+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Mokry dywanik
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4 ... 12   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mokry dywanik  (Przeczytany 160786 razy)
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #15 - Środa, 23.08.2006, 14:33:23 - NIEPRZECZYTANA »

Już teraz dokładnie objechałem całą tą kratkę, gdzie powietrze bierze klejem montażowym i wygląda na szczelne.. Okazało się, że wcześniej zostawiłem nieuszczelniony 1 cm styku plastiku z blachą, a już w środku przez tą kratkę bylo pięknie widać przy polewaniu jak woda leci ciurkiem na wentylator. Teraz wygląda ok i mam nadzieję, że tak zostanie.

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
grzesiekcordi1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba GLX 95' 1,6

« Odpowiedz #16 - Środa, 23.08.2006, 16:03:17 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Mam podobny problem.Miałem spokój do pierwszej wymiany filtra p/pyłkowego.
Po wymianie okazało się,że cieknie woda w miejscu nóg pasażera.Nie mogę zlokalizować miejsca przecieku.Przy okazji okazało się,że obudowa filtra kabinowego niema pokrywy(nie wiem,czy powinna być-proszę o odpowiedź).Zabezpieczyłem swoim sposobem. Jest lepiej,ale nie tak jakbym chciał. Proszę o porady.Pytam o to wszystko,ponieważ jest to mój pierwszy Seat. Mam Cordobę 1600 GLX z 1995 roku. Pozdrawiam.

grzesiekcordi1
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #17 - Środa, 23.08.2006, 21:17:37 - NIEPRZECZYTANA »

Więc pewnie gdzieś Ci leci do środka.. wyjmij filtr (jak sam robiłeś) i wlej wodę w podszybie (nie po szybie, bo Ci wleci prosto w układ wentylacji). JAk zobaczysz jak po ściankach tego "dolotu" powietrza do wentylatora leci, to znaczy, że gdzieś jest nieszczelność. A tak a propos - jak wyjmiesz filtr to masz tam taki plastik co nad blachę wystaje? U mnie nie ma filtra i tak to właśnie wygląda. Jak będzie ciekło, to silikonem wkoło i musi być ok. Jak dalej będzie ciekło to już chyba gdzie indziej trzeba szukać..

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
MOTOCHIC
Gość

« Odpowiedz #18 - Wtorek, 29.08.2006, 14:02:41 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Najprostrzym sposobem poradzenia sobie z cięknącą wodą do autka jest dokładne sprawdzenie i ewentulne oczyszczenie kanałów/otworów odprowadzających wodę. U mnie w poprzedniej Cordi 96r. też ciekło na dywanik od strony pasażera i robiłem już różne zabiegi ale zawsze z mizernym skutkiem a okazało się że miałem zapchane różnymi śmieciami właśnie wspomniane już kanały/otwory odprowadzające wodę z podszybia.

Pozdrawiam i mam nadzieję komuś to pomoże.
SMERU
Gość

« Odpowiedz #19 - Wtorek, 29.08.2006, 16:31:14 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie na szczescie na razie nie ma takich problemow ale stryj dwa tygodnie meczyl sie z woda w samochodzie. co sie okazalo? mial dzirke taka ze palec by nie wszedl (srednica z pol cm) z przodu blisko kola. jak jechal w deszczu to kola tak jakby pompowaly wode do srodka. zalatal i problem z glowy.
korleone
Gość

« Odpowiedz #20 - Wtorek, 05.09.2006, 09:16:38 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!
Jestem posiadaczem Alhambry i tez zauważyłem że ma mały przeciek po deszczu. Mianowicie woda leje sie po słupkach z przodu z pod deski rozdzielczej, względnie od tego jak przechylony jest samochód raz od strony pasażera a raz od kierowcy. Ostatnio dobrałem sie do podszybia od strony komory silnika i wszystkie podejżane miejcsa potraktowałem silikonem - myślałem że to ustąpi. Po ostatnich deszczach przekonałe się że nie uszczelniło sie nic i dalej leci woda. Pomóżcie bo ręce opadają! Myśle sobie że może to z pod szyby  przedniej się gdzieś leje- może ktoś ma pomysł jak to sprawdzić? Druga ewentualnościa może być przeciek gdzieś spod relingów dachowych- co o tym myślicie?
Pomocy - bo będę musiał jeździć nie długo w gumakach - a w samochodzie będęmiał basen!
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 05.09.2006, 16:32:50 - NIEPRZECZYTANA »

Tak to jest jak się kupuje samochód z zagranicy ( po dzwonie ).

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

korleone
Gość

« Odpowiedz #22 - Czwartek, 07.09.2006, 08:28:23 - NIEPRZECZYTANA »

Sorki ale wózek nie jest po dzwonie, sam go sprowadzałem, miał tylko lekkie otarcie błotnika i zderzaka z lewej strony, tak po za tym był ok!
 :ok:  :ok:

[ Dodano: 2006-09-07, 09:32 ]
Czy do środka  może dostać się woda z klimatyzacji - z tzw osuszacza?
Może ktoś zna ten temet?!
Wolf
Gość

« Odpowiedz #23 - Piątek, 08.09.2006, 22:26:41 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem ten problem w mojej Ibizie i obecnej Cordobie (oba 1996 rocznik).
1. Woda po stronie pasażera - lało się od strony filtra przeciwpylkoweko. Przyczyną była pęknięta osłona plastykowa (ta z miękkiego plastyku pod podszybiem). Skleiłem wyciętym kawałkiem z teczki na dokumenty + mocny klej Cyjanopan w żelu.
2. Woda w okolicach progu - lało się drzwiami jak samochód stał pochylony (np dwoma kołami na krawężniku). Folia się odkleiła w drzwiach. Dociąłem swoją folię na wzór i użyłem taśmy klejącej dwustronnej (dostępna w sklepach budowlanych).
3. Miałem też wodę pod dywanikiem pasażerów z tyłu - tu pomogło uszczelnienie korków plastykowych pod tapicerką (trzeba wymontować całe wnętrze) i uszczelnić wszystkie korki od wewnątrz specjalną masą, a z zewnątrz pociągnąłem bitexem.

P.S. Usterka wystąpiła w obu samochodach w tych samych miejscach
P.S. 2 Ibiza była 100% bezwypadkowa z salonu i byłem pierwszym właścicielem

Obecnie problem już nie występuje - wygrałem tą nierówną wojnę  :satan:
korleone
Gość

« Odpowiedz #24 - Poniedziałek, 11.09.2006, 06:57:16 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięka własnie w sobotę  wziołem się ze robotę i rozebrałem pół smochodu. Polewałem wode i polewałem po sałym samochodzie. Skutek tego taki  że znalazłem przeiek. Hura znaleziony przeciek. Woda przeciekała obok filtra przeciwpyłkowego i to tak sprytnie że niemal że nie widocznie - gdyby nie ręczniki papierowe to bym nie znalażł strużka nie widoczna a leci i w samochodzie kałuża. Przy okazji znalażłem jakieś czyściwo które ktoś przy przeglądzie zostawił pod podszybiem.

Nareszcie suche dywaniki ! Ulga dla duszy!
webi Kobieta
Użytkownik

« Odpowiedz #25 - Sobota, 13.01.2007, 23:01:01 - NIEPRZECZYTANA »

Może to Ci pomoże... w przyszłości  ;-) woda

Nadgorliwość jest gorsza od Faszyzmu,
nie dajcie się zwariować!
korleone
Gość

« Odpowiedz #26 - Poniedziałek, 15.01.2007, 07:59:21 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki bardzo za posuniecie rozwiazania problemow na forrum forda! Ja swój juz rozwiązałem i od tamtej pory mam sucho, ale z tego co widze to szyscy maja podobne problemy i rozwiąznia.
Dzięki Pozdrawiam
gracez
Gość

« Odpowiedz #27 - Piątek, 26.01.2007, 16:15:44 - NIEPRZECZYTANA »

a moze by tak owinac to workiem foliowym??
xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #28 - Sobota, 27.01.2007, 15:04:51 - NIEPRZECZYTANA »

moj szwagier ma lagune i tez kiedys zauwazyl ze ma wode na dywaniku.szukal szperal co moze byc tego przyczyna i ja znalazl.po prostu mial zapchany filtr kabinowy liscmi i woda nie splywala tam gdzie trzeba tylko do kabiny.

Seat Ibiza '94 1.3 CL i ciagle rosnie:)
tomashleezon
Gość

« Odpowiedz #29 - Poniedziałek, 23.04.2007, 06:44:02 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!!!!
Mój problem wody polega na tym, że mam wodę na dywaniku kierowcy, a dostaje się gdzieś tam od góry, gdzie jest ten schowek i wtyczka do kompa, ponadto mam wodę w bagażniku z prawej strony, konkretnie prawy dolny róg wnęki koła...

Z góry dzięki za pomoc, bo inaczej będę musiał pływać w mojej IBI... :pub:
Strony: 1 [2] 3 4 ... 12   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Mokry dywanik
Skocz do: