+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Odlosy spod maski
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Odlosy spod maski  (Przeczytany 2672 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
DARCIO79 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: SEAT IBIZA 1.4iSE, 99

« Wtorek, 26.08.2008, 12:11:13 - NIEPRZECZYTANA »

Moze temat byl ale swojego problemu bym nie zaczynal jakbym wiedzial wogole co to za przypadlosc ma moja Ibi i jak ja nazwac. Mianowicie chodzi o to ze w momencie przyspieszania zadne niemile odlosy spod maski nie dochodza, oprocz normalnego odglosu silnika ale pozniej po odjeciu nogi z pedalu gazu, przy spadajacych obrotach, nastepuje taki krotki ale dosyc dobrze slyszalny odglos z prawej strony przedzialu silnika. Oczywiscie w momencie hamowania silnikiem przypadlosc dzieje sie ta za kazdym razem czyli mozna powiedziec na wyzszych obrotach z kazdego biegu wiec niezalezne jest to czy redukuje biegi czy tylko w momencie przyspieszania na chwilke zdejme noge z pedalu gazu. Odglos ten jest ciezki do opisania tak jak gdyby nierowno przecieraly sie ze soba metaliczne elementy albo jak gdyby "metaliczne" szklanki ocieraly sie o siebie. Odglos ten mozna uslyszec przez doslownie pare sekund, spadanie obrotow i wszystko oki.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 26.08.2008, 12:17:10 - NIEPRZECZYTANA »

Łożysko wyporowe sprzęgła? Sprawdź, czy po zdjęciu gazu i załączeniu sprzęgła odgłos znika natychmiast. Jeśli tak, to albo łozysko wyporowe sprzęgła, albo łożyska na wałku głównym skrzyni biegów. Te skrzynie są słabiutkie. :'(

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
DARCIO79 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: SEAT IBIZA 1.4iSE, 99

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 26.08.2008, 16:47:52 - NIEPRZECZYTANA »

Leemarvin potem sprawdze i napisze ale od razu moge Tobie napisac ze kiedy zdejmuje noge z gazu i po chwili slysze odglosy wciskam z powrotem pedal gazu czyli momentalnie po uslyszeniu odglosu przyspieszam i odglosy znikaja.
wojtasek28 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: cordoba '94 1.4

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 26.08.2008, 21:23:04 - NIEPRZECZYTANA »

Jeśli się mylę to mnie poprawcie... jeżeli to skrzynia to na 99% to będzie łożysko na wałku, mam podobnie i po wymianie kompletnego sprzęgła takowe odgłosy nadal słychać. łożysko raczej chałasuje po wciśnięciu pedału sprzęgła  :-\
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 26.08.2008, 21:25:16 wysłane przez wojtasek28 » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Odlosy spod maski
Skocz do: