważne czym jeździsz.... wazne jak to robisz
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 05.07.2009, 19:34:03 - NIEPRZECZYTANA »

moze to sprzęgiełko tak śmierdzi albo filtr kabinowy do wymiany... jaki to rodzaj zapachu?? spalenizna stechlizna??
no właśnie coś mi to na sprzęgło zalatuje, ale cholera wymieniałem w styczniu.. filtr kabinowy wymieniałem w kwietniu, i to nie to jestem niemal pewien.

Samochód: Cordoba 1.6 ABU/ Octavia 1.9 TDI

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 05.07.2009, 19:58:45 - NIEPRZECZYTANA »

a moze to katalizator sie podgrzal lekko :P zawsze wtedy smierdzi takimi zgnilymi jajkami  :-\

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 05.07.2009, 20:02:08 - NIEPRZECZYTANA »

prawdę mówiąc to do głowy mi nie przyszło  :-\
sprawa tak zawsze wygląda gdy pocisnę zwłaszcza na 3-ce. na 4-biegu nic takiego się nie dzieje przy 4 tysiach - więcej nie próbowałem (na 5-ce przy 4,5-tysiąca nie było takiego zapachu...)

Samochód: Cordoba 1.6 ABU/ Octavia 1.9 TDI

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 05.07.2009, 20:13:16 - NIEPRZECZYTANA »

bo to roznie wystepuje to zjawisko mozesz jechac chwile na 3-4 tys a mozesz raz go pocisnac do 5-6 i bedzie to samo  ;)

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 05.07.2009, 21:13:42 - NIEPRZECZYTANA »

ja generalnie jeżdżę na obrotach 3,5~4 tysie, czasem, gdy słońce pięknie świeci a ja mam humor imprezowy "przetoczę" się po okolicy i z mniejszą prędkością i obrotkami 2~2,5 tysia...
wcześniej tego jednak nie było.. no nic, sprawdzę jak jest na innych biegach (na 2-ce też nic się nie dzieje o ile pamiętam...)
tylko ta 3-ka tak jakoś mnie zaniepokoiła... chyba, że to sprawa ze sprzęgłem (może tak być?), bo już przyznam szczerze szukam gdzie mogę..

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» dziwny zapach w kabinie przy wyższych obrotach silnika
Skocz do: