Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Benzyna & LPG
»
gaśnie po odpaleniu- problem innny niż wszystkie
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: gaśnie po odpaleniu- problem innny niż wszystkie (Przeczytany 50389 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Damianrtv
Świeżak
Samochód: Cordoba, 2000, silnik 1.39, I FL / 44KW (60KM)
Odp: gaśnie po odpaleniu- problem innny niż wszystkie
«
Odpowiedz #60 -
Niedziela, 22.09.2013, 15:28:45 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witaj - to by mi pozatykały się wtryskiwacze...
Dziwi mnie tylko to: 3-cia próba odpalenia dałem mu 4.tys. i zszedł na 2.5 tyś. i zaczął mulić, dławić potem jakby mu coś się "strawiło" i z powrotem na 4 tys. i nie zgasł.
"Nie jeździj autem szybciej, niż Twój Anioł Stróż potrafi latać".
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/to-byl-prosty-blad-wstrzasajacy-film-lepiej-usiadz,1980586,324
Była Św.P. Fufii (Fiesta mk-3. 95r. 6lat. Grudzień 2012r pa pa - kasacja...)
mac456x9
Użytkownik
Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR
«
Odpowiedz #61 -
Wtorek, 24.09.2013, 11:32:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Panowie, w temacie
Damianrtv
, wydaje mi się ze wali się coś z ssaniem. Da się jakoś odpiąć czujnik temperatury tak, żeby dawał max wskazania? Np że jest -35*? I wtedy auto odpala z maxymalnie bogatą mieszanką. Może to to dziadostwo?
Jeszcze mam drugie podejrzenie. Moze gdzieś masz mikro pęknięcie przewodów paliwowych? Dostaje się powietrze, gdy wpada do wtrysków to silnik gaśnie?
Gizmo
Użytkownik
Samochód: Leon ST FR 2018
«
Odpowiedz #62 -
Wtorek, 24.09.2013, 16:51:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: mac456x9
Jeszcze mam drugie podejrzenie. Moze gdzieś masz mikro pęknięcie przewodów paliwowych? Dostaje się powietrze, gdy wpada do wtrysków to silnik gaśnie
jak o mikropęknięciach mowa, to może cewka ma też takie? i gdy iskra leci bokiem to wiadomo gdzie nie leci....
w ciemnym garażu psik spikiem do okien popryskac i kable i cewke, bedzie widac.
Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Damianrtv
Świeżak
«
Odpowiedz #63 -
Wtorek, 24.09.2013, 17:21:32 -
NIEPRZECZYTANA
»
To się tylko dzieje jak temp. silnika jest poniżej 20 stopni Celc. to odpalam go ze 5 nawet 7 razy. a wskazówka na sek. wchodzi na 1200 obrotów i potem jest na 900.
Może dam opory 200ohm na spinkach we wtyczkę, jak odepnę. Ale ta operacja mi zasymuluje zimę tylko.
http://img31.imageshack.us/img31/4617/42616449.jpg
(wiem nie mam takiego mam zielony z pół okrągłym gniazdem )
i zamiast 2k ohma. bo taka jest na zimnym dam na te np. -10 stopni celc. czyli około 10k. w pin 1 i 3 ale co dać w piny 2 i 4? bo mam 4 pinowy.
Czujnik działa bo przed odpaleniem sprawdziłem na pinach że miał 2,4k ohma, a po osiągnięciu przez silnik temp wskaźnik na desce pokazuje wskazani
(po wyłączeniu silnika i odpięciu wtyczki) miał około 220ohm czyli czujnik wykluczam chodź już był wymieniony na nowy, ale okazało się termostat był sam w sobie uszkodzony.
A paliwo i szczelinki to tak drogą dedukcji doszedłem że to nie może być to bo nawet jak już by była ta szczelina to by się pociło, kapało nie ma tego nigdzie, a ba to podczas pracy silnika i ciśnienia to by sikało paliwem. Więc nie szczelność wykluczam.
Ale nie mniej jednak każdemu za każdą sugestię serdecznie dziękuję.
Ps. jak sprawdzić czy mam dobry reg.ciśnienia wtrysku, tam przy listwie z wtryskami
( gumki na wtryskach też już wymienione, a miały już ubytki ale od strony kolektora ssącego, a nie od listwy)
«
Ostatnia zmiana: Środa, 25.09.2013, 14:45:31 wysłane przez Damianrtv
»
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/to-byl-prosty-blad-wstrzasajacy-film-lepiej-usiadz,1980586,324
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #64 -
Czwartek, 26.09.2013, 07:14:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
Może czujnik sprawny a instalka po drodze gdzieś niedomaga. Sprawdziłbym wskazania temperatury na vagu przed odpaleniem i później jak już załapie?
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
Damianrtv
Świeżak
«
Odpowiedz #65 -
Sobota, 28.09.2013, 10:53:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
No to jest dziwne na vagu temp ok. (odchyłka 5 stopni od mojego term.)
ale mam 4.7V na pinach może tu coś jest nie tak - cholerstwo mnie już tak wnerwia że kopnę tego złoma bo mnie już ... biere z tym za każdym razem człowiek się kaś śpieszy a tu ze 5 razy go cza odpolać.
Wtyczki wszystkie i gniazdka i gniazdeczka i styki poprawione
(no moje skrzywienie zawodowe elektronika - nie w zawodzie, na to nie pozwala by gdzieś była śniedź lub słaby styk... ) więc to wykluczone. Komp też otwierany i pomierzone kondensatorki elekrolit. jak to ugryźć gdzie te 4.7V idzie i może tu coś ale odchyłka 0.3 V to to jeszcze może od biedy może ? być?
«
Ostatnia zmiana: Sobota, 28.09.2013, 10:55:58 wysłane przez Damianrtv
»
Hoski23
Świeżak
Samochód: Cordoba 2002 1.4
«
Odpowiedz #66 -
Poniedziałek, 25.11.2013, 17:52:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam
mam podobny problem w moim seacie cordoba 1,4 mpi z 2002 roku
rano po odpaleniu po minucie gaśnie.Odpalam kolejny raz chodzi normalnie już
sznaps78
Świeżak
Samochód: Seat Cordoba 1.4 8v 1997 AEX
«
Odpowiedz #67 -
Niedziela, 01.12.2013, 21:48:31 -
NIEPRZECZYTANA
»
Można pod kompa podłaczyć... błędy zobaczyć... DamianRTV daj znać gdzie stoisz a z kompem i vag-iem podjadę...
Damianrtv
Świeżak
«
Odpowiedz #68 -
Poniedziałek, 06.01.2014, 10:44:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
O - a skąd jesteś
hi hi - ja Ci coś za to naprawię elektron. napisz na PW
Ale do rzeczy...podsumowanie
Więc czyszczenie przepustnicy, nowy czujnik temp. przeczyszczenie wszystkich - koniecznie wszystkich wtyczek i gniazdeczek - szczególnie tych narażonych na warunki atmosferyczne w okolicy między skrzynią biegów, a chłodnicą. Tam też są styki od sondy lambdy i innych czujników... odpinanie przepustnicy i innych modułów, komputera (przy okazji konserwacja połączeń elektr.) Czyszczenie połączeń - tych szczególnie metalowych konstrukcji bo to masę przewodzi do obudowy cewki WN posmarować smarem miedzianym i przykręcić śrubki mocujące.
Wymiana oringów na wtryskach (robota dość POWAŻNA ) czyszczenie ich samych, wym.filtra paliwa, sprawdzenie pompy paliwa (silniczek, czyszczenie sitka), podmiana regulatora ciśnienia wtrysków.
Wymiana sparciałych przewodów podciśnienia w okolicach przepustnicy - popatrzeć na wszystkie powyginać.
To przyczyniło się do usunięcia usterki lecz jeszcze po głębokim resecie ( odpięci akumulatora na 15 min. ) usterka jak na razie ustąpiła, nie mogę powiedzieć nic o ujemnych temp. bo na razie ich nie ma ale jak było 0 stopni C to odpalił i nie zgasł. Wtedy to nawet + 12 go wyłączało.
Po podpięciu akumulatora silnik pracował do momentu osiągnięcia temp. 90 C i nie ruszając pedału gazu, otwarł się termostat i załączył się wentylator i po wyłączeniu go wyłączyłem silnik. Ponowne uruchomienie go i jazda "normalna" - każdy bieg. Potem na drugi dzień odpalam i chodzi OK jak na razie odpukać do dzisiaj.
I teraz mam takie coś za każdym odpaleniem silnika, zauważyłem to bo wcześniej tego nie było słychać, jak by nie wiem jak to nazwać - czy ssanie ?
Teraz tak ze 2 sek. od odpalenia jakby 2 cykle musiały przejść wszystkie tłoki zaliczą górny punk i jeszcze raz zaliczą. W tym momencie słychać jakby "klepały zawory" - taki podobny dźwięk ale tłumaczę sobie, że to jest jakby ssanie i potem silnik nie wydaje takiego dźwięku. Jakby bogatszą dostał mieszankę i potem sobie cyka ciszej jakby potrzebował do uruchomienia silnika takiej "torpedy"
Jest to tak - przekręcam kluczyk, rozrusznik robi swoją pracę, uruchamia silnik, rozrusznika potem już nie słychać, a silnik robi:
- CYYK, CYYK, CYYK, CYYK, CYYK, CYYK, CYYK, CYYK, (to są około 2 cykle w jednej lub 2 sekundach) a potem chodzi wrr, wrr, wrr, wrr, .... - i tak do końca, potem już nie gaśnie praca jest płynna, nawet da się od razu ruszyć.
Wcześniej od razu zgasł.
Nie wiem co zrobiłem, że te wszystkie czynności zebrane do "kupy" jak na razie przyniosły dobry efekt. Polecam zrobić podobnie, może akurat się coś zmieni.
Oby już usterka nie wróciła - dam znać po zimie. Pozdrawiam wszystkich co mają nadzieję na zażegnanie problemu.
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 06.01.2014, 10:46:25 wysłane przez Damianrtv
»
Gizmo
Użytkownik
Samochód: Leon ST FR 2018
«
Odpowiedz #69 -
Wtorek, 07.01.2014, 23:27:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Damianrtv
Nie wiem co zrobiłem, że te wszystkie czynności zebrane do "kupy" jak na razie przyniosły dobry efekt
obstawiałbym głęboki reset aq. u mnie było troszkę inaczej, ale to właśnie podziałało. może co jakiś czas należy odłączyć aq żeby pamięć błędów z kompa usunąć.
Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Damianrtv
Świeżak
«
Odpowiedz #70 -
Środa, 08.01.2014, 16:45:56 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ale tyle się napracowałem , no przy okazji był szybki przegląd autka, z Fufii na Cordobę
he he.
Tylko dziwi mnie to że nawet jak już w lutym go miałem to i aku tez był odłączany i problem nadal był. Tylko nie usunięte te usterki i nie "pozaglądane" tu i tam. I nawet stał przez 2 dni bez aku. bo się ładował. Po zimie problem delikatnie ustąpił, a potem znów temp. we wrześniu spadła i pojawiła się usterka częściej. Nawet po wymianie tych elementów czyli po "naprawie" znów zrobiłem reset to jak na razie jest OK. tylko czy to ma znaczenie bo na zewnątrz było 0 stopni
a nie 10 jak wcześniej robiłem reset.
Tylko co to jest : jadę normalnie daję biegi w górę od 1 do 4 i potem se hamuję silnikiem i gdy już wchodzę na 2kę z 3ki wyhamuję na tej 2 i już się toczę i wciskam sprzęgło by wybić 2kę na luz a tu mi obroty z 1000 na 650 silnik się delikatnie przydusił i wskoczył na 1000. Co to może być czy nadal mam coś ? Czy zaś mu się zbierają błędy i znów mi będzie gasł jak wcześniej. I robi to nie zależnie czy na zimnym czy na ciepłym - na zimnym było by to wytłumaczalne.
Pozdrawiam.
«
Ostatnia zmiana: Środa, 08.01.2014, 16:51:29 wysłane przez Damianrtv
»
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne