Witam!
Ponieważ uszkodził mi się czujnik ruchu (dwie "kamerki"), postanowiłem go wymienić. Czujnik był dokładany i nie był fabrycznie zainstalowany.
Generalnie czujnik ten to takie dwie "kamerki" pod sufitem, po bokach w słupkach. Żeby je wymienić lub założyć potrzebny będzie śrubokręt krzyżakowy i trochę wprawnych palcy.
Na początku trzeba zdjąć tapicerkę (plastyki) z bocznych słupków. Zacznijmy od strony kierowcy. Dlatego w pierwszej kolejności należy:
1. Delikatnie podważyć i zdjąć dwie zaślepki, o ile nie ma rączek do trzymania
2. Odkręcić śruby
3. Cały element plastykowy delikatnie odginać do siebie (trochę wyczepić) i wysunąć w pierwszej kolejności z drugiego elementu plastykowego, który mieści się dalej pod sufitem, nad drzwiami tylnego pasażera.
4. Delikatnie wypinamy z plastykowch zaczepów cały element w kierunku do przedniej szyby
5. Umiejętnie i silnie wyciągamy plastyk z przodu przedniej szyby - z między kokpitem a słupkiem. Plastyk ma taki wygięty zaczep, a poza tym w tym miejscu przyklejona jest gąbka do słupka, dlatego ciężko ten plastyk wychodzi
6. W ten sposób pozbyliśmy się plastyku
7. Układamy czujnik "kamerkę" z kabelkiem, luźno od środka plastyku, tak żeby sam kabel nie był przyduszony, przeprowadzając go jednocześnie pomiędzy bokiem kokpitu a słupkiem i kabelek prowadzimy blisko do centralki autoalarmu
8. Wciskamy plastyk najpierw w okolicy przedniej szyby, pasujemy, wkładamy w zakładkę drugiej części plastyku biegnącego do tyłu auta pod sufitem, i przyciskamy mniej więcej na wysokości zaczepów. Usłyszymy charakterystyczny "klik". I tak mniej więcej może wyglądać założony czujnik.
Dalej analogicznie dla prawej strony postępujemy tak samo
Wypinamy...
Tutaj musiałem zdemontować schowek żeby poprowadzić kabelek do centralki autoalarmu
i zakładamy, wpinając plastyk w plastyk...
I jeszcze kilka zdjęć jak odkręcić rączkę pod sufitem
Rzecz jasna, że czujnik podłączamy do centralki autoalarmu. Ja wymieniłem czujnik 1:1, łącznie z podłączeniem i wszystko gra. Jeżeli ktoś dokłada sobie taki czujnik to musi się zorientować do których kabelków centralki autoalarmu należy dolutować kabelki czujnika. Ja niestety nie wiem...
Dziękuję za uwagę
Dyskusje na temat prowadzimy
>>>tu<<<