+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Seat Toledo I 1993r 1.8B - nie odpala
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Seat Toledo I 1993r 1.8B - nie odpala  (Przeczytany 4430 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szeryfmajonez
Gość

« Niedziela, 04.12.2011, 23:18:11 - NIEPRZECZYTANA »

Posiadam Seata Toledo I 1993r 1.8B. Problem jest taki, że podczas jazdy samochód zgasł i nie chce odpalić. Według mnie i mechaników zostało sprawdzone chyba wszystko a auto dalej nie chce odpalić. Sprawdzone zostały świece, które działają ok i iskra jest. Aparat zapłonowy wraz z czujnikiem Halla był sprawdzony w innym samochodzie i bez problemu wszystko odpaliło. Został również sprawdzony i dokładnie przetestowany monowtrysk. W kostce zasilającej monowtrysk są 4 kable - dwie masy, jeden 12V stały i jeden 12V sterujący impulsowo. Sprawdzałem tą kostkę próbówką i jest tak jak powinno być czyli napięcie stałe 12V włącza się po włączeniu zapłony i po około 2-3 sekund wyłącza się. Jest to napięcie od pompki, która prawidłowo podaje paliwo. Drugie napięcie impulsowe idzie na wtrysk - jest ono bardzo słabe (słabo mryga) tzn jak zacząłem kręcić rozrusznikiem to próbówka mrygała ale bardzo słabo czy tak powinno być? Czy może impulsy powinny być dłuższe? Sterownik wtryskiwacza został wymieniony na nowy. Górna część monowtrysku została wymieniona na nową. Regulator ustawienia przepustnicy został wymieniony na nowy. Ciśnienia na tłokach jest dobre. Rozrząd jest ustawiony poprawnie i nic się nie przestawiło, słychać że silnik spręża. Przy próbie odpalenia - wciskam pełny gaz samochód odpala i po chwili zostaje zalany. Świece są od razu zalewane i paliwo przelewa się do oleju bo jest go aż tak dużo.
Co może być nie tak? Ma ktoś jakiś pomysł bo wielu osobom skończyły się już pomysły.
docan Mężczyzna
......................................
Użytkownik

Samochód: Renault Laguna III Sportour 2.0dci 150KM+

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 06.12.2011, 11:31:26 - NIEPRZECZYTANA »

sprawdź główny komputer silnika, wygląda to tak jak by lały wtryski. Jak masz kogoś z takim samym silnikiem to podmień kompa na sprawdzenie.

przyciemnianie szyb - trójmiasto
szeryfmajonez
Gość

« Odpowiedz #2 - Środa, 07.12.2011, 22:45:12 - NIEPRZECZYTANA »

Tak jak kolega napisał, padł komp. Wymiana na inny załatwiła sprawę.
arunio Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat toledo 1.8 benzyna 92rok

« Odpowiedz #3 - Piątek, 10.02.2012, 12:49:26 - NIEPRZECZYTANA »

Witam podepne sie pod temat otoz mam taka sytuacje,byly padniete obydwie popmy paliwa w seacie  a ze wczesniej bylo cieplo  odpalal na gazie  i bylo ok teraz jest taki problem mechanik wymienil pompy paliwa i na benzynie zapalal ok i wszystko dzialalo do dzisiaj rano,a teraz zapala i gasnie  a wiec rozebralem pokrywe na monowtrysku i okazuje ze samochod sie zalewa a jak odepn pompe jedna w baku to zapala na chwile i gasnie .moje pytanie jest czy czasem nie padl komputer wtrysku bo przepatrzylem w zasadzie wszystko znaczy sie monowtryski i wyglada ok a dalej to samo.........moze macie jakies podejrzenia co to moze byc lub moze ktos juz mial taka sytuacje...bede wdzieczny za spostrzezenia................:)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #4 - Piątek, 10.02.2012, 18:24:12 - NIEPRZECZYTANA »

a pracuje na gazie?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Seat Toledo I 1993r 1.8B - nie odpala