+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» 2 czujniki poziomu paliwa Leon ARL
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 2 czujniki poziomu paliwa Leon ARL  (Przeczytany 2547 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Wtorek, 03.06.2014, 21:57:08 - NIEPRZECZYTANA »

Zacznijmy od początku...
Mailem dziś kumulacje zdarzeń która doprowadziła do przymusowego postoju. Kilka dni temu grzebałem przy liczniku i skasował się przebieg z tankowania wiec jak zwykle jeździłem do zapalenia rezerwy co po mimo 1/4 zbiornika nie nastąpiło. Pyrkałem sobie wiec z gazem w podłodze aż silnik stracił moc i w końcu zgasł, ledwie w zatoczkę zjechałem. Nie dawał się za nic uruchomić, mailem już wezwana lawetę ale myślę nie dam za wygrana tak łatwo! Odkręciłem dekiel pod siedzeniem i słucham czy pompa pracuje - no niby pracuje to zdejmuje osłonę z rozrządu (możne pasek pękł) ale pasek na swoim miejscu wiec ostatnia szansa zdejmuje wężyk z filtra paliwa i pykam stacyjka a tu ani kropli! Sytuacja staje się jasna - zapowietrzony! Szybki telefon do technogood asistance i po 20 min jest 10L ON. Wlewamy, szybkie odpowietrzenie układu potem 5 obrotów i silnik żyje :ok: a wskaźnik pokazuje prawie polowe zbiornika :evil:  Niestety na szkolenie już nie dojechałem wiec powrót do domu i zabrałem się za wyciąganie zasobnika z baku.
I teraz do sedna... Walka z wyjęciem pompy z baku ale ciągle coś ja trzyma! Okazało się ze ma podłączone dodatkowe 2 przewody paliwowe i kostkę elektryczna. Odpiąłem wszystko i w końcu udało się wytargać zasobnik ze zbiornika - rozmontowałem wszystko na czynniki pierwsze i przy okazji czyszczenie pompy bo straszny nalot był na całej obudowie. Wyczyściłem pompę i czujnik paliwa ale owe węże nie dają mi spokoju wiec zerwałem tapicerkę pod lewym siedzeniem a tam kolejny dekiel z dostępem do zbiornika, odkręcam a tam kolejny czujnik paliwa  :o Jest on połączony szeregowo z tym który jest przy pompie i teraz pojawia się nurtujące pytanie:
1. Czy każdy Leon z silnikiem PD ma 2 czujniki?
2. Mozę każdy Leon 4x4 ze zbiornikiem 62L ma 2 czujniki?
3. A może wszystkie Leony maja 2 czujniki paliwa?

Pozdro dla wytrwałych co przeczytali cały tekst :pub:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #1 - Środa, 04.06.2014, 11:47:15 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: raby
Pozdro dla wytrwałych co przeczytali cały tekst :pub:
Zajęło mi to coś około minuty ze zrozumieniem :P

Wychodzi na to, że w Leonie 4 są dwie pompy i dwa czujniki. Jedna pompa zasilająca, druga ssąca. Wydaje mi się, że może to być układ z wymuszonym obiegiem powrotnym.
« Ostatnia zmiana: Środa, 04.06.2014, 11:53:25 wysłane przez aboz » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #2 - Środa, 04.06.2014, 12:39:00 - NIEPRZECZYTANA »

Kazdy PD ma 2 pompy ale w moim przypadku jest dwa smoki i dwa czujniki poziomu co mnie zaskoczylo, wez tu wymieniaj czujniki po awarii - pewnie poza ASO nie do dostania...

PS jak narazie wskazuje lepiej niz wczoraj.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» 2 czujniki poziomu paliwa Leon ARL
Skocz do: