+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Dream XXI OMVL
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dream XXI OMVL  (Przeczytany 8490 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
siemion22
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba SXE 1,6 ALM 1999

« Wtorek, 21.03.2006, 18:50:13 - NIEPRZECZYTANA »

Rok temu w swojej Cordobie zainstalowałem gaz Dream XXI OMVL,i od razu po montażu zaczął występować problem z falowaniem obrotów,na początku sądziłem że to kwestia dopracowania regulacji,ale to nie pomagało.Pojechałem do serwisu ,i po podłączeniu pod komputer wykazało że nie działa sonda lambda ,kupiłem nową sądząc że to wyeleminuje ten problem lecz niestety myliłem się.Ta usterka trwa do dzisiaj,u gazowników bywałem regularnie   po trzy-cztery razy w miesiącu.Pod koniec gwarancji zostawiłem auto u gazowników na cały dzień,naprawili na trzy dni.Pojechałem do drugiego gazownika ,stwierdził że jest żle ustawiony i zrobił po swojemu ,poprawiło się nieznacznie,ten z kolei powiedział że to może być wina przepustnicy i powiedział że może to naprawić,ale było w miarę dobrze więc nie zawracałem tym głowy.Po  ostatnim czyszczeniu przepustnicy "sfiksował" mi znowu komputer i dziś pojechałem do serwisu aby zresetować komputer ,i się znowu okazało że jest niesprawna sonda lambda,a wczoraj u gazowników pokazało że sonda pracuje jak  nowa ,i mi koleś z serwisu powiedział że prawdopodobnie jest uszkodzony emulator i że to jest najprawdopodobniej przyczynąmoich problemów z falowaniem ,i teraz jeśli to się okaże prawdą to znaczy że cały czas to było uszkodzone a gazownicy szukali grom wie czego przez rok czasu,i teraz jest po gwarancji i pewnie bede bulił z własnej kieszeni,może z was ktoś sięspotkał z takim problemem w swoim Seacie z taką instalacją

Cordoba 1,6 SXE 99
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 21.03.2006, 21:20:56 - NIEPRZECZYTANA »

A te obroty mocno faluja? W jakim zakresie? Mozliwe ze mam podobny problem.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
siemion22
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 21.03.2006, 22:01:14 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "raby"
A te obroty mocno faluja? W jakim zakresie? Mozliwe ze mam podobny problem.

Obroty faluja w zakresie 800-2000,czasami ustaje na pozimie 1000-1100 a czsami dopiero jak jade,jescze mi w serwisie ten koles powiedzial ze te silniki ciezko adoptuja LPG,pod wzgledem regulacji,a podobno sie na tym zna bo wczesniej pracowal przy gazie no i mi bardzo precyzyjnie to wyjasnil wszystko,bo przy wczesniejszych wizytach zwalali eo na sonde ,przepustnice lub dostawanie sie lewego powietrza,jutro jade do gazownikow zobacze co beda mowic i odezwe sie na forum

Cordoba 1,6 SXE 99
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #3 - Środa, 22.03.2006, 07:47:12 - NIEPRZECZYTANA »

Mi faluja odroty ale w zakresie 800 - 870 ale to chyba normalne. Ale mam cos takiego: jade na LPG 4 bieg, zwalniam do 50, gaz w podloge a samochod zaczyna szarpac. Na bezynie nic takiego nie ma. Moze to byc wina przewodow lub rozdzielacza napiecia? Bo wszystko inne prawie nowe.

jaca1313
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Środa, 22.03.2006, 13:32:47 - NIEPRZECZYTANA »

Znam ten problem, potrafi nieżle zepsuć przyjemność z jazdy.Bujałem sie z tym blisko rok.Przerobiłem chyba wszystko:świece, kable , czyszczenie przepustnicy,lambda,termostat(po wymianie mała poprawa)itd.U gazowników byłem raz i stwierdziłem że to bez sensu,szkoda czasu i nerwów nie bardzo wiedzieli o co chodzi.Kupiłem na necie kabelek ściągnąłem soft, naczytałem się o Dream'ie na różnych forach i tak uzbrojony uderzyłem z pecetem i monitorkiem pod pachą do garażu.Po wielu próbach z różnymi ustawieniami mieszanki i kilkunastoma autokalibracjami doszedłem do wniosku żą są za duże dysz na listwie wtrysku lpg (za duże dysze-kłopot z ustawieniem obrotów na biegu jałowym(falowanie), za małe dysze-szarpie,kłopot z osiągnięciem mocy).Kupiłem dysze (koszt 12 pln za 4szt)miałem wstawione o średnicy 2.5 mm a wstawiłem 1.5mm.zrobiłem autokalibracje-wszystko super. wyjechałem z garażu a obroty falują jak falowały a k...a juz nie powinny. :x  :x  :x  :x  :cry:  :
     Przy zmianie dysz zauważyłem że kable do wtrysków lpg są podpięte w kolejnosci B A C D. No to pozostało mi juz tylko spróbować zmienic na A B C D. zmieniłem i silniczek zaczą pracować równiutko bez żadnego  falowania   :pub: :ok:   :ok:                                Bujałem się z tym 9 miesięcy: wydałem kupę kasy, straciłem dużo czasu i jeszcze więcej nerwów( gasł na światłach i po wyrzuceniu na luz, wyciśnięciu sprzęgła) zdobyłem kupę niepotrzebnej wiedzy i to tylko dla tego że kolesie ŻLE PODPIELI KABELKI(przez to gubił zapłony i falował)

PS.   ponoć od falowania obrotów szybciej pada sonda lambda. Czytałem na forum www.ekoalma.pl   że w silnikach 1,6 w oktawiach i seatach jest  z falowaniem kłopot .doszli tam do tego że trzeba wywiercić otwór w przepustnicy ale nie ma odpowiedzi czy to pomogło. ja oczywiście u siebie wywierciłem i nic nie pomogło(dlaczego o tym wyżej)ale i nie zaszkodziło, przepustnica się do tego zaadaptowała i jezdze teraz z dziurą, spalanie w normie na pb i lpg.

pozdrawiam jaca1313. :D
siemion22
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Środa, 22.03.2006, 17:38:28 - NIEPRZECZYTANA »

Faktycznie chyba sonda pada od tego falowania ,bo właśnie wróciłem od gazownikow i jestem biedniejszy o 280 PLN ,bo tyle kosztowała sonda.Pierwsza wytrzymała 52000km-druga niezcałe 30000km,no i zobaczymy ile wytrzyma ta?!

Cordoba 1,6 SXE 99
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #6 - Środa, 22.03.2006, 18:41:46 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie pierwsza wytrzymala 160 tys. I mozliwe ze dalej dzialala ale komputer wywalal bledy sondy, po wymontowaniu okazalo sie ze izolacja kabli sie przetarla i mialy zwarcie.

mao
Gość

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 30.03.2006, 21:12:25 - NIEPRZECZYTANA »

Witajcie!

Mam problem podobnej natury :sad: ... lekkie falowanie obrotow 1000-1100 na luzie i czasami ich spadek do zera (zwlaszcza przy zimnym silniku 500-0, co boli na zakretach przy braku wspomagania kierownicy). Spalanie okolo 10,5 litrow LPG/Pg95 moglo by byc lepiej :). Samochod ma niby 90KM, wtrysk mono-motronic, ale jest troche przymulony (przynajmniej nie tego sie spodziewalem-jestem 4 miechy po zakupie:)

Gazownik stwierdzil bledy sondy (natury elektrycznej z tego co pamietam). Po wpieciu w komputer na wykresie mieszanka bogata/uboga przy spadku obrotow wystepuje blad pomariu sondy a tym samym brak pomiaru. Komputer po 5 tys km zalapal mase bledow tego typu

Poczytalem troche na forum i przyczny moze byc kilka tylko od czego zacząć ???? :roll:
1.Nieszczelność wydechu (zaciaga powietrze) zly pomiar skaldu spalin
2.Zabrudzony silniczek krokowy
3.Zabrudzona przepustnica
4.Popsuta sonda
5.Zwarcie-przebicia w ukladzie elektrycznym (posrednio z sada L)
6.Cos z ukl. zaplonowym (kont, swiece ...)
7. HGW...

Nie jestem obecnie przy kasie i boje sie jechac na warsztat (jeszcze bardziej rozreguluja...)ale jak przeczytalem, ze sonda moze pasc przez falowanie to juz sam nie wiem co robic.

Co radzicie?

p.s.
Temat postu jest malo mowiacy (malo zachecajacy do wejscia). Gdyby nie Szukaj to bym tu raczej nie trafil :)

Pozdro!  :papa:
joker233
Gość

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 09.04.2006, 01:49:20 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "jaca1313"
Kupiłem na necie kabelek ściągnąłem soft

mozecie przyslac mi jakis link do sciagniecia softu?? ew. sam soft na joker233@tlen.pl
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Dream XXI OMVL
Skocz do: