+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Ciężko wchodzą biegi
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciężko wchodzą biegi  (Przeczytany 219289 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
n0rman Mężczyzna
Świeżak

Samochód: '99 Seat Ibiza 1.9 TDI, 110 KM

« Odpowiedz #45 - Wtorek, 19.08.2008, 12:33:01 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie było naprawdę niewesoło, 1 i 2 na zimnym silniku nie wchodziły w ogóle, wsteczny i 3 zgrzytały cały czas, a teraz wszystko pięknie chodzi.
Jakobe polecam sprawdzić olej, z tego co słyszałem to jest to dosyć częsty problem.
Jakobe Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6K AFN++

« Odpowiedz #46 - Wtorek, 19.08.2008, 12:38:22 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie było naprawdę niewesoło, 1 i 2 na zimnym silniku nie wchodziły w ogóle, wsteczny i 3 zgrzytały cały czas, a teraz wszystko pięknie chodzi.
Jakobe polecam sprawdzić olej, z tego co słyszałem to jest to dosyć częsty problem.

No dzięki musze sprawdzić, tzn mechanik bo ja nie mam pojęcia gdzie się sprawdza poziom oleju w skrzyni...
Koszał Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza TDI AFN+

« Odpowiedz #47 - Poniedziałek, 26.01.2009, 23:51:39 - NIEPRZECZYTANA »

Mam ostatnio problem ze skrzynią biegów w moim AFN-ie. Jak jeżdżę spokojnie biegi wchodzą idealnie i nie ma żadnych problemów, ale jak przycisnę i szybko zmieniam biegi to skrzynia staje sie jakaś taka "gumowa" i ciężko chodzi. Często 2 i 4 bieg nie wchodzi. Jak poruszam nią na biegu jałowym to znowu jest ok puki nie przycisnę znowu.
Jak myslicie co to może być??
Czy to już skrzynia do wymiany czy może cięgna się poluzowały albo poduszki pod silnikiem do wymiany???
dzieki za pomoc  :)
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #48 - Poniedziałek, 26.01.2009, 23:54:31 - NIEPRZECZYTANA »

Może zmieniasz biegi na zbyt dużych obrotach silnika. Nieraz bywają z tym problemy, choć nie wiem co to gumowa skrzynia.

Koszał Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza TDI AFN+

« Odpowiedz #49 - Wtorek, 27.01.2009, 00:00:41 - NIEPRZECZYTANA »

Jak się ścigam to kręce prawie do końca ;D ,  "gumowa" czyli nie chodzi lekko tylko z dość dużymi oporami
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #50 - Wtorek, 27.01.2009, 10:09:44 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Koszał
Jak jeżdżę spokojnie biegi wchodzą idealnie i nie ma żadnych problemów, ale jak przycisnę i szybko zmieniam biegi to skrzynia staje sie jakaś taka "gumowa" i ciężko chodzi. Często 2 i 4 bieg nie wchodzi. Jak poruszam nią na biegu jałowym to znowu jest ok puki nie przycisnę znowu
Przeczytaj co ludziki napisali w tym wątku.
Moim zdaniem wygląda to na zużyte synchronizatory.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
tomi1702 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '00 1.4 AKK

« Odpowiedz #51 - Poniedziałek, 23.02.2009, 13:35:52 - NIEPRZECZYTANA »

A ja powiem tak u mnie jak jest zimy silnik to 1 i 2 wchodza ładnie a jak juz ma odpowiednia temperature to 1 ciezko wchodzi-na dwa razy musze a w czasie załaczania 2 slychac zgrzyt i co to moze byc :!:  :!:  :!: (to trwa  dopiero kilka dni)
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #52 - Poniedziałek, 23.02.2009, 13:49:15 - NIEPRZECZYTANA »

Olej sprawdzony?

tomi1702 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #53 - Poniedziałek, 23.02.2009, 14:03:27 - NIEPRZECZYTANA »

No powie Ci ze ostatnio jak bylemu mechanika (moj zaufany) pytalem go o olej w skrzyni  to powiedzial,ze tam nic nie trzeba dolewac ze musi byc dobrze wiec nie wiem jaki jest stan oleju.Ostatnio olej byl dolewany ojjj bardzo dawno jeszcze jak przeglady w aso robilem .Auto ma przejechane 112 tys mam go od nowosci .Jezeli dolac to jaki napewno jest fabryczny tz taki jak leja podczas montazu .Na pewno jakis syntetyk jest z tego co pamietam-pewnie dlatego powiedzial zeby tam nie zagladac
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 23.02.2009, 14:06:34 wysłane przez tomi1702 » Zapisane
burbur Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Coupe '01, 1.9TDI 110KM; Ford Focus 2,0tdci

« Odpowiedz #54 - Poniedziałek, 23.02.2009, 14:06:38 - NIEPRZECZYTANA »

Może nie dolać tylko wymienić  :-X
tomi1702 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #55 - Wtorek, 24.02.2009, 11:41:20 - NIEPRZECZYTANA »

Dzis jade sprawdzic ten olej-mam nadzieje ze to tylko to :-X  :-\
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #56 - Wtorek, 24.02.2009, 12:28:29 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie brakowało 0,2l i 1 oaz 5 nie wchodziły prawie wogóle, czy to po przegazowaniu, czy na wolnych, na postoju, czy podczas jazdy. Najgorzej było ruszyć ze świateł.

tomi1702 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #57 - Wtorek, 24.02.2009, 19:32:50 - NIEPRZECZYTANA »

Bylem u speca i powiedzial ze nie podobaja mu sie dzwieki przy wciskaniu sprzegla i powiedzial ze prawdopodobnie łożysko oporowe moze i nawet samo sprzeglo (tarcza docisk) masakra mam sie zdzwonic z nim zeby wstawic auto :-\ 
Winchester Mężczyzna
Odgrzybianie klimatyzacji samochodowej - ozonowanie, ultradźwięki
Użytkownik

Samochód: Chwilowo Opel Corsa 1.2 16V 75KM

« Odpowiedz #58 - Poniedziałek, 13.07.2009, 16:57:20 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Po zakupie cordoby 1.9 TDi 110KM (silnik AFN) z roku 1998, po trzech miesiacach zaczely mi ciezko wchodzic biegi... i to tak, ze kilkukrotne wysprzeglanie nic nie daje... jak chce zmienic z 1 na 2, to czuje po prostu reka jak wszystko pracuje i jak zle to dziala... jedynka wchodzi ciezko i "chrupie", dwojka tak samo... trojka chyba najlepiej wchodzi, chociaz czasem i tak musze ja wyczuc... czworka roznie.. piatka tez roznie... a wsteczny to zalezy od dnia...
Mechanik stwierdzil, ze to sprzeglo... ale kiedy rozebral calosc stwierdzil ze to nie sprzeglo, tylko olej w skrzyni. Poskladal wszystko do kupy, wymienil olej w skrzyni i skasowal mnie na kilka stówek..

Niestety nie minal dzien jak biegi znowu ciezko zaczely wchodzic... a mechanik mi mowi ze to skrzynia...
Czy mimo dobrze wygladajace tarczy sprzegla biegi moga i tak ciezko wchodzic? Czy powinienem jednak to sprzeglo wymienic??

Prosze o pomoc :(

!!! Ozonowanie klimatyzacji Łódź !!! Dla klubowiczow znizki!!!
misiu_tdi
Użytkownik

Samochód: Leon TS

« Odpowiedz #59 - Poniedziałek, 13.07.2009, 16:59:48 - NIEPRZECZYTANA »

może cięgna od skrzyni? niech Ci ktos obejrzy czy nie sa ponadrywane, ja przechodziłem to ostatnio.

Seat Leon TS bigT
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 18   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Ciężko wchodzą biegi
Skocz do: