+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Tuning diesli - gdzie, jak i koszty.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tuning diesli - gdzie, jak i koszty.  (Przeczytany 250763 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
czesoi Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 2006 1.9Tdi 74Kw AXR

« Odpowiedz #270 - Czwartek, 17.09.2015, 20:16:23 - NIEPRZECZYTANA »

A wiecie może, gdzie w Wielkopolsce zrobią to dobrze?
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #271 - Czwartek, 17.09.2015, 20:36:22 - NIEPRZECZYTANA »

Na Twoim miejscu wybrałbym się do Warszawy do Rogala. Na autostradzie sprawdzisz sobie nowy program i będziesz wiedział, że masz dobrze zrobiony. Tylko go przypilnuj, bo ostatnio spotkałem się z opinią, że lubi robić na odpierdziel. Więc polecam Ci pilnuj, niech Ci zrobi max 140kucy/320nm. Ale jak zrobi to zrobi dobrze. Nie wali momentem od niskich obrotów. Moje sprzęgło (z przygodami) ale jeszcze żyje, a często używam tej dodatkowej mocy. :)
ziemniak26 Mężczyzna
DieselPower
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 2004, 1.9 TDI ATD++

« Odpowiedz #272 - Piątek, 18.09.2015, 20:35:25 - NIEPRZECZYTANA »

Zrobienie programu w AXR/ATD jest tak oklepane, że jeżeli pojedziesz tylko do w miarę znanej firmy to będzie ok. Unikałbym tylko firm No name. Na prawdę, nie jest to już odkrywanie Ameryki.

"Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to jedziesz zbyt wolno."
Sir Stirling Moss
czesoi Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #273 - Piątek, 02.10.2015, 16:27:58 - NIEPRZECZYTANA »

Czyli wystarczy pójść do np. firmy i oni mi robią zmianę w programie?  I to bez żadnego hamowania samochodu?
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #274 - Piątek, 02.10.2015, 16:35:39 - NIEPRZECZYTANA »

Chip bez hamowni moim zdaniem to nie bardzo. Na początku powinna być hamownia, żeby sprawdzić stan silnika, potem chip i hamownia, żeby zobaczyć jak się wtedy układają kreski i ewentualna korekta. A później można z czystej ciekawości pojechać na hamownię obciążeniową (jak tuner ma inercyjną) i zobaczyć różnicę

czesoi Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #275 - Piątek, 02.10.2015, 17:58:54 - NIEPRZECZYTANA »

Czyli zostaje Warszawa?
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #276 - Piątek, 02.10.2015, 19:33:14 - NIEPRZECZYTANA »

Większość robi z hamownią, a jak bez hamowni, to warto potem dołożyć tą stówkę i sprawdzić co wyszło

aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #277 - Sobota, 03.10.2015, 23:06:47 - NIEPRZECZYTANA »

Stan silnika dobry tuner określa na podstawie tego co widzi w czasie jazdy próbnej przed strojeniem. Czasem się zdarzy taki co wynik określi bez hamowni. Sprawdziłem na sobie  ;D
xStanKo Mężczyzna
Tuning uzależnia - uważaj!
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba III, 2004r. 1,9 TDI 150 kM

« Odpowiedz #278 - Poniedziałek, 04.01.2016, 12:14:43 - NIEPRZECZYTANA »

Drodzy koledzy.
Na lato planowalem przelot wydechu w Cordobie 1.9 atd TDI 150kM w zaprzyjaznionym salonie tuningowym. Jeden z pracownikow posiada ibize po takim zabiegu i mowil o zwiekszeniu mocy, momentu ale tez zapewnial, ze nic nie dzieje sie z podzespolami...

Dzis natomiast bylem u mechanika w rodzimej miejscowosci i pytalem o taki wlasnie przelot. To stary znajomy i watpie, ze klamal. Powiedzial, ze nie odczuje zbytnio zwiekszenia mocy, w samochodzie bedzie glosno i malo komfortowo co przelozy sie na zmeczenie podczas jazdy. Dodal tez, ze czesci beda sie szybciej i mocniej eksploatowac...

Komu wierzyc?
Robic ten przelot czy nie?
Bracia-koledzy, prosze o pomoc
- Staszek

od KYS: Proszę o zapoznanie się z regulaminem forum.

Napisano: Poniedziałek, 04.01.2016, 10:40:50

Pierwszy raz zadałem pytanie - dał Pan odnośnik do działu z "tuningiem diesla" - ok, przeczytałem i nie znalazłem odpowiedzi więc na ostatniej stronie tego wątku zadałem pytanie. Nikt nie odpowiedział, wiec założyłem osobny wątek w dobrym dziale. Regulaminu nie naruszyłem...
Proszę o zapoznanie się z art. 14, 25, 49, 53 oraz 54 Konstytucji RP...
Staszek.K
WPiA

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #279 - Poniedziałek, 04.01.2016, 12:34:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: xStanKo
Pierwszy raz zadałem pytanie - dał Pan odnośnik do działu z "tuningiem diesla" - ok, przeczytałem i nie znalazłem odpowiedzi więc na ostatniej stronie tego wątku zadałem pytanie. Nikt nie odpowiedział, wiec założyłem osobny wątek w dobrym dziale. Regulaminu nie naruszyłem...
Proszę o zapoznanie się z art. 14, 25, 49, 53 oraz 54 Konstytucji RP...
Staszek.K
WPiA
Panie WPiA, zanim odniesiemy się do Konstytucji, proponuję przeczytać uważnie regulamin, który tu obowiązuje - http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=3380.0
Ze zwróceniem szczególnej uwagi na punkt numer 5.

Podałem dokładne linki do tematów, które założyłeś:
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=16143.0 - dział "ogólne" o 10:32:57,
następnie dopisanie się do tego wątku o 10:40:50.
a kolejny
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=16144.0 dział "diesel" o 11:02:09.

Podpowiem - brak odpowiedzi nie uprawnia do powielania pytania w różnych miejscach forum.

Dodatkowo w tym temacie jest już poruszony temat wydechu - http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=909.msg276216#msg276216 czytałeś?

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
xStanKo Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #280 - Poniedziałek, 04.01.2016, 12:57:22 - NIEPRZECZYTANA »

Panie "moderator"
1. czytałem ów wątek i wciąż nie widzę powiązania odpowiedzi z moim pytaniem, więc pozwoliłem sobie nowy temat założyć.
2. "które założyłeś" / "czytałeś?"- obawiam się, że mnie i Pana nie łączą koleżeńskie relację, więc proszę o używanie przyjętej terminologii.
3. Był Pan łaskaw odnieść mnie do regulaminu. Przeczytałem i ostrzeżenie należało się za powielenie wątku jednak chciałem jedynie uzyskać odpowiedź której nie uzyskałem w linku wklejonym przez Pana.
4. Wróćmy to wybornej konstytucji. Jako źródło najwyższego prawa stoi w hierarchii wyżej od jakiegokolwiek "regulaminu" wymyślonego przez Pana X czy Y i karanie kogoś za przyjętą wolność słowa jest trochę nieporozumieniem i paradoksem, jednak rejestrując się wyraziłem zgodę na akceptację "regulaminu" i jestem winien w pewnym stopniu się dostosować.
5. Kończąc tę bezsensowną farsę na "przepychanki słowne" postaram się uzyskać pomoc gdzie indziej a za swój błąd - przepraszam.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #281 - Poniedziałek, 04.01.2016, 18:04:37 - NIEPRZECZYTANA »

Tak rób ten przelot !

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
ziemniak26 Mężczyzna
DieselPower
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 2004, 1.9 TDI ATD++

« Odpowiedz #282 - Poniedziałek, 04.01.2016, 19:05:34 - NIEPRZECZYTANA »

Zamiast pisać eseje o regulaminie forum, którego chyba nikt poza jego autorem tak szczerze nie przeczytał od początku do końca...to odpowiem.

Przelot w seryjnym 1.9 TDI na małej turbosprężarce wiele nie zmieni. Nie liczyłbym na jakieś wielkie przyrosty mocy, ani momentu obrotowego. Czasami może zdarzyć się przeładowanie turbo, dlatego po takim zabiegu warto zrobić logi dynamiczne.

Jeśli chodzi o dźwięk to moim zdaniem jest całkiem fajnie, choć na stare lata zaczyna się dla mnie robić nieco za głośno. W planach mam zwiększenie średnicy i zamontowanie końcowego tłumika.

Podsumowując...mocy nie ugrasz, ale efekt WOW jak najbardziej. Rada - jeżeli się zdecydujesz to trzymaj się jednej średnicy, proponuję 2.5"

Pooglądaj sobie filmiki na moim kanale na YT, to zobaczysz jak to brzmi. Pamiętaj, że ja nie mam seryjnych gratów w mojej ibi.

"Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to jedziesz zbyt wolno."
Sir Stirling Moss
xStanKo Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #283 - Poniedziałek, 04.01.2016, 20:36:15 - NIEPRZECZYTANA »

Można? Można.
Pięknie dziękuję.

Mixer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #284 - Poniedziałek, 04.01.2016, 20:45:01 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: xStanKo
Na lato planowalem przelot wydechu w Cordobie 1.9 atd TDI 150kM w zaprzyjaznionym salonie tuningowym. Jeden z pracownikow posiada ibize po takim zabiegu i mowil o zwiekszeniu mocy, momentu ale tez zapewnial, ze nic nie dzieje sie z podzespolami...
Ja to bym zaczął się zastanawiać na Twoim miejscu czy Ci się turbo nie wysra po samym chipie ze 101 na 150 koni o ile to prawda ;)

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» Tuning diesli - gdzie, jak i koszty.
Skocz do: