to i ja moze swoje rady dam, bo tez sam polerowałem swoje felgi
,
Do wykonania polerki będą nam potrzebne następujące rzeczy:
- Środek do usuwania powłok lakierniczych (np. Paint Remover w Sprayu - 20 zł, Scansol, albo Bemixol)
- Papiery wodne 240,400,600,800,1000,1200,2000 (1 sztuka koło 1zł)
- Pasta polerska - poelcam Automax (5 zł), sprawdzi się też pasta do polerowania aluminum
- Filc polerski montowany na wiertarke (9 zł) i miękka szmatka (metoda ręczna)
- Wiertarka ( na którą zakładamy filc polerski ).
- Szczotka pędzelkowa (10 zł )- montowana na wiertarke, trzeba byc z nią ostroznym bo bardzo rysuje alu musiałem jej użyć aby usunąc podkład w dziurach gdzie mam śruby
- maseczka pyłowa i rękawice (specyfiki do usuwania lakieru strasznie smierdzą i zaraz głowa napie**ala więc lepiej robic to w masce i rękawicach, bo skóra szczypie jak się tym upaprzemy:) )
Czyszczenie: Aluminium przed polerką musi zostać dokładnie oczyszczone z kurzu, błota i innych zanieczyszczeń, w tym celu można po prostu umyć gąbką z płynem do usuwania ?twardych? osadów. Po kąpieli wycieramy czystą szmatką do sucha. Przystępujemy teraz do usunięcia lakieru (jesli aluminium jest lakierowane, felgi - wiadomo - są ). Jesli używamy Paint Remover w sprayu to psikamy na całą felge czekamy 10-30 minut i zaczynamy skrobać. Najlepiej czymś plastikowym, żeby nie porysować felgi !! Jeżeli zostały nam miejsca gdzie został jeszcze podkład na feldze czynność powtarzamy żeby wszystkiego łądnie się pozbyć. Jezeli zostaną nam miejsca "białe" po podkładzie można je pozniej papierem wyczyścić ale jest to trudne i czasochłonne.
Ja zuużyłem całą puszke sprayu innej firmy któego NIE POLECAM-pozniej dołoże fotke, a Paint Removera zuuzyjemy jakieś 2 - 3 puszki, zalezy jak beidze nam schodzić lakier i podkład.
Jeżeli naszym oczom ukazało się już czyste aluminum zaczynamy pracępapieram iściernymi. Jeżeli felga jest w dobrym stanie zaczynamy od papieru 600 ale jesli ma jakies ubytki warto je zeszlifować np 240 albo 400. Przy uzywaniu papierów pamietamy aby papier moczyć w misce z wodą, żeby nam za bardzo felgi nie porysował. ile papierów zuuzyjemy zależy od Nas, ale najlepiej papierami 600 zeszlifować felge tak aby nie było na niej żadnych ciemniejszych miejsc, bo pozniej większymi papierami juz tego nie wyczyścimy. Tak więc jedziemy papierami pokolei aż do 2000. już powinno się świecić
chociaż troche:)
Polerowanie:Ja użyłem pasty Automax, nakłądamy na felge i polerujemy najpierw filcem na wiertarce a pozniej dokładnie ręcznie szmatką ,im dłużej polerujemy tym bardziej się świeci
Jak zabezpieczyć felgeOtóz NIE MALUJEMY FELGI LAKIEREM BEZBARWNYM - opieram się tu o opinie innych ludzi którzy to zrobili, lakier szybko odpryskuje i psuje cały efekt. Aby felga pozostała błyszcząca należy 2 razy w tyg myć ją czystą wodą BEZ ŚRODKÓW CHEMICZNYCH - to jest bardzo WAŻNE - nie oddajcie auta na myjnie bo felgi zrobią się białe
(mój znajomy tak miał) gdy samemy myjemy auto również trzeba uważać aby żadne specyfik się na nie nie dostał.
Foto relacja z kolejnych etapów prac będzie pozniej jak bede robił kolejne felgi bo teraz aparatu nie miałem
powodzenia życze wszystkim polermanom
Pamietajcie że trzeba mieć na to duuużo czasu i cierpliwości.... jedna felga to praca na około 20-30 godzin
A kolejne to już chyba szybciej pójdą
zobaczymy
PÓRNANIANIE: PO POLERCE: