+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» TDi a CDTi
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: TDi a CDTi  (Przeczytany 26916 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #30 - Poniedziałek, 17.08.2009, 11:36:08 - NIEPRZECZYTANA »

swego czasu udzielałem się na forum ogólnomotoryzacyjnym, w którym dominowały Fiaciki i Ople właśnie...
Właściciele i forumowicze opla zazwyczaj wylewają z całego koncernu VW ale generalnie szanują Audi... Seaty i Skody zazwyczaj też były "milej" widziane niż samochody VW...
ja tam nie mam nic do Opla. jeździłem Kadettem rocznik '91 i nie narzekałem - autko do dziś u znajokma jeździ. Brat miał astre F kiedyś i też autko przyjemnie się prowadziło... Vectrą B i C też jeździłem - zdecydowanie lepsze jednak wrażenia mam z Vectry B, która swego czasu była autkiem które chciałem kupić.. chyba zrobiliśmy mały OT ;-)
ps. astra którą jeździłem to było 1.7D - stara konstrukcja i ile ona tam miała.. coś koło 60 kucy o ile pamiętam... muł to był, ale jak się rozbujał, to szedł (w sumie jak każdy) teraz mam w seacika i też teoretycznie 60 kucy (ale w benzynie) - zrywność samochodu jest nieporównywalnie większa ;-)

Samochód: Seat Toledo '97, wersja Magnus, 1.9 TDI AFN

« Odpowiedz #31 - Poniedziałek, 17.08.2009, 13:53:06 - NIEPRZECZYTANA »

Co do opla moge tez sie wypowiedziec.
Wujek mial kiedys Astre pierwszej generacji zagazowana i nawet sobie chwalil chociaz w tamtych czasach czesci byly dosyc drogie w porownaniu do innych marek jednak ceny w tej chwili niezbyt wiele sie roznia miedzy Oplem czy VW.Wiec byl plus tego autka
Natomiast jeden kumpel w robocie ma teraz Vectre B oczywiscie ropniak bodajze 82KM wiec nie wiem jaki to motorek dokladnie ale narzeka i mowi ze nigdy wiecej nie kupi Opla. Drugi natomiast ma Opla Signum 150KM motorek i chwali sobie za bezawaryjnosc itd
Wiec reasumujac Opel nie koniecznie musi byc zly.Jesli ktos dbal i dba o autko to raczej nie powinien miec z nim problemow i nie powinien narzekac
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #32 - Poniedziałek, 17.08.2009, 14:04:47 - NIEPRZECZYTANA »

Natomiast jeden kumpel w robocie ma teraz Vectre B oczywiscie ropniak bodajze 82KM wiec nie wiem jaki to motorek dokladnie ale narzeka i mowi ze nigdy wiecej nie kupi Opla.
2.0 DTL
dziwne, bo te motorki w miarę bezawaryjne były...

« Odpowiedz #33 - Poniedziałek, 17.08.2009, 14:11:43 - NIEPRZECZYTANA »

Moze i w miare bezawaryjne zalezy jak utrzymany.Ten jego do slicznych nie nalezy ale teraz np turbinka mu nie dziala tak jak powinna.Slychac ja ale podczas jazdy nie ma tego poczucia odejscia jakby mimo ze tylko 82KM ale mowi ze z miesiac temu jeszcze git bylo a teraz lipa a to co najsmieszniejsze jego mechanik nie wie o co chodzi
duchu Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza '95, 1.4

« Odpowiedz #34 - Poniedziałek, 17.08.2009, 14:12:11 - NIEPRZECZYTANA »

(...) ale ja bynajmniej jeżdżę autem z sercem VW a nie jakimś tam oplem którym jeżdżą aby chłopki na wiejskie balety. 

Pozdrów kolegów z golfów III w miastowym tjunignu, gdzie 3/4 auta to szpachla. Oni tez mają serce VW  :eye:

Prawda jest taka, że każdy chwali swoje. Znam 2 rodziny, w których ojciec i po 2 synów jeżdżą tylko oplami (corsy, vectry) już od ładnych paru lat. Auta się zmieniają, ale pozostają wierni marce Opel. Jak myślisz, dlaczego? Zapewniam, że stać ich na VW, ba nawet na coś lepszego... ale chcą mieć swojego opla!!! Są u różnych producentów różnice w jakości, trwałości silników, ale mówienie że TDi to szczyt myśli technicznej, a to co od GM to beeee jest po prostu głupie.
wasyyll Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #35 - Poniedziałek, 17.08.2009, 14:13:38 - NIEPRZECZYTANA »

No szczytem napewno nie jest TDi raczej D4D czyli japonskiej mysli silniczek
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #36 - Poniedziałek, 17.08.2009, 14:42:17 - NIEPRZECZYTANA »

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=7442.0 ;)

D4D to też już nie jest szczyt, bardziej 2.2 D-CAT, tu już CR III generacji, ale są jeszcze lepsze silniczki, jakiś diesel BMW chyba ogłoszono najlepszym dieslem świata  :-\

Jakobe Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6K AFN++

« Odpowiedz #37 - Poniedziałek, 17.08.2009, 14:55:42 - NIEPRZECZYTANA »

z tego co się orientuję to chodziło o świetnego 3 litrowego diesla bmw + - 200km, super silnik, tyle że to już lubi wypić ;)
wasyyll Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #38 - Poniedziałek, 17.08.2009, 14:58:27 - NIEPRZECZYTANA »

No tylko zalezy jak na to parzec.Dla mnie dobry silnik to silnik bezawaryjny i nie wazne jakimi osiagami dysponuje no dobra moze przesadzilem ze niewazne osiagi ale napewno osiagi nie sa na pierwszym miejscu oceniajac czy dany silnik jest dobry czy zly
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 17.08.2009, 15:11:44 wysłane przez wasyyll » Zapisane
Jakobe Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6K AFN++

« Odpowiedz #39 - Poniedziałek, 17.08.2009, 15:08:00 - NIEPRZECZYTANA »

Dla mnie to bezawaryjny, mocny, oszczędny ;)

Jakbym nie patrzył na moc, to pewnie sdi bym jeździł bo nie trzeba się tam martwić(dbać) choćby o turbinę
Konrad20v
Świeżak
Ban

« Odpowiedz #40 - Wtorek, 27.10.2009, 21:09:07 - NIEPRZECZYTANA »

Odswieże troche ojciec chce nowy samochód dla siebie i padło na Vectre C 2007 r GTS 1.9 CDTI 150 koni co myślicie o tym silniku ? Nie jezdziłem nigdy Oplem i nie wiem jak ten silnik chodzi ..
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #41 - Wtorek, 27.10.2009, 21:31:05 - NIEPRZECZYTANA »

1.9 to silnik fiata, bardzo dobry, udany, jedyna wada- filtr cząstek stałych, dla jednych to wada, dla innych zaleta, przy regularnym deptaniu nie sprawia większych problemów  :)  no i commonrail  ;)

Rene Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Octavia II 2.0 FSi

« Odpowiedz #42 - Wtorek, 27.10.2009, 21:33:48 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Konrad20v
Odswieże troche ojciec chce nowy samochód dla siebie i padło na Vectre C 2007 r GTS 1.9 CDTI 150 koni co myślicie o tym silniku ? Nie jezdziłem nigdy Oplem i nie wiem jak ten silnik chodzi ..
Mamy takie cztery sztuki w firmie. 3 jeżdżą od stycznia tego roku, jedna dłużej. Na razie zero problemów.

Skoda Octavia II 2.0 FSi Elegance

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #43 - Wtorek, 27.10.2009, 21:54:45 - NIEPRZECZYTANA »

znajomy posiada już jakiś czas (o ile się nie mylę 1,5 roku) i nie narzeka...
Qba jeździ "Opelem" to może coś więcej będzie w stanie powiedzieć

« Odpowiedz #44 - Wtorek, 27.10.2009, 21:56:31 - NIEPRZECZYTANA »

no tylko niestety nie 1.9  :(

Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» TDi a CDTi
Skocz do: