+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» dławienie silnika i skaczące obroty ibiza SDi
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: dławienie silnika i skaczące obroty ibiza SDi  (Przeczytany 29428 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jarq Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza II Sdi AEY

« Odpowiedz #15 - Czwartek, 26.03.2009, 19:13:07 - NIEPRZECZYTANA »

pod kompa już był podlaczny ale nic niewykazało, a ta konrolka migała tylko dzisiaj gdy silnik wariował, nigdy wczesniej nie migała, a co do odpalania to sa problemy przy temp. poniżej 0 ale to prawdopodobnie wina akumulatora. Więc sam już naprawde niewiem co robić niechce wymieniać czegoś co może byc dobre:/ a dochodzić do usterki metodą eliminacji to zbyt duże obiążenie dla portfela...czytałem gdzieś na forum że może to być nastawnik na pompie wtryskowej, co wy na to??
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #16 - Czwartek, 26.03.2009, 19:45:01 - NIEPRZECZYTANA »

Objawem brudnego nastawnika jest szarpanie podczas jazdy i falowanie obrotów. Ty nic nie piszesz o szarpaniu.
Cytat: jarq
pod kompa już był podlaczny ale nic niewykazało,
Tylko przed czy po tym jak kontrolka migała? Jak migała to powinno coś zostać w tablicy błędów.

Napisano: Czwartek, 26.03.2009, 19:44:11

I przy brudnym nastawniku podobno objawy usttępują po odpięciu czujnika p[rędkości.

jarq Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #17 - Czwartek, 26.03.2009, 19:51:39 - NIEPRZECZYTANA »

jakies 2 miesiace przed tym jak migała, myślisz że jak bym pojechał teraz pod kompa po tym jak migała  to by coś wykazało?  i gdzie znajduje się ten czujnik prędkości?? dzięki za podpowiedzi Kris ;)
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #18 - Czwartek, 26.03.2009, 22:21:25 - NIEPRZECZYTANA »

masz kogoś znajomego kto ma auto z grupy VAG? skoda seat audi VW? Najlepiej by było pożyczyć przekażnik 109 i zamienić go. W sumie koszt przekaźnika nieduży bo ok 30 zł. Steruje on świecami i może powodować gaszenie auta w czasie jazdy. I wtedy zapala się też kontrolka świec. Nie zwróciłeś czasem uwagi czy w czasie jak szalał i się lampka zaświecała to nie słyszałeś pykania przekaźnika? Jakbyś się teraz podpiął pod kompa i nie było błędów to pewnie to jego wina.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #19 - Czwartek, 26.03.2009, 22:46:32 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Valgaar
Steruje on świecami
Świecami steruje 103, a dokładniej to je załącza, a Ty piszesz o 109. Przez niego jest zasilane ECU. I jesgo uszkodzenie powoduje gaśnięcie silnika, ale czy skoki obrotów?

Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #20 - Czwartek, 26.03.2009, 22:55:07 - NIEPRZECZYTANA »

tak masz racje, mój błąd. Błędny skrót myślowy od kontrolki świec :-) Chodziło mi tak jak pisałem o 109 i zasilanie Ecu, co powoduje zaświecanie kontrolki. W każdym razie jeśli teraz się podepnie a nie będzie błędów to będzie to wina raczej elektroniki. Wilgoć gdzieś i szaleją przekaźniki?
jarq Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #21 - Środa, 01.04.2009, 11:55:18 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie a może to mieć związek z olejem? nie dawno wymieniałem olej na mobil 10w40 (ten sam co był wczesniej) Przed wymianą oleju zaraz po odpaleniu silnika z 5-6 razy migała kontrolka ciśnienia oleju. Po wymianie migneła tylko raz , ale po ok. 2 tyg. kontrolka znowu zazceła mrygać z 5-6 razy, wydaje mi sie że niie powinno tak być i może to ma jakiś zwiazek z objawami opisanymi wyżej ?
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #22 - Środa, 01.04.2009, 20:15:47 - NIEPRZECZYTANA »

może to ma jakiś zwiazek z objawami opisanymi wyżej ?
Raczej nie. Proponuję zmierzyć ciśnienie zanim motorownia stanie, ewentualnie czujnik ciśnienia wymienić.

jarq Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #23 - Czwartek, 02.04.2009, 08:49:30 - NIEPRZECZYTANA »

a o co chodzi ztymi stukjącymi szklankami?przejrzałem forum i stwierdziłem że umnie to niby popiskiwanie przypomina bardziej stukanie szklanek, co należy w takim wypadku wymienić ? i czy może to być kosztowne?
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #24 - Czwartek, 02.04.2009, 08:55:09 - NIEPRZECZYTANA »

opychacze stukają jak są zużyte, lub jest za małe ciśnienie oleju. W powiązaniu z
Panowie a może to mieć związek z olejem? nie dawno wymieniałem olej na mobil 10w40 (ten sam co był wczesniej) Przed wymianą oleju zaraz po odpaleniu silnika z 5-6 razy migała kontrolka ciśnienia oleju. Po wymianie migneła tylko raz , ale po ok. 2 tyg. kontrolka znowu zazceła mrygać z 5-6 razy, wydaje mi sie że niie powinno tak być i może to ma jakiś zwiazek z objawami opisanymi wyżej ?
To
Cytat: KKKKris
Proponuję zmierzyć ciśnienie zanim motorownia stanie

jarq Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #25 - Czwartek, 02.04.2009, 09:08:28 - NIEPRZECZYTANA »

Rozumiem. CZyli najpierw zabrać się za ciśnienie oleju  a jak to nie pomoże to szklanki do wymiany...
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #26 - Czwartek, 02.04.2009, 10:21:14 - NIEPRZECZYTANA »

Migającej kontrolki oleju nie ma co lekceważyć. Sprawdź czujik/ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku, ewentyalnie rozrząd - jak jest przesunięcie na wałku rozrządu to też mogą stukać szklanki. Co do wymiany to trzeba tego posłuchaC, żeby stwierdzić czy do wymiany.

jarq Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #27 - Piątek, 03.04.2009, 22:57:53 - NIEPRZECZYTANA »

ok tylko jak to sprawdzić??
pakuu1 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Byla Cordoba SX AFN... Jest Leon ASV

« Odpowiedz #28 - Sobota, 04.04.2009, 20:29:53 - NIEPRZECZYTANA »

pojechac do kumatego mechanika i powiedziec co sie dzieje z autem bo tak to mozna gdybac :-X  :-X  :-X

MOC JEST BOGIEM, PRĘDKOSĆ NAŁOGIEM, NITRO ZABAWĄ A TURBO PODSTAWĄ
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #29 - Niedziela, 05.04.2009, 12:50:15 - NIEPRZECZYTANA »

ok tylko jak to sprawdzić??
Co?
Ciśnienie manometrem
Rozrząd-ustawić tak jak w książce pisze-na przyrządy-nie metodą markermana.
Szklanki nie wiem.

Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» dławienie silnika i skaczące obroty ibiza SDi
Skocz do: