Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Nadwozie i wnętrze
»
Przyciemniane szyby
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
11
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Przyciemniane szyby (Przeczytany 96725 razy)
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
Odp: Przyciemniane szyby
«
Odpowiedz #105 -
Piątek, 06.11.2009, 22:08:51 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: kacperix
Art. 66 ust. 1 pkt 5 prawa o ruchu drogowym " (...) pojazd musi być tak zbudowany, utrzymany i wyposażony, aby korzystanie z niego (...) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy (...)"; Polska norma branżowa nr BN-76/3626-07 określająca wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Norma ta określa, że niedopuszczalne jest ograniczenie pola widzenia kierowcy w obrębie kąta widzenia 180 stopni. Przepisy Regulaminu nr 43 EKG ONZ, w których dopuszcza się stosowanie oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy; Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie).
Orzeczenie lub wynik
"Szyby samochodowe hartowane jednorodnie mogą być napylane związkami tytanu w celu przyciemnienia w miejscach niemających wpływu na pole widzenia kierowcy oraz szyby przednie - bboczne, warstwą zachowującą przepuszczalność światła nie mnieszą niż 70% i oznakowanie R43-0308-ISIC"
No i powiedz mi czym to się różni bo ja nie widzę różnicy czy przyciemnie folią czy piecem w obu przypadkach muszę zachować 70% przepuszczalności!
Nigdzie nie jest napisane że warstwa napylana ma 0 przepuszczalność... bo po prostu tak nie jest!!
Zatem jeśli masz fabryczne 30% i dołożysz kolejne przyciemnienie to sorry ale złamiesz przepisy i żaden certyśmietnik Ci nie pomoże czy to folia na szybę, czy to piecowe jest robione.
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
«
Odpowiedz #106 -
Sobota, 07.11.2009, 00:20:01 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: kacperix
No i powiedz mi czym to się różni bo ja nie widzę różnicy czy przyciemnie folią czy piecem w obu przypadkach muszę zachować 70% przepuszczalności!
to powiedz mi czemu nie ma atestu na folie a na piecowe jest?
bo folia ogranicza przepuszczalnosc a piec nie? tzn piec tez ale w o wiele mniejszym stopniu niz folia
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #107 -
Sobota, 07.11.2009, 01:16:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ja Ci powiem dlaczego, wg przepisow (wiem bo o tym poinformowal mnie pan policjant jak zrywalem folie) w razie wypadku musisz miec mozliwosc wydostania sie z samochodu przez conajmniej 3 otwory, tzn 3 szyby, a folia takie wyjscie uniemozliwia, bez wzgledu na to czy jest to folia antywlamaniowa, czy przyciemniajaca...nie wiem na ile to jest prawda ale taka informacje sprzedal mi pan policjant, a ojciec mojej dziewczyny (pracuje w drogowce) to potwierdzil.
Co do przyciemniania piecowego to zgodze sie w 100% z kacperixem, jak bedziesz miec przepuszczalnosc niezgodna z przepisami to atestem bedziesz sobie mogl pewnie pupe podetrzec, a firma umyje rece bo atesty pewnie daja tylko jak robisz u nich do tych 30%.
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
Panna Migotka
lub jak wolicie ZAPAŁKA
Użytkownik
Samochód: szukam, najprawdopodobniej bedzie LEONIK
«
Odpowiedz #108 -
Sobota, 07.11.2009, 01:47:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
hehehe chlopaki oboje macie racje... tak czytam i czytam i ...
kacperix
, co prawda to prawda, wszystko jedno czym przyciemnisz i nawet jesli masz ten atest i tak musisz sie liczyc z tym ze z biegiem lat kazde szklo traci swoja przejrzystosc, drobne ryski, piasek,itp, i co wtedy?
kiedys miales 70, po kilku latach 68 i co? i wymiana szybek lub zerwanie folijki...a coraz wiecej funkcjonariuszy ma urzadzonko przy sobie..
raby
, przecierz z tego co sie orientuje to zaklady przyciemniajace folia tez daja atest, na to co zrobili, i chyba nie podkladali by sie az tak, bo wytarczy 1 kontrola i dociekliwo- upierdliwy stroz prawa i zaklad taki ma dosc duze nieprzyjemnosci...a wlasciciel autka nie mniejsze...
no tak piecowce daja imienny certyfikat, ale tez po latach nie masz pewnosci, jak spadnie ci swiatlo przepuszczalność..
dlatego firmy piecujace w Polsce najpierw mierza ile moga przyciemnic , np 20%, bo sama szybka ma juz 5%i NIGDY nie sciemnią nawet na prosbe kienta, to dla nich za duza odpowiedzialność..
no chyba ze klient sie uprze to wtedy nie dostanie certyfikatu...
Ale kazda nietypowa szybka z przodu...budzi zainteresowanie...i czasem to ze wozisz ze soba papier nie wiele pomaga...fajnie jesli robisz to w Polsce, bo odchodzi tlumacz przysiegły, ale jesli sprowadzasz szybke z huty z zagranicy, np co produkuje szybki dla firm tunningowych miedzy innymi dla hamman i schintzer to pozegnaj sie z dowodem przynajmniej na tydzien, zanim udowodnisz ze wszystko jest z normami europejskimi...bo szybka taka z zewnatrz auta jest czarna dosc mocno, ale z wewnatrz jakby wogole nie byla przyciemniona (cos na zasadzie lustro weneckie, tylko bez polysku z zewnatrz zeby nie oslepiac innych
) dodatkowo fotochromatyczna sciemnia sie w sloncu a w nocy widzisz przez nia jak przez okulary do jazdy nocnej dosc drogie cacuszko ale gleit mowi 95% przepuszczalnosci...nie wystarczy ze masz papier...bo Pan policjant w Polsce pierwszy raz widzi takie cacko i... oglada najpierw szybe a potem dokument...straszy fałszerstwem chyba z zazdrosci...itp... koszmar... zabiera dowod bez dyskusji... grozi holowaniem... w koncu jesli jestes kobieta, daje ci liscik wazny 7 dni i obys sie wyrobila ... najpierw tlumaczenie kosz ok 100 zl, potem stacja diagnostyczna juz nie pamietam ile.. i latanie po urzedach, a wszystko bo zachcialo sie szybki innej niz wszystkie, z kolejna kontrola juz latwiej bo przynajmniej o dluuugich ogledzinach, masz przetlumaczony glejcik
...never again.. chyba ze cos sie u nas w Polsce zmieni na temat autoszyb. Po 2 latach kamien i po szybie i powiem wam, cale szczescie...nie dlatego ze mi sie to nie podobalo, bo szkoda kasy bylo, ale nigdy nie mialam takich czestych kontroli jak podczas tych 2 lat i strach co tym razem znajda, gasnice dzien po terminie, czy za gleboko trojkat, za glosny tlumik....???
ps po trojmiescie jedzi identyczne audi chyba avant sadzac po kształtach...z bardzo charakterystyczna rejestracja... ciekawa jestem czy oni tez mieli takie przeprawy jak ja.
.. ze swoja balbinką
Napisano: Sobota, 07.11.2009, 01:37:40
Cytat: emtezet
musisz miec mozliwosc wydostania sie z samochodu przez conajmniej 3 otwory, tzn 3 szyby,
prawda...
ale i tak siedzisz przypiety pasami, ktore czesto sie blokują, i o ile jestes przytomny to powinienes rownierz wg tych przepisow wozic ze soba pożadny noz, zeby te pasy rozciac, a pozadny noz wg prawa karnego moze byc bronia biala...wiec
, teoretycznie powinienes miec kolejne pozwolenie
i tak od siebie folijka calkiem fajnie zabezpiecza przed odlamkami ktore moglbys miec np w oku podczas wypadku, i dosc latwo jest ja rozerwac mimo wszystko jesli juz pęknie szklo... ech te nasze przepisy...daleko im do idealu...
«
Ostatnia zmiana: Sobota, 07.11.2009, 02:27:35 wysłane przez Panna Migotka
»
Życie jest piękne, wystarczy tylko dobrać odpowiednie psychotropy;D
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
«
Odpowiedz #109 -
Sobota, 07.11.2009, 14:49:15 -
NIEPRZECZYTANA
»
w razie wypadku musisz miec mozliwosc wydostania sie z samochodu przez conajmniej 3 otwory, tzn 3 szyby, a folia takie wyjscie uniemozliwia
Nie jest to prawdą...
Po 1) Szybę oklejoną folią tak samo łatwo stłuc jak bez folii.
Po 2) Szyba z folią nie rozpada się na milion kawałków, tylko pozostaje w jednym, który łatwiej usunąć z otworu okiennego (mniej skaleczeń).
Po 3) Nie wiem, co to dokładnie oznacza "otwór" w powyższej definicji, ale jeżeli bierzesz pod uwagę też przednią szybę to tu widziałbym największy problem z wydostaniem się - w końcu przednia ma folie seryjnie.
Zapytaj się rozmówców o podstawy prawne takich osądów, bo niestety to, że ktoś jest policjantem nie czyni go autorytetem pod względem przepisów...
ASZ + FJW = T
DI
Qba
Użytkownik
«
Odpowiedz #110 -
Sobota, 07.11.2009, 14:59:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
miałem pisać to samo co
KYS
,
btw
Cytat: Panna Migotka
nigdy nie mialam takich czestych kontroli jak podczas tych 2 lat
balbinka to była beemka tak? i mamy odpowiedź dlaczego tak często Cię kontrolowali
a o ważność gaśnicy bym się nie martwił, wystarczy ją mieć, nie ważne czy przegląd ma aktualny, czy nie
https://nawstecznym.pl
raby
Klubowicz
Moderator
«
Odpowiedz #111 -
Niedziela, 08.11.2009, 20:14:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
raby, przecierz z tego co sie orientuje to zaklady przyciemniajace folia tez daja atest, na to co zrobili, i chyba nie podkladali by sie az tak, bo wytarczy 1 kontrola i dociekliwo- upierdliwy stroz prawa i zaklad taki ma dosc duze nieprzyjemnosci...a wlasciciel autka nie mniejsze...
jaki zaklad daje atest na przednie szyby?
cala sprawa przyciemniania piecowego rozbija sie o to ze ich atest jest wazny dla policju a przyciemnianie daje widoczny efekt a nie tracimy przejrzystosci szyby
Napisano: Niedziela, 08.11.2009, 20:12:58
Jak wam sie widza takie szybki?
http://otomoto.pl/seat-leon-piekny-top-sport-1-9tdi-232km-C10248092.html
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
Panna Migotka
lub jak wolicie ZAPAŁKA
Użytkownik
«
Odpowiedz #112 -
Niedziela, 08.11.2009, 20:36:19 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Qba
balbinka to była beemka tak?
tak, tylko jak juz dostala nowa normalna szybke kontrole sie skonczyly,
raby
, zwracam honora, na przednie tylko huty..
Cytat: raby
a nie tracimy przejrzystosci szyby
chyba jednak troszeczke tak, bo po co pomiary przed przyciemnianiem piecowym...a takie robia z tego co mi wiadomo, chyba ze mi zle wiadomo...
szybki z linku nie powiem robia wrazenie
raby
Klubowicz
Moderator
«
Odpowiedz #113 -
Niedziela, 08.11.2009, 20:38:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
chyba jednak troszeczke tak, bo po co pomiary przed przyciemnianiem piecowym...a takie robia z tego co mi wiadomo, chyba ze mi zle wiadomo...
po to aby sie zmiescic w normie i zgodnie z przepisami bylo
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #114 -
Poniedziałek, 09.11.2009, 01:24:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
No to jak ci zrobia zgodnie z przepisami a szyby fabrycznie sa juz przeciez przyciemnione to ile ci przyciemnia zebys byl w normie i dostal atest? Nie wydaje mi sie zeby te pare % wiecej od juz oryginalnie przyciemnionych bylo widoczne wiec szkoda tej kasy, ale nie oceniam dopoki nie zobacze na zywo jak wyglada piecowo przyciemniona szyba ktora miesci sie w normie...
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
Panna Migotka
lub jak wolicie ZAPAŁKA
Użytkownik
«
Odpowiedz #115 -
Poniedziałek, 09.11.2009, 02:16:35 -
NIEPRZECZYTANA
»
szyby fabrycznie sa juz przeciez przyciemnione
nie kazde szyby...moje obecnie jeszcze sa biale...po za tym sa jeszcze szyby tkz zamienniki, ktore wstawiaja rozne zaklady kiedy szyba pojdzie sobie.......do pojemnika na szklo....
z tego co sie zdazylam kiedys zorientowac to w Polsce piecuja do 28%, 2% to rezerwa bo podobno z biegiem lat szybka sie rysuje i matowieje jest to naturalny proces podobno...wiec wola zostawic margines.. czy to prawda nie wiem...ale tak kiedys (ok 4 latek temu) uslyszalam kiedy dzwonilam do technicoloru gdzies za zielona gorą... moze teraz technologia poszla do przodu...
szybka taka wyglada naprawde fajnie....z zewnatrz ciemiejsza a z wewnatrz praktycznie nie widac roznicy, no moze minimalnie i nie ogranicza widzenia, jesli ma fotochrom to juz wogole poezja, a jak do tego filtr nocny z antyrefleksem.. magia...ale to chyba jeszcze nie u nas w kraju, (chyba ze juz tak?)... no ale i koszty sa bardzo magiczne... dla porownania stosuja takie szyby w budynkach uzytecznosci publicznej, np w bankach z zewnatrz mozesz nos do szyby przylozyc i prawie nic nie bedziesz widzial, a kiedy juz znajdziesz sie w srodku, spogladajac za okno widzisz wszystko prawie jak przez zwykla szybe, w bankach sa tez czasem z zewnatrz lustrzane w autach ta opcja odpada z wiadomych powodow...
kotu
Użytkownik
Samochód: Była Ibiza SDI
«
Odpowiedz #116 -
Poniedziałek, 09.11.2009, 09:00:11 -
NIEPRZECZYTANA
»
z tego co sie zdazylam kiedys zorientowac to w Polsce piecuja do 28%
Wszystko fajnie tylko z tego co pamiętam to np w Ibizach 96-99 wszystkie szyby (nie wiem czy czołowa też) mają już te 28% ściemnienia.
daniels81
Gość
«
Odpowiedz #117 -
Poniedziałek, 09.11.2009, 09:58:41 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: kotu
Wszystko fajnie tylko z tego co pamiętam to np w Ibizach 96-99 wszystkie szyby (nie wiem czy czołowa też) mają już te 28% ściemnienia.
w cordobach chyba też, przynajmniej u mnie tak jest
Panna Migotka
lub jak wolicie ZAPAŁKA
Użytkownik
«
Odpowiedz #118 -
Poniedziałek, 09.11.2009, 16:46:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
My tu gdau gadu a ja znalazlam na jednej ze stron firm foliujacych:
"Zgodnie z obowiązującymi normami przepuszczalność szyb pojazdów powinna wynosić:
- dla szyby przedniej (czołowej) minimum 75 %,
- dla szyb nie będących szybami przednimi (szyby przednie boczne lewa i prawa) minimum 70%,
- dla szyb nie mających wpływu na pole widzenia kierowcy (szyby tylne boczne lewa i prawa, szyba tylna ogrzewana) dopuszcza się wartość przepuszczalności poniżej 70 %.
Montaż folii na szybach przednich wykonujemy tylko na życzenie i odpowiedzialność klienta."
a dalabym sobie cycki uciac, ze czołowa tez 70%, a tu taki suprice
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 09.11.2009, 16:47:48 wysłane przez Panna Migotka
»
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
«
Odpowiedz #119 -
Poniedziałek, 09.11.2009, 17:11:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
a dalabym sobie cycki uciac, ze czołowa tez 70%, a tu taki suprice
I byłoby po cyckach
http://www.isic.krakow.pl/WWW/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=35
ASZ + FJW = T
DI
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
10